ARAD. Cine nu-l știe pe Mihai Takacs? Am putea răspunde: prea puțini. Iubitorii de artă au putut să-l vadă la deschiderea expozițiilor personale (peste 30 la număr, prima fiind în anul 1975) și ale celor colective la care a participat; la „Atelierele de pictură în aer liber”, pe care le conduce, în fiecare an, la „Zilele Aradului”; ori lucrând la statuia Sf. Ioan de Nepomuc sau în fața șevaletului, pictând peisaje citadine din orașul nostru. Ca om al cetății și iubitor de cultură, Mihai Takacs este prezent la aproape toate vernisajele colegilor de breaslă – pictori, sculptori, graficieni – dar și la cele ale artiștilor fotografi sau chiar la lansări de carte. Cei care n-au avut șansa să-l întâlnească, la astfel de evenimente, au putut afla despre el admirându-i lucrările din „Galeria Takacs”, citind în presă despre expoziții, tabere de creație, parteneriate, la care a fost prezent artistul. Și, nu în ultimul rând, cumpărând calendarul Takacs, ilustrat cu peisaje citadine din Arad (reproduceri după creațiile maestrului), calendar care, anul acesta, a ajuns la al 14-lea număr.
Cine îl cunoaște pe Mihai Takacs? Tot prea puțini, am putea spune. Pentru că nu sunt mulți care cei care-l cunosc pe omul Mihai Takacs. Artistul s-a născut în 23 ianuarie 1954 la Șilindia. După școala generală, urmată în satul natal, vine în Arad, la profesională, să învețe o meserie. Dar este repede este prins de mirajul orașului, de care se îndrăgostește (așa cum o spune de fiecare dată când are ocazia) dar este și fascinat de artă. Este motivul pentru care se înscrie, la secția sculptură – clasa Emil Vitroel – la Școala Populară de Artă. De aici încep primele lucrări, apoi pictura și…ascensiunea. Face și studii superioare – la Facultatea de Arte Vizuale Oradea – și, ce-i mai important pentru om, viața de familie. Mihai Takacs este căsătorit, din 1984, cu Flory (de asemenea artist plastic, recunoscut ca un pictor al florilor și peisajelor), cu are are trei copii – Claudia, Florin și Alice – și este chiar bunic, cu doi nepoți – Jean Marc și Tia.
Ar mai fi de precizat că Mihai Takacs este un incurabil optimist: în atelierul său, pe o pancartă, scrie: „Sunt perfect sănătos, trăiesc 105 ani!”.
Cine știe cum va sărbători la 60 de ani? Deși au apărut câteva informații în presă, sunt prea puțini care au aflat, de aceea am cerut detalii chiar artistului aniversat.
„De ziua mea – ne-a mărturisit Mihai Takacs – exact în 23 ianuarie, voi deschide o expoziție personală de pictură și sculptură și va fi lansat albumul «Pictura. Sculptura. Mihai Takacs». Expoziția cuprinde 60 de lucrări de pictură (n.n. simbolizâd vârsta autorului), realizate în ultimii ani și 20 de sculpturi, pentru că foarte multă lume nici nu mai știe că fac sculptură. La 60 de ani am ajuns la o maturitate artistică și de acum voi trece într-o nouă etapă a creației, care va presupune și o schimbare în stil și concepție. Așadar nu este o expoziție retrospectivă, pentru că la 60 de ani nu este un sfârșit ci un nou început și voi avea multe de spus în lucrările mele viitoare”.
Ar mai fi de precizat că vernisajul expoziției și lansarea albumului vor avea loc joi, 23 ianuarie, de la ora 18, în sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă iar sărbătoritul ne asigură că vom avea parte și de alte frumoase surprize.
Album aniversar
Albumul „Pictura. Sculptura. Mihai Takacs” are 120 de pagini și, pe lângă o prezentare a artistului și a orașelor europene unde a pictat, cuprinde reproduceri după aproximativ 60 de lucrări de pictură dar și câteva sculpturi.
Citat: „Abia acum am tras la concluzia că stilul meu a ajuns la maturitate” (Mihai Takacs)
Citiți principiile noastre de moderare aici!