Nici peisajele ce ţi se deschid pe măsură ce prinzi altitudine, nici şoseaua lină cum mai rar vezi pe la noi, nu te pregăteşte pentru imaginea dezolantă a unei comune parcă uitată de lume. Vorba unui localnic „parcă civilizaţia s-ar termina la Vărfurile”. Şi se termină. Gropile din şoşea, chiar în faţa primărie, te fac să te gândeşti la vremea când caii putere ai căruţelor dominau cu nonşalanţă uliţele iar de apuci pe străzile din satele aparţinătoare ai mare nevoie de o pereche de cisme de cauciuc sau de o căruţă.
Sărăcie lucie sau un gospodar nepriceput
Cine e de vină pentru delăsarea comunei, o fi primarul, o fi criza…Greu de zis, chiar şi după ce am asistat la şedinţa CL Hălmagiu unde s-a votat bugetul. „Nu sunt bani”, cel puţin asta spune primarul comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca , un tânăr şi, se spera, un priceput gospodar. „Nicidecum, bani ar fi” , spun o parte din consilierii locali în frunte cu viceprimarul Gheorghe Codrean, numai că nu sunt direcţionaţi unde trebuie.
„Atunci când e criză trebuie să ştii care sunt priorităţile şi să-i direcţionezi într-acolo” spune răspicat viceprimarul Codreanu. Şi , în acest moment cea mai dureroasă şi noroioasă problemă sunt străzile din câteva sate care au devenit impracticabile. „Au fost începute lucrările pentru aducţiunea apei potabile în comunităţile respective iar firma care a finalizat această fază a lăsat străzile în felul acesta”spune primarul. Şi acum nu sunt bani la buget pentru a investi în refacerea lor.
Consilierii arată cu degetul
Şedinţa nu a fost prea tumultoasă poate şi pentru că am fost noi acolo. Cei 13 consilieri s-au abţinut cât de cât, au fost temperaţi de preşedintele de şedinţă atunci când creştea pulsul discuţiilor iar primarul nu a mai plecat, ca de obicei după spusele consilierilor, la punctul diverse. Pricipala acuzaţie formulată de consilieri la adresa primarului a fost că nu li se pune la dispoziţie din timp situaţia clară a lucrărilor, devizele întocmite, costurile pentru a avea un oarecare control asupra cheltuielilor de la bugetul comunei. Deciziile sunt luate doar de primar iar în consiliu informaţiile ajung trunchiate. „Banii daţi se justifică doar pe hârtii, nu se vede pe teren mare lucru. Nu mai vrem să aprobăm doar o execuţie acoperită de hârtii. Trebuie să avem un cuvânt de spus atunci când se ia decizia” a punctat viceprimarul.
Unde se duc banii
Mulţi spre şcoală. Dar nu pentru reparaţii sau dotări ci pentru bunuri şi servicii. „Înteleg că nu sunt bani pentru străzi, nu sunt pentru biserici, nu mai zic de echipa de fotbal dar sunt în schimb pentru bunuri şi servicii la şcoală, peste un miliard de lei vechi. Sunt totuşi cam mulţi pentru nevoile unei şcoli cum e a noastră” a precizat consilierul Cosmin Groza. Şi, potrivit consilierilor orice lucrare la Hălmagiu costa mai mult decât ar trebui să coste. „Lucrarea de introducerea a apei potabile făcută cu firma aprobată de primar costă de câteva ori mai mult decît aceeaşi lucrare făcută de o altă firmă tot privată. Aşa nu au cum să ajungă banii” subliniază Codrean.
De unde vin banii
Cei mai mulţi din taxe şi impozite locale pe care nimeni nu se prea înghesuie să le plătească. O parte din consilieri au solicitat o situaţie la zi a datoriilor firmelor care îşi desfăoară activitatea în comună ( majoritatea în domeniul comerţului) dar au primit-o doar parţial, suficient să ne dăm seama că datoriile cumulate nu sunt tocmai mici, nu pe timp de criză, când fiecare bănuţ contează.
Vorba oamenilor
Oamenii de pe sate spun că parcă ar fi la capătul lumii, toată civilizaţia se sfârşeste la intrarea în comună. Dar lumea lor, de la poalele muntelui Găina e plină de frumuseţe doar că nu toţi deschid ochii spre ea. Poate privesc mai mult spre buzunarele lor deşi , în mod paradoxal acest imens avantaj conferit de relief poate aduce mulţi bani la buget. E nevoie de o sclipire şi un dram de dragoste faţă de acest pământ.
Statistică
„Ne-am săturat să votăm doar devize deja aprobate” Gheorghe Codrean
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!