Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noul locaș de cult. În cadrul acesteia s-au înălțat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru sănătatea celor care se află în spitale, dar și rugăciuni pentru pace, unitate și solidaritate între creștini, precum şi pentru tinerii care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident din Bucureşti.
În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Roada luminii”, pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Efeseni 5; Luca 12, Chiriarhul a vorbit despre Lumina lui Hristos care luminează Biserica întreagă şi calea pe care duce pe credincioşi spre mântuire. Pilda de astăzi (a bogatului căruia i-a rodit ţarina) prezintă pe omul îndestulat din cele trupeşti şi fără de grijă faţă de cele sufleteşti; or, bogăţia prilejuieşte schimbul de bunuri spre rodire de mai bine, de lumină în lume şi în viaţa proprie a fiecăruia, ca şi în cea a societăţii. Oricum, ea înseamnă şi ferirea de faptele întunericului. Slujba sfinţirii unui locaş de rugăciune şi casă a lui Dumnezeu apelează la Lumina lui Hristos Domnul. Datoria fiecărei generaţii este de-a lăsa o bogăţie nu doar materială ci şi spirituală pentru viitor, pentru propăşirea continuă spre desăvârşire, a mai subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a mulțumit părintelui paroh Vasile Chindriş care s-a ocupat de construirea noii biserici și tuturor credincioșilor care au lucrat la zidirea și împodobirea noului Altar. Părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor.
Scurt istoric al parohiei
Istoria Parohiei Variașu Mare începe în anul 1998, când, în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Aradului din data de 18 mai 1998, care, analizând cererea credincioşilor stabiliţi în Ferma Agrozootehnică din Comuna Iratoşu şi a raportului Parohiei Iratoşu, nr.10/1998, s-a hotărât înfiinţarea Parohiei Iratoş-Fermă, începând cu data de 15 mai 1998, fiind o parohie de categoria a III-a, cu 105 credincioşi.
Până în anul 1998, credincioşii de aici au fost deserviţi de preotul paroh al Comunei Iratoşu Ponta Ioan, urmat de preotul Jula Petru, iar începând cu luna noiembrie 2003 și până astăzi parohia este păstorită de pr.Vasile Chindriș.
Parohia Iratoş-Fermă a avut ca filie Variaşu Mare şi a funcţionat aşa până la data de 01 ianuarie 2008, când titulatura parohiei s-a schimbat în baza actului nr.192-B din 31 ianuarie 2008, emis de Episcopia Aradului. Astfel, Parohia Iratoş-Fermă, cu filia Variaşu Mare, devine Parohia Variaşu Mare cu filia Iratoş-Fermă, având un număr de 50 familii de români, cu 115 suflete.
În anul 2004, în urma demersurilor făcute de către pr. paroh Vasile Chindriș către Consiliul Local al Comunei Iratoşu, parohia a obţinut spre folosinţă gratuită un teren în suprafaţă de 450 m2, teren situat în satul Variaşu Mare, fapt ce a dus la schimbarea titulaturii parohiei. Acest teren a fost atribuit parohiei în baza Hotărârii Consiliului Local al comunei Iratoşu, nr. 68 din 06 noiembrie 2007, în vederea construirii unei biserici, întrucât parohia nu avea biserică, iar serviciile religioase se oficiau într-o capelă improvizată. În momentul de față, au fost finalizate lucrărilor de construire a bisericii, lucrări ce au debutat în luna iunie a anului 2011.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la data de 20 aprilie 2012, iar de atunci a Înaltpreasfinţia Sa a vizitat de nenumărate ori şantierul de construire a bisericii, oferind îndemnurile necesare.
Biserica este construită în formă de cruce, din cărămidă, pe fundaţie de beton armat și acoperită cu tablă de cupru. Planul construcţiei a fost întocmit de către arhitecţii dr. Gheorghiu Teodor şi Şerb Mircea. Lucrările de rezistenţă au fost coordonate de către inginerii Ardelean Dan şi Şerb Mihnea, iar lucrările propriu-zise, executate de o echipă condusă de inginerul Alexa Marius. Interiorul va fi pictat în frescă, iar iconostasul, stranele şi mobilierul au fost executate din lemn.
Citiți principiile noastre de moderare aici!