Producători din judeţ dar şi veniţi de la sute de kilometri, apicultori cu produse certificate ecologic şi sortimente deosebite, au venit la Expo Arad în speranţa că îi vor conginge pe arădeni să se îndulcească. Târgul destinat apiculturii şi produselor apicole s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică la Expo Arad Internaţional, fiind organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad. A fost cea de a şaptea ediţie, aducând împreună producători și comercianți de la care s-au putut achiziționa produse dulci și bio la prețuri decente.
Peste 50 de producători și comercianți le-au propus vizitatorilor o gamă variată de produse terapeutice și cosmetice pe bază de miere, polen, propolis, ceară, dulciuri și sucuri din plante medicinale, uleiuri, produse ecologice și tradiționale, dar și utilaje apicole, stupi, faguri artificiali, hrană pentru albine etc.
Produse unice
Mihai Grama a venit tocmai de la Cluj şi le-a oferit arădenilor produse montane, produse unicate în România, cum ar fi mierea de păducel sau cea de iarbă neagră. „Avem sortimente speciale din zona de munte și sfatul meu ar fi ca toată lumea să cumpere produse direct de la producători, să scurteze lanțul comercial. Dacă eliminăm intermediarii vom reuși să avem un preț corect, direct de la producător. Avem multe produse bune, sănătoase care sigur nu se găsesc în marile magazine”, a spus apicultorul.
O altă apicultoare a venit din Hunedoara, precizând că vine la mai toate târgurile ce se organizează la Arad, cu miere din stupina proprie. Femeia a precizat că preferă ca vânzarea să o facă direct către client, fără intermediari sau alte firme.
Cu produse certificate ecologic a fost prezent și un apicultor din Buteni, Victor Semian. „Avem 200 de familii de albine și o gamă variată de produse, de la miere, la propolis sau tincturi. Tot ce produse este certificat ca produs ecologic”, a spus apicultorul arădean.
Un an mediu
În ceea ce privește anul 2022, atât apicultorii cât și reprezentanții ACA – Asociația Crescătorilor de Albine, au spus că a fost un an mediu, însă un an care a venit în continuarea altor ani dificili.
„Dacă facem referire la ultimul an apicol vorbim de un an mediu sau cu rezultate slabe. Suntem un pic obosiți de anii care se tot repetă, cu temperaturi extreme, secetă prelungită, indirect și albinele nu pot beneficia de condiții optime”, a detaliat Ovidiu Hatcu, președinte onorific ACA Arad.
Conferinţe de specialitate
Împreună cu Asociația Crescătorilor de Albine din România, co-organizatorul târgului, au fost organizate o serie de conferințe și seminarii de specialitate pe teme de interes: subvenții și finanțări pentru apicultori, probleme curente și de patologie în apicultură, actualități în apicultura românească, precum și alte teme de interes conexe domeniului apicol.
FOTO: V.O.
Trimite articolul
XPrea putina atentie acordata mierii,stuparilor si albinarilor….Poate ar trebui mult mai mult pusa in evidenta ,virtutirile ei terapeutice fiind arhicunoscute si benefice.Nici presa nu s-a ocupat decat tangential de manifestare,iar afluxul de vizitatori a fost modest,cu toate ca expozantii si-au adus un aport notabil si evident. Poate in viitor,desi mierea nu aduce voturi.
Bravo e binevenita acesta expozitie dar de ce tocmai afara din oras? Sunt sute de oameni tineri batrani femei cu copil in carucioare , persoane cu dizabilitati locomotorii care se deplaseaza in scaune cu rotile etc care sigur ar fi vrut sa vada aceasta expozitie si sa isi achizitioneze produse apicole direct de la producator dar nu au cu ce sa ajunga taman acolo Era suficient loc in Arad pt asa ceva unde sunt casutele care apar de obicei la sarbatori in fata primariei sau a Cons Judetean sau in pta A Iancu?. Păcat !
-
Ai uitat se văduve, studenți, țigani, cei cu media sub 5 la bac, ucrainieni și cei grași… ca să fie lista inclusivă până la capăt.
-
Veteranii?!
-
Din Buteni, jud. Arad e Victor Cimil nu Semian. Puteți corecta…
Iar anuntati evenimentele dupa ce s-au incheiat
Sunt substanțe toxice pt tratament albine ,apoi substanțe periculoase pt tratament culturi agricole,rapita și floare.Vrând nevrand le conține și mierea.Deci ce mai e sănătos în ziua de azi?
-
Dacă produsele primare ale culturilor agricole tratate îndeplinesc criteriile pentru a fi comercializate, cu atât mai mult mierea, care este un produs exprimat în procente subunitare față de produsele de bază, face față oricăror suspiciuni. Și apoi, mierea este un produs în principal al florei spontane, al arborilor și arbuștilor. Deci, nicio reținere!
Aradon, trebuia sa anunti, sa mediatizezi acest eveniment din timp, nu dupa ce a avut loc. Acesta este interesul pentru pentru asemenea eveniment????sau nu ati avut interes???