Solidaritatea impusă de Guvern va lua bani, cu forţa, din buzunarul a mii de aradeni. Pe lângă faptul că, în prezent, proprietarii de locuinţe plătesc impozit majorat în funcţie de numărul proprietăţilor, Guvernul intenţionează să le impună şi plata unei taxe suplimentare, tot majorată gradual, în funcţie de numărul locuinţelor deţinute.
Proprietarii mai multor locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până la 30 septembrie, „o taxa de solidaritate” la bugetul local, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010. Taxa nu va înlocui impozitul pe clădiri datorat bugetului local, ci va fi aplicată suplimentar impozitului pe proprietate. Măsura se regăseşte în planul guvernamental de combatere a crizei şi de atragere a unor sume mult mai importante la buget.
La Arad, efectele acestei măsuri vor afecta un număr destul de mare de proprietari. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei, în municipiul Arad există peste 3.000 de contribuabili care deţin în proprietate mai multe locuinţe. Este vorba doar despre proprietarii de locuinţe, nu şi de contribuabilii care deţin imobile cu altă destinaţie.
În ordonanţa care introduce mai multe impozite de la 1 iulie, se tratează şi problema legată de deţinerea în proprietate a mai multor locuinţe. Măsura va afecta nu mai puţin de 3.097 de arădeni. Taxa de solidaritate va fi impusă proprietarilor de mai multe locuinţe printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.
La bugetul local
În document se prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia şi următoarele clădiri. Taxa va trebui plătită până la 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local.
Peste 3.000 de proprietari
Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului, „în baza de date a Direcţiei Venituri se regăsesc 2.141 de contribuabili care deţin două locuinţe, 603 contribuabili care deţin trei locuinţe, 259 de persoane care deţin câte patru locuinţe, respectiv, 94 de persoane care deţin în proprietate cinci, sau mai multe locuinţe”.
Impozit în funcţie de cantitate
De menţionat, în prezent, ne informează Corina Drăghici, şi impozitul local datorat pentru locuinţele avute în proprietate creşte în funcţie de numărul acestora. „În baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu”, spune Corina Drăghici.
La polul opus
De menţionat, sunt unele proprietăţi care nu se impozitează deloc. Proprietarii de clădiri declarate monumente istorice, potrivit legii, sunt scutiţi de la plata impozitului pe proprietate.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!