Moartea unui om e o afacere. Nu e doar durere sau subiectul unor discuţii metafizice ci înseamnă deopotrivă profit şi economie. În jurul acestui eveniment imposibil de evitat firmele de pompe funebre au dezvoltat o adevărată industrie a serviciilor care s-a adaptat cererii de pe piaţă. Aici nu se prea negociază mult, totul trebuie rezolvat repede şi cea mai bună soluţie pentru familia celui decedat este să apeleze la serviciile acestor firme care au învăţat foarte bine cum să-şi facă treaba. Un simplu telefon şi cele necesare în asemenea momente sunt aduse acasă, la orice oră. Totul are însă un preţ care, de cele mai multe ori, se plăteşte după ce aparţinătorii încasează ajutorul de deces oferit de stat.
Plata pe loc
Ceea ce îi determină însă pe bătrâni să-şi pună deoparte bani pentru plecarea din această lume sunt celelalte cheltuieli, care diferă de la o localitate la alta, şi care trebuie achitate pe loc. Două seri de priveghi (stâlp) care presupun servirea celor care se adună în jurul sicriului cu băutură şi cozonac. Colacii şi paosul pentru ziua înmormântării, vinul pus pe masă, prosoapele şi batistele oferite rudelor mai apropiate, lumânările cumpărate de la biserică, plata groparului, în bani şi produse alimentare, plata căruţei mortuare dacă nu se folosesc serviciile de transport ale firmelor de pompe funebre şi plata preotului care oficiază slujbele. Taxa oficială plătită pentru înmormântare diferă de la o biserică la alta şi se situează între 15 şi 100 lei hotărâtă prin decizia consiliilor eparhiale şi pentru care se eliberează chitanţă. Evident că cei cu dare de mână pot dubla sau tripla suma oferită preoţilor.
Şi nu e vorba doar de o tradiţie care trebuie respectată, ci e vorba de păstrarea unei prestanţe în comunitatea locală, pentru care familia şi rudele celui decedat sunt gata să plătească oricât.
Cheltuieli suplimentare
Pomana este una din cheltuielile deloc de neglijat pe care familia trebuie să o suporte în ziua înmormântării mai ales dacă decide să invite rudele apropiate la o masă la un restaurant sau cantină. Varianta mai ieftină este pacheţelul cu o felie, două de cozonac şi băutură oferită la cimitir.
Calvarul morţii în spital
Aparţinătorii sunt nevoiţi să accepte fără prea multe comentarii condiţiile impuse.
O situaţie aparte este în cazul deceselor care survin în spital. Cei care au trecut prin calvarul unei asemenea situaţii ştiu cu exactitate câţi bani şi cât de mult durează până ce persoana decedată este dată familiei. Deşi oficial, potrivit legilor în vigoare, dacă cel decedat este asigurat, toate serviciile sunt gratuite (spitalizare, tratament, morga), neoficial dar real, pentru a scoate o persoană decedată din spital te costă cam 150 lei, dintr-un foc şi fără chitanţă. Firma de pompe funebre care prestează servicii şi în cadrul Spitalului Judeţean face îmbălsămarea, cosmetizarea şi dezinsecţie iar apoi solicită plata acestor servicii. Tarifele, potrivit unor surse neoficiale sunt: 75 lei îmbălsămare, 45 lei dezinsecţie şi cosmetizare şi 30 de lei ciubuc, pentru a face suma rotundă. Plus că, o dată relaţia cu clientul stabilită, acesta solicită şi alte servicii. Foarte puţine sunt cazurile în care aparţinătorii refuză să plătească aceste servicii nesolicitate. Impactul pierderii umane suferite, graba cu care se derulează evenimentele în asemenea cazuri, îi determină pe cei mai mulţi să treacă cu vederea micile nereguli.
Documente necesare pentru ajutorul de deces
Indiferent dacă banii sunt achitaţi de către angajator (dacă persoana decedată era în câmpul muncii), de către Agenţia de Şomaj (dacă a fost şomer) sau de către Casa de pensii (dacă defunctul a fost pensionar) cei 2.022 lei trebuie să ajungă la persoana aparţinătoare în termen de 24 de ore.
Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces sunt: cerere tip (anexa nr. 39) pentru persoanele asigurate cu contract sau declaraţie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari; certificat de deces în original şi copie; actul de identitate al solicitantului în original şi copie; acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator, în original şi copie; acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces; certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.
