ARAD. S-au spart bubele, iar infecția dinăuntru este una foarte urâtă. Ilegalitățile făcute de magistratul Floriță Boloș de la Judecătoria Ineu și primarul Zărandului, Florin Moț, au ieșit la iveală, aceștia fiind arestați și urmând să fie judecați pentru luare de mită și luare de mită în formă continuată. Deși dosarele în care cei doi au fost reținuți sunt total diferite, anchetatorii au găsit legături foarte strânse între cei doi. Mai concret, procurorii Direcției Naționale Anticorupţie (DNA) solicită Curții de Apel Timișoara, unde se judecă procesul Floriței Boloș, să anuleze o sentință dată de magistratul șpăgar în favoarea prietenului ei, Florin Moț, samsarul de terenuri din zona Zărandului. „În cauza civilă nr. 552/246/2011, având ca obiect obligaţia de a face şi prestaţie tabulară, cointeresată material de numitul Moţ Ion-Florin – primar al comunei Zărand, numita Boloş Floriţă, preşedinte al Judecătoriei Ineu la acea dată, a pronunţat în mod nelegal sentinţa nr.397/17.03.2011, încălcând în mod intenţionat normele procedurale privind competenţa teritorială şi calitatea procesuală a părţilor”, spun anchetatorii.
Judecată fără drept
Procesul judecat de Boloș și care îl vizează pe primarul Zărandului (de fapt, unul dintre ele) a fost deschis de Adrian-Ilie L, în umbra căruia se afla primarul Moț. Acesta a solicitat instanței să emită o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare și să dispună întabularea în cartea funciară a dreptului de proprietate a reclamantului asupra 53,26 hectare de teren agricol, afirmând că a încheiat un antecontract cu Ana B. Anchetatorii au descoperit că Ana B. nu deținea terenul cu pricina, iar cele peste 53 de hectare de aflau în posesia a 31 de persoane din zonă. Mai mult, cazul era de competența Judecătoriei Chișineu-Criș, nu a celei din Ineu. Deși știa acest lucru, Boloș a „spart orice bariere” și a acceptat solicitarea lui Adrian-Ilie L. Mai mult, magistratul a stabilit pentru întreaga suprafață o taxă de timbru de doar 200 de lei, chiar dacă, în mod normal, evaluarea Camerei Notarilor Publici spune că taxa ar fi de 300 de lei pentru fiecare hectar.
Neînțelegeri
Pe principiul „banul e ochiul dracului”, primarul Zărandului și „săgeata” acestuia, Adrian-Ilie L. s-au certat asupra modului în care terenul va ajunge în proprietatea lui Florin Moț, dar și asupra recompensei cuvenite lui Adrian Ilie pentru implicarea numelui său în proces. Floriță Boloș a rezolvat în stilu-i caracteristic această problemă, emițând aceeași sentință cu același număr de înregistrare atât pe numele lui Adrian-Ilie L., cât și pe numele lui Florica P., a doua „săgeată” a primarului. De aici a urmat un spectacol de cascadorii râsului: cele două „săgeți” se întreceau care să întabuleze mai mult teren la oficiul de cadastru din Chișineu-Criș. Mai trist este că terenul cu pricina aparținea unor oameni care nici măcar nu știau că au fost jefuiți de primarul pe care ei cu mâna lor l-au votat.
Și anularea
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, aceștia încearcă să îndrepte, pe cât posibil, măgăriile făcute de judecătoarea din Ineu. Ca atare, aceștia solicită magistraților Curții de Apel să desființeze sentința 397/17.03.2011, atât în forma în care beneficiar este Adrian-Ilie L., cât și în forma în care terenurile au fost câștigate de Florica P. Mai departe, procurorii cer şi anularea tuturor actelor care au stat la baza înscrierilor în cărţile funciare, iar Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Chişineu Criş i se cere să procedeze la anularea tuturor actelor întocmite în baza sentinţei civile nr.397/17.03.2011. Mai pe scurt, dacă magistrații vor accepta solicitările anchetatorilor, terenurile se vor întoarce înapoi în proprietatea oamenilor care au fost jefuiți de judecător și de primar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!