Agitaţia din jurul bacalaureatului 2010 parcă începe să se liniştească. Au trecut competenţele, introduse pentru prima dată anul acesta, s-a renunţat la boicotul cu care era ameninţat de către sindicatele din învăţământ iar ministrul Daniel Funeriu a dat un ordin prin care stabileşte cuantumul plăţilor profesorilor care muncesc în acest an la bac. Cifrele arată clar că suntem într-un an de criză, cuantumul acestor servicii este mai mic, în unele cazuri, şi decât cel de anul trecut şi cam la jumătate din cel al anului 2008. Cei care corectează pentru învăţământul profesional sunt plătiţi mai puţin decât cei de la licee, iar la oral au câştig de cauză profesorii de limbi străine.
4 lei de lucrare
Atât primeşte un profesor evaluator, cel care corectează probele scrise, dar şi cel care recorectează, în urma contestaţiilor, pentru fiecare lucrare.
Pentru învăţământul profesional, se plăteşte doar 3.5 lei. În anul 2008, pentru aceeaşi muncă primea 7,5 lei, aproape dublu. Examenele orale, cele din cadrul competenţelor sunt plătite şi mai puţin. Cel mai ieftin cost este de 1 leu pentru cei care-i examinează pe cei ce-şi susţin proiectul sau proba orală pentru obţinerea certificatelor de calificare profesională sau în învăţământul postliceal. Urmează 1,5 lei de candidat pentru cei care îi examinează pe elevi ce vor să obţină atestate la liceele vocaţionale sau profesionale, 2lei de candidat la proba de competenţe de comunicare în limba română şi 3 lei pentru fiecare elev examinat la competenţe lingvistice într-o limbă modernă.
Bani pentru comisii
Evident, cei mai mulţi bani iau profesorii universitari care sunt preşedinţi de comisii. Pentru sesiunea 2010 a examenului de final al liceenilor se poate lua de la 400 lei – 625 lei în funcţie de numărul de candidaţi din respectivul centru de examen. Vicepreşedinţii iau aceeaşi bani cu secretarii comisiei sau membrii, adică 275 lei. Singura excepţie este în cazul comisiilor de peste 1000 de candidaţi unde au tarif diferenţiat: 350 lei. Mai sunt plătiţi asistenţi cu câte 25 lei/zi şi cei care se ocupă cu „activitatea de comunicaţii virtuale” din cadrul inspectoratelor şi cel din centru de examen, 300 lei.
Sunt bani
Conform declaraţiilor ministrului Educaţiei şi ale primului-ministru sunt bani suficienţi pentru a fi efectuate aceste plăţi. Aşadar,la treabă..
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!