ARAD. În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de miercuri, pe ordinea de zi s-au aflat și trei proiecte de hotărâre prin care s-au propus spre aprobare noile tarife pentru depozitarea, sortarea și operarea în procesul de de colectare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile.
Nu a fost toată lumea de acord cu majorarea tarifelor, consilierii USR votând împotrivă, nu înainte de a-l interpela pe primarul Călin Bibarț pe marginea activității Stației de Sortare Arad, administrată de RECONS. Consilierul USR Florin Stana a dorit să afle câți oameni lucrează în procesul de sortare și dacă va scădea cantitatea de deșeuri prelucrate.
Întrebările au avut darul de a-l enerva pe primarul Călin Bibarț care le-a spus celor de la USR că se cam pricep la toate și i-a oferit consilierului Stana un loc de muncă la RECONS:
“Sunteți câțiva aici care vă cam pricepeți la toate. Poate doriți să lucrați la RECONS, vă ofer un post acolo să vedeți cum merg lucrurile. Vă rog să fiți pragmatici când abordați o problemă. Acolo lucrează 16 oameni din 50, cât sunt prevăzuți în organigramă. Și noi acuma nu putem merge mai departe cu votul că nu știți câți romi lucrează la bandă.”
Florin Stana a continuat pe subiect, aducând în discuție problema transportului:
„Dacă avem doar 16 oameni, de ce plătim anual 60 de mii de euro pentru transportul angajaților? Nu ar fi mai simplu să cumpărăm un microbuz pe care să-l plătim o dată, nu să dăm anual zeci de mii de euro la alte firme?”
Edilul local a intervenit din nou și a explicat:
„Un microbuz nu costă doar o dată: e nevoie de întreținere, de combustibil, de piese, de șoferi. Pe urmă, cele 16 persoane trebuie luat din 10 locații. Vă ofer un loc chiar la bandă, dacă vreți, să vedeți cum e și cu transportul. Dar nu stăm acuma că nu știți dumeavoastră câți romi avem care sortează deșeurile. Și așa de-abia îi găsim și pe aceștia.”
În cele din urmă, s-a trecut la vot, iar proiectul de majorare a tarifelor la Stația de Compostare a fost aprobat, cu tot cu împotrivirea celor de la USR.
Noile tarife
Dar iată care sunt noile tarife aprobate de către consilierii locali pentru fiecare operațiune în parte.
Astfel, tariful la Depozitul de deșeuri nepericuloase Arad, pentru serviciul de depozitare Deșeuri Municipale (rezidual menajer și similar) a fost stabilit la 115,93 de lei/tonă, fără TVA, față de 109,44 de lei/tonă, fără TVA, cât a fost până în prezent. Tariful nu a mai fost actualizat din anul 2017. Pentru populație, majorarea se traduce prin plata a 2,05 lei/persoană/lună în mediul urban și 1,82 lei/persoană/lună în mediul rural.
De asemenea, a fost majorat și tariful la Stația de Sortare Arad, pentru activitatea de sortare a deșeurilor reciclabile municipale. Aici se înregistrează și cea mai mare creștere a prețului care a sărit direct de la 81,52 de lei/tonă, tarif fără TVA, la 199,33 de lei/tonă, fără TVA. Tariful nu a mai fost actualizat pânăîn prezent, fiind preluat tariful aplicat de RECONS anterior încheierii contractului de gestiune directa. Conform noilor modificări, pe persoană tarifele arată după cum urmează: 1,59 lei/persoană/lună în mediul urban și 0,87 lei/persoană/lună în mediul rural (ambele prețuri fără TVA).
Nu în ultimul rând, au fost modificate și tarifele practicate de Stația de Compostare în Tunel Arad, operată de SC FCC Environment România SRL, pentru „activități de compostare a deșeurilor biodegradabile în Tunel, respectiv tratarea anaerobă a biodeșeurilor colectate separat în instalații de digestie anaerobă, inclusiv transportul materialului semisolid igienizat și stabilizat la depozitele de deșeuri și/sau instalațiile de valorificare energetică.” Tariful pe compost a ajuns de la 127,48 lei/tonă, fără TVA, la suma de 161,66 lei/tonă, fără TVA. Nici acest tarif nu a mai fost actualizat din 2020. Pe persoană, tariful este de 1,77 de lei/lună, fără TVA.
Trimite articolul
XDin reciclabile se fac bani multi. Ar trebui sa fie gratis sau sa-ti dea ei o parte din bani, chiar sub forma de reducere la celelalte deseuri.
Domnule Bibart, cu tot respectul, dar sa sugeti puncte puncte o bomboana. Pe vremea celor de la Polaris, prin sacul galben și acele clopote amplasate la platforme, deșeurile reciclabile se colectau gratuit. Inclusiv la societăți. Puteți sa confirmați ca recons nu face profit din deșeurile reciclabile? Adică noi plătim și ca prostii sa se ridice și ei le comercializează ulterior,, bănuiesc ca nu le fac cadou altor firme din domeniu care le refolosesc.. Și de ce anume trebuie sa precizați ca angajații sunt rromi? Plătiți niște salarii mai bune și atunci va garantez ca se vor angaja și romani ,dacă va deranjează etnia lor.
Hai mars. Prima data sa vedem functional sistemul pentru care s-a platit deja de la noi si fonduri europene.
Sa vedem tomberoanele livrate si colectarea pusa la punct.
Dupa discutam de taxaxare.
Sau facem o vizita la centrul de recilare sa dam poze la reprezentantii UE ca nimic nu functioneaza si ati furat banii.
Numa sa mintiti si sa luati bani stit.
Mai are rost sa intrebam la Reti de ce nunse dau in Arad servicii care in Timisoara exista de multa vreme? Sau este de la sine inteles cine a negociat cele mai proaste contracte din istoria orasului.
Este adevar ca reciclarea unor materiale nu este profitabila . De aia platim pentru ele.
Mars la treba si vedeti banii cand vedem rezultate
-
tot la frauda cu fonduri europene intra avem un primar de 2 lei
Daca ai o saltea veche,piese de mobilier vechi,moloz,deseuri din constructii cine le ridica? Trebuie cautati transportatori privati platiti scump,pentru a prelua 3 galeti de moloz sau 2 scaune? In Timisoara Retim se ocupa de astfel de servicii…La noi nimeni.Daca suni la primarie,nu au solutii.Asta e administratia pentru cetatean in Arad…