La predică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a tâlcuit pericopele biblice ale duminicii a XXIV-a după Rusalii, în legătură cu praznicul parohiei, adică al înnoirii bisericii, atât sub aspectul sfântului locaş, cât şi al zidirii credincioşilor în Trupul tainic al Domnului, care este Biserica cea Una. Cu privire la cel de-al doilea sens Chiriarhul a subliniat jertfa credincioşilor de aici în cursul vremii, manifestată deosebit prin slujitorii sfintei biserici, între care la loc de cinste, ca unul ce a sprijinit toate lucrările efectuate aici, profesorul de teologie, dr. Remus Rus.
La sfârşitul slujbei, cu o emoţie vădită, a luat cuvântul distinsul profesor dr. Remus Rus, exprimându-şi mai întâi bucuria de a-l întâlni pe Înaltpreasfinţitul Timotei, de care mărturiseşte că-l leagă frumoase amintiri încă din vremea anilor 60’, cât şi de a fi în biserica natală, împreună cu sătenii dragi pe care nu i-a uitat nicicând în decursul vremii.
Ca o recunoaştere a întregii activităţi pastoral-misionare şi administrative, desfăşurată pe parcursul celor 25 de ani de păstorire în parohia Joia Mare, ÎPS Timotei l-a distins pe preotul paroh Alexa Birău cu distincţia de iconom, hirotesindu-l pentru această treaptă.
La un anumit moment al slujbei, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, toţi credincioşii, bărbaţi şi femei, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.
Biserica din parohia Joia Mare, protopopiatul Sebiş, judeţul Arad, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, a fost construită în anul 1883, prin strădania vrednicului preot paroh Gurban Ioan şi a tuturor enoriaşilor localnici.
A fost construită în formă de navă, pe fundaţie de piatră, din cărămidă, acoperită cu tablă. Exteriorul este izolat termic, cu tencuială decorativă, iar interiorul este pictat în tehnica „a fresco” de pictorul bisericesc Popescu Constantin din Rădăuţi. Iconostasul şi stranele sunt din lemn de tei şi frasin, sculptura fiind executată de firma Vlaş din Arad.
Cheltuielile pentru lucrările de renovare, pictură, confecţionarea catapetesmei, a stranelor, candelabrelor, prapori, veşminte şi toate cele necesare cultului, s-au făcut din donaţiile credincioşilor, îndemnaţi de preotul paroh Alexa Birău, sprijinit de membrii Consiliului Parohial şi cu sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Judeţean Arad, Primăriei Comunei Almaş, Parohiei Ortodoxe Almaş şi a altor instituţii.
Mulţumind lui Dumnezeu pentru toate, credincioşii, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, în frunte cu preotul paroh, dorind împlinirea rânduielilor bisericeşti privind sfinţirea locaşului de cult, au cerut târnosirea bisericii, dorinţa fiindu-le împlinită de către ÎNALT PREASFINŢITUL PĂRINTE DR. TIMOTEI SEVICIU – ARHIEPISCOPUL ARADULUI, prin aşezarea Sfintelor moaşte şi a Icoanelor Sfinţilor Evanghelişti în masa Sfântul Prestol şi săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti.
Din sobor au făcut parte preoţii: Ioan Daşcău, Stănel Stan, Vasile Coşeri, Mihai Radeş, Florin Oarcea, în frunte cu Preaonoratul Părinte Beni Ioja, Protopop de Sebiş.
In parohia Joia Mare se desfăşoară o bogată activitate pastoral-misionară şi social-filantropică. După ce a văzut ridicată biserica înfrumuseţată cu tot ceea ce trebuie, părintele paroh acordă acum şi mai mult timp construcţiei bisericii din sufletele credincioşilor, îndemnându-i pe fiecare în parte să fie un model pentru comunitate, prin faptele de zi cu zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!