Rezervat pentru veci
O problemă care dă bătăi serioase de cap celor vii, grijulii faţă de propriul lor sfârşit, e rezervarea unui loc de veci. Cele 4 cimitire din subordinea GCA Arad sunt destul de aglomerate şi mulţi arădeni preferă să plătească din timpul vieţii pentru a fi siguri că vor fi îngropaţi acolo unde îşi doresc. Chiria percepută de către administraţia cimitirelor din cadrul GCA este pe şapte ani: pentru pensionari de 125 lei, pentru salariaţi de 156 lei. Dacă decesul survine subit atunci trebuiesc plătiţi 730 lei.
Cea mai ieftină înmormântare
Puţin peste 1000 de lei este costul celei mai ieftine înmomântări. Sicriul – 390 lei, respetă (lenjerie) – 60 lei, cruce – 70 lei, servicii – 150 lei, transport – 150 lei, saltea – 25 lei, husă – 30 lei, şuruburi – 35 lei, toaletat – 120 lei, îmbălsămat – 130 lei, 2 colaci (paos) – 20 lei, 50 colăcei – 50 lei, 2 lumânări – 10 lei, 20 lumânări – 10 lei, 10 prosoape – 100 lei, 1 sticlă de vin – 15 lei. Dacă tragem linia totul costă 1365 lei cu TVA inclus. Necesarul este pentru funeraliile în cadrul bisericii ortodoxe, care de altfel sunt şi cele mai costisitoare. Spre exemplu cel mai mare număr de colaci comandat unei brutării din Arad a fost de 700 de bucăţi pentru o înmormântare în mediul rural. În cazul bisericilor neoprotestante, se taie de pe listă lumânările, colacii, prosoapele, sticla cu vin şi taxa pentru preot. Aici poate fi inclusă însă taxa opţională pentru fanfară, care să însoţească cortegiul funerar.
Alte servicii adiacente
Dacă e nevoie de transport de la domiciliu la capelă sau la cimitir, se percepe un tarif de 1,5 -2 lei/km. De asemenea, poate fi solicitat şi un capac frigorific, pus la dipoziţie de firmele de pompe funebre, care costă între 100-150 lei pentru 24 h.
Cei mai mulţi se opresc însă undeva în jurul sumei de 2000 lei atât cât costul să poată fi acoperit de valoarea ajutorului de deces oferit de Casa de Pensii.
Preţuri pentru funeralii de lux
Chiar dacă finalul vieţii pune un semn de egalitate între bogaţi şi săraci, modul în care fiecare îşi ia rămas bun de la viaţă poate face diferenţa. Fie că e vorba de ultima dorinţă a celui decedat, fie că e decizia familiei, funeraliile pot surprinde prin opulenţă. Firmele de pompe funebre au pregătite servicii pentru cele mai pretenţioase dorinţe. Oricât ar părea lipsit de logică să plăteşti bani grei pentru un anume tip de sicriu, sunt persoane care sunt gata să dea 10 000 lei (o sută de milioane lei vechi) pentru ca cel drag să fie înmormântat într-un sicriu absolut special. E vorba de un sicriu care este fabricat din lemn tratat, cantitatea de lemn folosită este echivalentul pentru trei sicrie, cu două uşi independente la capac care pot avea şi gemuleţe, cu mânere pe toată lungimea sicriului. Toate sunt dotate cu cric pentru ridicarea şi poziţionarea capului şi sunt tratate cu lacuri speciale. La preţul acesta pot avea, dacă există solicitare, şi sculpturi. Majoritatea sunt aduse pe piaţa arădeană tocmai din SUA. Şi cheltuiala nu se opreşte aici. Se poate opta pentru o raspetă din satin care costă 230 lei, pentru o cruce de 90 lei, la care dacă mai punem pe listă şi lumânările, paosul, colacii mici, prosoape, batiste, banii daţi feţelor bisericeşti care sunt, în aceste cazuri, proporţionali cu cheltuiala, se ajunge până la 130.000 lei.
Flori pe ultimul drum
Una din puţinele cheltuieli care nu revin în exclusivitate familiei sunt coroanele sau jerbele de flori aduse de cei apropiaţi. Potrivit tradiţiei cele mai mari şi mai frumoase sunt din partea rudelor de gradul I sau II. Ele pot fi achiziţionate pe bază de comandă, în cazul celor mai speciale, sau direct din florării sau piaţa de flori. Înscrisurile de pe panglică sunt făcute pe loc sau în cel mult jumătate de oră. Preţurile sunt mai mari în cazul coroanelor cu flori naturale şi pot ajunge de la 25 lei la 100 lei dar pot fi achiziţionate, în funcţie de mărime şi cu 10 sau 15 lei (jerbe). Cele artificiale, care pot fi găsite şi la firmele de pompe funebre, se vând cu preţuri între 15-50 lei. Chiar dacă nu se mai practică atât de mult, se poate veni, în special la serile de priveghi, cu un buchet de flori, întotdeauna în număr par.
Citiți principiile noastre de moderare aici!