Practic, arădenii solicitau în instanţă ca autovehiculul pe care îl deţin să poată fi înmatriculat fără a mai achita taxa impusă de Guvern invocând ilegalitatea acesteia, iar de cele mai multe ori au avut câştig da cauză.
367 de procese au fost deschise, în ultimele luni ale anului trecut, de proprietarii de autovehicule împotriva Serviciului de Înmatriculări Autovehicule din cadrul Prefecturii Arad. Arădenii au avut legea de partea lor, reuşind astfel să îşi poată înscrie maşina cumpărată fără a mai achita câteva sute sau chiar mii de euro statului român. Puţini au fost aceia care nu au reuşit să câştige împotriva statului, cel mai adesea fiind vorba despre vicii de procedură sau dosare incomplete.
Acestor câteva sute de arădeni li se alătură şi alte câteva mii care au achitat taxa de poluare, însă au contestat-o mai apoi tot în instanţă.
Fiscul arădean a ajuns pe holurile instanţelor judecătoreşti în peste cinci mii de dosare şi a fost nevoit să se recunoască învins în 2.516 cazuri. Toate aceste cazuri confirmă faptul că taxa de poluare a fost impusă proprietarilor de maşini într-un mod ce nu respecta în tocmai legile în vigoare, iar statul nu a reuşit să îşi rotunjească bugetul cu încasările planificate.
De la introducerea taxei de poluare pentru autovehicule, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a fost citată în 5.011 dosare înaintate instanţelor de judecată de arădenii care au dorit să le fie restituită taxa achitată bugetului de stat. Mai mult, potrivit DGFP Arad, dintre cele 5.011 dosare, 3.619 sunt la Tribunalul Arad, în timp ce în cazul celorlalte 1.392 dosare s-a ajuns la Curtea de Apel Timişoara. Suma pe care arădenii vor să o recupereze de la stat nu este deloc una de neglijat, fiind vorba de peste 25 milioane de lei.
1.271 irevocabile
„Până la finele anului 2012, din momentul introducerii taxei auto, au fost finalizate un număr de 2.516 în primă instanţă. În ceea ce priveşte situaţia litigiilor soluţionate irevocabil aceste au ajuns la 1.271”, a explicat Călin Arusti, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.
Banii, înapoi la cetăţeni
În ceea ce priveşte sumele efectiv restituite arădenilor, acestea sunt de aproximativ două milioane de euro – 8.693.850 lei. În medie un arădean a reuşit să recupereze de la stat 6.800 de lei – luând în calcul doar sentinţele irevocabile date de Curtea de Apel Timişoara. Există, însă, şi campioni în ceea ce priveşte recuperarea de bani. Se pare că un arădean a reuşit să intre în posesia a aproximativ cinci mii de euro după ce a acţionat statul în instanţă, suma fiind cea mai mare care a fost restituită pe fondul unui dosar privind taxa de poluare.
179 în 9 zile
Arădenii au luat cu asalt Tribunalul Arad şi în primele zile din acest an. S-au înregistrat 179 de dosare privind restituirea taxei de poluare în doar 9 zile. În aceste condiţii este evident faptul că indiferent de schimbarea legislaţiei, a numelui taxei impuse de Guvern sau a modalităţii de plată, arădenii nu vor să achite o taxă în plus statului şi se luptă în tribunale pentru a-şi primi banii înapoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!