ARAD. Încrengătura cazului Nadăş este departe de a fi desluşită şi foarte departe de a fi încheiată. După descinderea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, descindere care vizează retrocedarea a peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren arabil, unei singure familii, încep să cadă şi alte capete. Însă unele dintre capetele care cad par a fi victime colaterale. Aici ar putea fi incluşi şi pădurarii Ocolului Silvic Privat Nadăş, pădurari care sunt traşi la răspundere acum pentru posibile infracţiuni comise la ordinele superiorilor.
Iar povestea lor sună cam aşa. Pădurarii Nadăşului, oameni simpli, şi-au căutat un loc de muncă în satul în care locuiesc, iar ocolul privat a fost pentru ei o soluţie la îndemână. Aceştia s-au angajat la familia Colţeu pentru a lucra şi pentru a primi un salariu. Nu s-au gândit nicio clipă la urmările ce îi aşteaptă. Ei spun că au fost asiguraţi de patroni că nu există niciun pericol atunci când le execută ordinele şi că totul este „rezolvat”. Acum, însă, pădurarii sunt traşi la răspundere de justiţie pentru lipsa unor cantităţi uriaşe de lemn din pădure.
Din informaţiile pe care le deţinem, oamenii vor fi cercetaţi penal pentru tăiere ilegală de arbori. Şi toate acestea pentru că, după cum spun pădurarii, au urmat ordinele stricte ale şefilor… care îi ameninţau cu concedierea.
Dar să le luăm pe rând. Sub protecţia anonimatului, unii pădurari de la Nadăş s-au hotărât să vorbească despre situaţia ingrată în care se află în momentul de faţă. „Împreună cu cei de la Direcţia Silvică Arad, facem predarea/preluarea pădurii către stat. În cadrul acestui proces de preluare a pădurii, cei de la Direcţia Silvică spun că lipsesc foarte mulţi copaci şi că, la finalizarea procesului ce va urma după ancheta DNA, ne va fi pusă nouă în cârcă valoarea lemnului. Staţi să vedeţi că, în unele cazuri, pădurarului care are în pază bucata de pădure i s-au calculat pagube de peste 100.000 de lei. Şi predarea pădurii nu este gata încă! Sumele ar putea creşte”, ne-a spus unul dintre pădurari.
Pădurarii mai spun că acum nimeni nu ia în seamă modul în care au fost realizate tăierile ilegale de arbori. „Şefii noştri ne-au pus de fiecare dată să tăiem arbori nemarcaţi, ce nu trebuiau tăiaţi. O dată i-am spus că nu sunt de acord să tai copacii pe care mi-a spus unul dintre şefi să îi tai. Şi asta pentru că arborii nu erau marcaţi. Şeful mi-a spus că, dacă eu nu sunt de acord, să plec acasă pentru că va angaja un alt om care va fi de acord cu ce spune el”, ne-a mărturisit unul dintre pădurari.
Sub presiune
Iar acesta nu este singurul caz de presiune la care au fost supuşi pădurarii din cadrul Ocolului Silvic Privat Nadăş. Oamenii povestesc că erau ameninţaţi constant cu faptul că vor fi concediaţi. Mai mult, din declaraţiile celor implicaţi, se pare că unul dintre şefi, soţul unei fiice a familiei Colţeu, devenea violent, înjura angajaţii, îi ameninţa cu bătaia şi, uneori, chiar cu arma. În atare condiţii, pentru a nu-şi pierde locul de muncă, pădurarii au executat ordinele primite. Aceasta este povestea pădurarilor de la Nădaş. În plus, potrivit spuselor lor, angajaţii erau asiguraţi că nu vor răspunde în faţa legii, totul „fiind rezolvat”. Au uitat sau nu au vrut să creadă că legea îi va judeca pe toţi pentru faptele comise căci „nimeni nu e mai presus de lege”.
În gestiune
Direcţia Silvică Arad, prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gelu Zdrenghea, confirmă dispariţiile copacilor nemarcaţi din pădurea de la Nadăş şi explică faptul că, pe lege, pădurarii sunt vinovaţi pentru dispariţii pentru că ei aveau în pază pădurea. „Să fie mai clar, putem face o comparaţie. Să spunem că o persoană are în gestiune o hală plină de marfă. Persoana respectivă răspunde total de marfa care iese din hala respectivă şi de inventarul mărfurilor. Cam aceasta este situaţia şi în cazul pădurarilor din Nadăş: ei au avut în pază diferite suprafeţe de pădure de care sunt responsabili. Ca atare, dacă din bucata lor au dispărut copaci, ei trebuie să răspundă”, a explicat Gelu Zdrenghea.
În ceea ce priveşte vinovăţia unei părţi sau a alteia, referitoare la dispariţia copacilor, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad spune că nu instituţia pe care o reprezintă poate spune exact cine trebuie să plătească. Direcţia Silvică se ocupă strict de preluarea pădurii şi punerea ei sub pază până la finalizarea demersurilor juridice realizate de procurorii DNA.
Sfatul specialistului
Pădurarii din Nadăş sunt disperaţi. Şi au şi de ce: sunt ameninţaţi că vor fi executaţi pentru copacii care lipsesc din pădure. În paralel, angajaţii ocolului silvic privat vor răspunde în faţa legii pentru tăieri ilegale de arbori. Şi asta în condiţiile în care infracţiunea a fost comisă la îndemnul sau sub ameninţarea şefilor.
Pentru a afla cât de vinovaţi sunt sau nu angajaţii pentru neregulile din pădurea Nadăşului, am luat legătura cu un avocat care cunoaşte, în mare, cazul. Stelian Lupu, căci despre el este vorba, a declarat: „Potrivit legii, pădurarii sunt vinovaţi pentru tăierile ilegale şi tot ei trebuie să răspundă pentru dispariţia arborilor. Însă, dacă aceştia aduc probe prin care pot să dovedească faptul că au fost constrânşi să comită infracţiunea, partea lor de vină ar scădea considerabil. Probele în acest caz reprezintă declaraţii date pe propria răspundere de angajaţii care au asistat la presiunile şefilor. Cu toate acestea, trebuie precizat că, cel mai probabil, pădurarii nu vor fi absolviţi total de vină. Pentru că, una peste alta, ei sunt cei care au comis infracţiunile cu pricina, respectiv tăierile ilegale de lemne”.
Se cercetează
Pentru moment, pădurarii nu au fost anunţaţi că sunt cercetaţi pentru tăiere ilegală de arbori. Şi asta pentru că predarea pădurii către Direcţia Silvică Arad este în plină desfăşurare. Cel mai probabil, odată cu finalizarea predării, se vor stabili exact pagubele produse şi atunci va fi pusă în mişcare cercetarea penală. În ceea ce priveşte plata pagubelor, aici există inclusiv o variantă şocantă: dacă, la finalizarea procesului ce urmează a fi deschis de DNA, familia Colţeu va fi declarată câştigătoare, aceasta va putea solicita plata despăgubirilor de la angajaţi. Iar asta chiar dacă, potrivit pădurarilor, tot membrii familiei au cerut tăierea ilegală a arborilor! În cealaltă situaţie, dacă pădurea va reveni la Romsilva, această instituţie ar putea fi cea care va solicita despăgubiri de la pădurarii care, în acest moment, se află între ciocan şi nicovală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!