Master planul de deşeuri la nivel judeţean este departe de a merge „ceas”. Dacă Retim a reuşit, anul trecut, să intre pe un făgaş relativ normal după câteva luni de activitate stângace, în două zone ale judeţului, respectiv în zonele 2 şi 5, situaţia este gravă. Grup Salubritate Urbană, firma din Bucureşti care a câştigat licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie, nu îşi face treaba nicicum. Locuitorii de pe Valea Mureşului şi cei din zona Chişineu Criş stau de trei săptămâni cu gunoiul în casă pentru că GSU are datorii neplătite la staţiile de transfer, iar FCC Environment, care operează aceste staţii, a refuzat să mai preia gunoiul de la firma de colectare. Din tot acest scandal, cei mai afectaţi sunt arădenii care locuiesc în cele două zone menţionate mai sus, dar şi primarii din aceste localităţi. Chiar dacă primarii nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte firma care colectează gunoiul, chiar dacă nu primăriile au organizat licitaţiile, ci ADI Deşeuri, primarii sunt cei care îşi iau toate înjurăturile.
La ultima Adunare Generală a Acţionarilor de la ADI Deşeuri, care a avut loc joi, primarii din zonele afectate s-au plâns de faptul că oamenii din comunele şi oraşele pe care le conduc sunt sătui de situaţie, iar „oalele sparte” se sparg chiar în capul edililor.
„Ne înjură lumea pe stradă, ne ameninţă că ne duc gunoaiele în faţa casei sau în faţa primăriei. Noi avem de suferit de pe urma războiului dintre cele două firme, GSU şi FCC”, a spus unul dintre primari. În schimb un altul, Petru Răuţ, de la Olari, spune că în comuna pe care o conduce oamenii au recurs chiar la gesturi extreme. „Oamenii au adus gunoiul şi l-au golit în faţa primăriei. Trebuie să se facă ceva, ne-am săturat”, a spus primarul din Olari. Gheorghe Burdan, edilul din Chişineu Criş, a ţinut să precizeze, de nenumărate ori, faptul că GSU este o firmă neserioasă, condusă de oameni neserioşi. „Trebuie să încheiem orice colaborare cu ei. Sunt neserioşi, nu îşi fac treaba. Ar trebui să ne întoarcem la colectarea individuală, cum a fost înainte. Noi stăm cu munţi de gunoaie în oraş şi nu avem ce face”, a spus Burdan. După ce reprezentanţii FCC au anunţat că vor deschide staţiile de transfer, dar numai până în data de 23 mai, Ioan Jura, primarul din Socodor, a spus că „nu facem altceva decât să amânăm agonia până în data respectivă. Atunci vom ajunge în aceeaşi situaţie”.
Vor rezilierea contractului
Primarii prezenţi la AGA ADI Deşeuri au stabilit că, din punctul lor de vedere, cea mai bună soluţie pentru remedierea situaţiei ar fi ruperea contractului cu GSU. „Să marşăm toţi spre rezilierea contractului cu GSU şi să încheiem un nou contract cu o societate potentă, asta ar trebui să facem”, a declarat Marian Toader, primarul din Zăbrani. Acesta a fost susţinut şi de către ceilalţi primari, care spun că cea mai rapidă soluţie prin care Aradul poate scăpa de GSU ar fi declararea situaţiei de urgenţă de către Prefectură, rezilierea contractului, realizarea unor achiziţii de servicii în regim de urgenţă, organizarea unei noi licitaţii şi semnarea unui contract cu o firmă capabilă să ofere serviciul de salubrizare. Pentru moment, însă, se aşteaptă o reacţie din partea GSU, mai ales că FCC a anunţat că deschide porţile staţiilor de transfer de la Bârzava şi de la Chişineu Criş pentru ca oamenii să scape de gunoiul acumulat în ultimele săptămâni.
Amenzi uriaşe pentru firma de salubritate
O serie de instituţii de control din Arad au pus lupa pe situaţia din zonele 2 şi 5 ale judeţului. Una dintre ele este Garda de Mediu, care a aplicat deja două sancţiuni drastice celor de la GSU. „Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Arad a demarat o acţiune de control, începând din data de 04.05.2019. În timpul controlului, au fost dispuse măsuri urgente pentru ridicarea, în termen de 48 de ore, a deşeurilor menajere existente şi asigurarea continuităţii serviciului de salubrizare. Întrucât, la expirarea termenului, comisarii GNM – CJ Arad au constatat nerealizarea măsurilor impuse, operatorul de salubritate a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 70.000 de lei şi i s-a acordat un termen suplimentar de 48 de ore. În data de 9.05.2019, comisarii GNM au aplicat o nouă amendă societăţii de salubritate, în valoare de 90.000 de lei, pentru neîndeplinirea măsurilor impuse în timpul controlului anterior. În plus, pentru nerespectarea prevederilor din autorizaţia de mediu, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Arad a emis notificare în vederea conformării la prevederile autorizaţiei de mediu, cu termen 11.05.2019. În cazul nerespectării termenului de conformare, urmează anularea autorizaţiei de mediu”, se arată într-o informare a Gărzii de Mediu. Drept urmare, GSU ar putea pierde autorizaţia şi, implicit, ar fi obligată să renunţe la contract.
Citiți principiile noastre de moderare aici!