ARAD. Bătrânii sărmani care vând pe stradă sau prin parcările marilor magazine flori, pătrunjel, linguri din lemn sau ce mai au prin gospodării, pentru a câştiga câţiva lei într-o zi, mai au de aşteptat pentru tarabele sociale promise de administraţia locală din Arad.
Au trecut exact trei luni de când Poliţia Locală Arad, structură aflată în subordinea Primăriei, se lăuda că vor fi înfiinţate tarabe la care bătrânii îşi vor putea vinde produse pentru a supravieţui. În 2 iunie, Poliţia Locală Arad susţinea, printr-un comunicat de presă, că a înaintat o propunere de proiect care să fie prezentat în Consiliul Local Municipal.
Propunerea Poliției Locale
Comunicatul arăta că Poliţia Locală a redactat deja propunerea de proiect, care vizează „direct persoanele în vârstă şi paupere ce sunt nevoite să comercializeze bunuri de larg consum pe domeniul public pentru a supravieţui”.
„Menționăm faptul că, de curând, conducerea Direcției Generală Poliția Locală a redactat o propunere de proiect HCLM ce face referire în mod direct la persoanele în vârstă și paupere ce sunt nevoite să comercializeze bunuri de larg consum pe domeniul public pentru a supraviețui. Referitor la acestea, referatul înaintat conducerii Primăriei municipiului Arad și SC TOP SA Arad (societatea care administrează pieţele – n.r.) propune ca aceste persoane să beneficieze gratuit de tarabe în zone bine delimitate din incinta piețelor arădene, unde prestația lor comercială să se desfășoare sub protecția Poliției Locale. Din datele pe care le deținem, modelul este aplicat în Capitală și în municipiul Onești. În urma discuțiilor comune, atât Primăria municipiului Arad cât și SC TOP SA au fost deschise față de proiect și au în vedere implementarea sa într-un viitor apropiat”, se arăta în comunicat.
Instituţia se mai lăuda că de peste doi ani nu mai sancţionează bătrâni care vând produse pe stradă pentru a supravieţui.
Tarabele n-au mai venit
Totuşi, a venit toamna, iar tarabele promise nu se văd niciunde în Arad. Din acest motiv am cerut informaţii suplimentare Primăriei, care ne-a transmis că se lucrează la un proiect de hotărâre pe această temă. Cu alte cuvinte, proiectul care era redactat în 2 iunie nu există, de fapt, nici în septembrie, ci abia este în lucru.
Probabil va veni şi iarna până când subiectul tarabelor sociale va ajunge pe masa consilierilor locali, dar până la amenajarea efectivă vor mai trece alte luni de zile. Aşa că „viitorul apropiat” promis va fi cel mai repede anul viitor. Până atunci, „bunicuţele” îşi vor vinde pătrunjelul în continuare pe borduri, în frig, pentru a supravieţui.
Între timp, bucureştenii s-au mişcat mai repede. În Sectorul I al Capitalei, tarabele sociale au fost insatalte încă din primăvară şi, conform relatărilor presei centrale, au mare succes.
Trimite articolul
Xnu este interes pt acesti oameni pt ca ei vand produse bio, proaspete(dupa caz) , iar in magazine sunt produse vechi, date cu fel si fel fe arome pt gust si sa-ti fure ochiul. de ce sa-si vanda omul de la tara marfa lui buna si sanatoasa cand poti cumpara de la market si apoi treci peste drum la farmacie. toti vor sa traiasca dar unii se cred nemuritori.
Daca nu cotizeaza unde trebuie oamenii de rand nu sunt bagati in seama. Daca acest proiect viza ceva legat de vreun “pretenash” al unuia sus pus, sa vedeti ce rapid se miscau lucrurile.
Inițiativă e lăudabilă, dar mi-e tare teamă c-o să rămână doar la faza de inițiativă.
Pentru prietenas s-a inchis o strada – vezi strada din spatele pietei Mihai Viteazul , strada inchisa pentru ca un prietenas sa-si poate extinde terasa birtului !