ARAD. Direcția Generală Poliția Locală informează că, în decursul unei singure zile, trei câini au fost capturați și îndepărtați de pe domeniul public de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară, cu sprijinul Serviciului Ecarisaj. Patrupedele au fost plasate în adăpostul situat pe Calea Bodrogului. Acțiunile de identificare a animalelor pe domeniul public s-au desfășurat în cartierele Alfa, Drăgășani, Confecții, respectiv pe strada Mărului.
“Direcția Generală Poliția Locală Arad comunică cetățenilor faptul că potrivit Ordonanței de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, se interzice abandonul câinilor revendicați ori adoptați. Precizăm că abandonul constă în lăsarea unui câine revendicat ori adoptat pe domeniul public, fără hrană, adăpost ori tratament medical.
Niciun câine nu poate fi adoptat ori revendicat din Adăpostul Public, decât după completarea unui angajament, iar în cazul revendicărilor, eliberarea câinelui nu se va putea face numai după achitarea sumelor datorate adăpostului, în funcție de operațiunile executate (capturare, sterilizare, tratament etc.), și în funcție de numărul zilelor de cazare a câinelui revendicat. Taxa care se percepe în municipiul Arad, în situația revendicării câinilor din adăpost, este de 45 lei/zi, la care se adaugă 213 lei taxa de capturare (tarifele sunt în vigoare de la sfârșitul lunii septembrie 2023)”, atenționează Poliția Locală.
Polițiștii locali reamintesc faptul că, potrivit legii mai sus menționate, abandonul câinilor revendicați sau adoptați din adăposturile de animale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani, în timp ce abandonarea animalelor constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 3.000 și 12.000 de lei, potrivit Legii nr. 205/2004.
“Prin urmare, abandonul animalelor se pedepsește sever, dar diferit. Cetățenii trebuie să facă distincție între abandonul câinilor deținuți, respectiv abandonul câinilor revendicați sau adoptați din adăposturile de animale, prima situație fiind contravenție, iar a doua intrând în sfera faptelor infracționale. Putem adopta animale, însă cu responsabilitate, fiind o decizie care necesită informare și asumare pe termen lung”, mai spune Poliția Locală.
Trimite articolul
XAi de capul meu… 3 caini au gasit intr-o singura zi? Si ei cautau…
Eu vad 3 caini comunitari daca merg de doua ori pana la magazin… fara sa ii caut.
Eu cred ca cei 3 caini au mers singuri la cei de la politia locala, ca altfel nu inteleg cum de gasesc atat de putini caini intr-o zi intreaga…
-
daca ar vrea ,in 7 zile,nu ai mai gasi in Arad,picior de caine vagabond.
taxe peste taxe deci din banii nostri platim acest serviciu e serviciu public si mai platesti o data daca vrei sa recuperezi un catel…multumim aeroportului arad care produce zero lei cu investitii de 10 milioane de euro s a gasit problema cainii…coruptie mare la arad bibarte mare de tot
Din 01.01.2015 a intrat in vigoare Legea care prevede microciparea și sterilizarea câinilor conform careia posesorii de câini de rasă comună şi metişi fără microcip, neînregistrați în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) și nesterilizați riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Până la începutul acestui an, proprietarii de patrupede trebuiau să își înregistreze și sterilizeze animalele de companie. Microciparea le dă posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului. Proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva.
Ma intreb care este motivul pt.care in 2023 INCA marea majoritate a cainilor ( atat cei din mediul urban dar si din cel rural) NU SUNT MICROCIPATI si NICI UN POLITIST LOCAL sau VETERINAR nu face vreun control de verificare! Zilnic apar anunturi cu caini abandonati – unii chiar de rasa! Daca sunt microcipati si apoi abandonati, propritarii care au abandonat vor fi amendati ( amenzi de până la 10.000 de lei cf. legii) si cu banii din aceste amenzi se pot intretine adaposturile! Mai mult, la asa amenzi mari proprietarii se vor gandi de 2 ori daca sa-si ia un caine si de 5 ori daca sa-l abandoneze!
Taxa asta la cine se achita?
Daca se duce la comunitari , ii bagam pe ei la adapost si sterilizam. Se merita investitia asa.
Daca se duce la adapost, este de inteles. Sunt niste costuri acolo si cainii merita ceva mai bun.
ce face politia animalelor?…ca n-am inteles…