Timp de doi ani (31 mai 2011- 31 mai 2013) cerealele şi plantele tehnice vor beneficia de taxare inversă, potrivit prevederilor OUG 49/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 381/31.05.201. În categoria cerealelor şi plantelor tehnice au fost incluse următoarele culturi: grâu, secară, orz, porumb, soia, rapiţă, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr.
Lanţurile comerciale
„În România avem o particularitate faţă de alte ţări, pentru că aceste cereale şi plante tehnice se achiziţionează în mare parte de la producătorii agricoli, persoane fizice care nu sunt plătitoare de TVA. Astfel, producătorul vinde fără TVA unei firme ce se dovedeşte a fi de tip fantomă, aceasta vinde mai departe, cu TVA către o altă societate comercială de bună-credinţă care, ulterior, comercializează aceste produse şi solicită rambursarea TVA pe care statul nu a încasat-o pe lanţul comercial, din cauză că firma de tip fantomă nu a plătit la rândul ei această taxă”, spune Călin Arusti, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.
Cine facturează?
Practic, actul normativ prevede ca furnizorul să nu mai factureze cu TVA către clientul său, iar acesta din urmă să înscrie taxa aferentă achiziţiei în decontul de TVA ca taxă colectată şi taxă deductibilă, fără a mai solicita rambursări de TVA pentru achiziţiile de cereale şi plante tehnice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!