ARAD. Un nou episod din serialul al cărui rol principal este deţinut de Gabriela Ţârle, s-a consumat ieri, odată cu decizia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara de a o trimite în judecată pe directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad. Decizia procurorilor vine la cinci luni de la începerea urmăririi penale, dr. Ţârle fiind cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara s-a autosesizat în urma articolului „O nouă năzdrăvănie «marca Ţârle»” publicat de Jurnal arădean la 10 octombrie 2012.
Decizia procurorilor timişoreni a fost făcută publică ieri după-masă, la doar câteva ore după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) informa, pe site-ul www.integritate.eu, că „a constatat existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către Ţârle Gabriela Mărioara.”
A fost o zi cu două decizii grele pentru directoarea DSP Arad. Am contactat-o pe dr. Ţârle pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu ultimele evenimente, dar, conform „tradiţiei”, ne-am lovit de… tăcerea sa.
Verdictul ANI
În prima parte a zilei de ieri, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţa că „în urma evaluărilor efectuate, s-au constatat indicii referitoare la posibila săvârșire de către Țârle Gabriela Mărioara a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art.2531 din Codul Penal al României, întrucât pe perioada exercitării funcției publice de conducere de director în cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad, a încheiat un contract de asistență juridică cu «Cabinet de avocat Codrin Mihai Ghiţă», pe o perioadă de 12 luni, începând cu 05.09.2012, realizându-se, astfel, un folos material pentru cabinetul de avocatură, în valoare de 2.657 lei/lună. Anterior, în perioada 12.10.2010-17.11.2011, Țârle Gabriela Mărioara a încheiat, în calitate de persoană fizică, patru contracte de asistență și reprezentare juridică cu «Cabinet de avocat Codrin Mihai Ghiţă», în valoare de 9.500 lei. (…) Având în vedere cele de mai sus, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara cu privire la posibila săvârşire de către Țârle Gabriela Mărioara a infracţiunii de conflict de interese.”
La judecată!
Aşa cum am mai informat, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara s-a autosesizat în această chestiune încă din toamna anului trecut, în urma articolului „O nouă năzdrăvănie «marca Ţârle»” publicat de Jurnal arădean. Dar, în a doua parte a zilei de ieri, la doar câteva ore după emiterea comunicatului ANI, procurorii timişoreni anunţau, printr-un comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, că s-a dispus trimiterea în judecată a directoarei Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Ţârle Gabriela Mărioara, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul că, în data de 05.09.2012, inculpata, în calitate de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad, a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un cabinet individual de avocatură, care a reprezentat-o în ultimii cinci ani în procesele pe care le-a avut cu instituţia sus-amintită. Prin actul încheiat s-a creat cabinetului individual de avocatură un folos material în valoare de 12.835 lei”- se arată în comunicatul Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
„Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Timişoara” – ne-a declarat procurorul Cristian Lazăr.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea urmăririi penale şi trimiterea rechizitoriului instanţei de judecată, situaţie care nu poate înfrânge în nici un fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Suspendare?
Conform art.94, lit.m) din Legea 188 privind Statutul funcţionarilor publici, raportul de serviciu se suspendă de drept în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată a funcţionarului public pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie.
diana.dutu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Dr. Tarle, trimisa in judecata
Citiți principiile noastre de moderare aici!