AVRAM IANCU. În duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din satul Avram Iancu, parohia Vasile Goldiş, Protopopiatul Ineu, pentru a săvârşi slujba de târnosire a bisericii cu hramurile: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfinţii Trei Ierarhi.
La sosire Chiriarhul, însoţit de preotul Iacob Bupte, vicar eparhial, a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de Preacucernicul Părinte Moise Nica, Protopop al Ineului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, de copiii şi tinerii satului care au oferit Înalt Preasfinţiei Sale flori, de numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.
Liturghie arhierească
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, axat pe citirile biblice ale zilei (I Cor. 1 şi Mat. 14), sub titlul ,, Biserica şi pâinea”, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că nu doar o dată Mântuitorul a săturat milţimile, relatării duminicale a sfântului evanghelist Matei, ceilalţi sfinţi evanghelişti dându-i fiecare amănunte întregitoare. ,, Ucenicul iubit, Sfântul Ioan, în acest context, redă şi cuvintele Mântuitorului despre păinea vieţii, atunci când rostim în rugăciunea Domnească ,, pâinea noastră cea de toate zilele”, neînţelegând doar pe cea materială ci şi pe cea spirituală; pâinea devine astfel realizare a comuniunii între oameni şi condiţionează pe cea cu Dumnezeu. Biserica o binecuvintează în sensul plenar , devenind însuşi Trupul Domnului Iisus Hristos, cu care se împărtăşesc credincioşii. În Biserica- instituţie întrevedem şi pe ceea ce reprezintă casa lui Dumnezeu în care încap credincioşii, în unitatea de care aminteşte apostolul zilei şi care totodată ilustrează evenimentul local. În legătura minunii propriu-zise, tot sfântul evanghelist Ioan arată că un tânăr a fost acela care a pus la îndemâna sfinţilor apostoli pâinile şi peştii, dovedind altruism şi generozitate faţă de semeni. Eroul naţional Avram Iancu, aşa cum îl prezintă istoria ţării şi cea bisericească , al cărui nume îl poartă localitatea, întruchipează astfel de virtuţi”, a spus ÎPS Timotei.
După săvârşirea dumnezeieştii Liturghii, părintele paroh, Pavel Purice a adresat cuvinte de mulţumire Înalt Preasfinţiei Sale, soborului de preoţi, ctitorilor sfântului lăcaş, oficialităţilor prezente, şi credincioşilor.
Un scurt istoric
Satul Avram Iancu face parte din comuna Cermei şi a luat naştere în anul 1925 prin emigrarea unor familii de moţi din localităţile Arieşeni şi Gârda. Biserica a fost construită între anii 1991-1995, în formă de navă, pe fundaţie de beton, zidită din cărămidă şi acoperită cu ţiglă. Pictura a fost executată în anul 1994 în tehnica fresco. Lucrările de contrucţie a noii biserici au fost realizate şi conduse de către domnul inginer Nicolae Paşca, un bun fiu al satului, în memoria părinţilor săi înmormântaţi aici. Tot dânsul a suportat şi lucrările de pictură din Altar împreună cu d-l Vasile Negrea, cărora, în semn deapreciere ÎPS Timotei le-a conferit diplome de merit.
La festival
În seara zilei Înaltpreasfinţitul Timotei a participat în Parohia Covăsînţ, protopopiatul Lipova, la Festivalul Românilor de Pretutindeni, manifestare organizată de Parohia Ortodoxă Covăsînţ, în parteneriat cu alte instituţii, între care Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!