Relaţia medic de familie-pacient a fost uşor bulversată, în ultima perioadă de timp, odată cu introducerea sistemului de programare şi a limitării, la 20, a numărului de bolnavi pe care un doctor îi poate vedea zilnic. Pe de o parte, oamenii sunt nemulţumiţi că nu mai pot merge când vor ei la medic, ci atunci când le spune medicul că îi poate programa. De cealaltă parte, şi doctorii sunt nemulţumiţi că sunt constrânşi să se limiteze la doar 20 de pacienţi pe zi, când solicitările ar fi mult mai numeroase. Nici unii, nici alţii, însă, nu au altă opţiune decât să se adapteze acestor reglementări, astfel încât efectele neplăcute să fie resimţite cât mai puţin.
Servicii care se plătesc
Ceea ce pacienţii trebuie să respecte cu stricteţe este programarea. În afară de urgenţe, orice vizită la cabinetul medicului de familie trebuie anunţată, de preferat telefonic. „Programarea se face cu minimum 24 de ore înainte. Un termen maxim nu există, poţi să te programezi şi peste doi ani, totul e să nu uiţi că te-ai programat. Dacă pacientul renunţă la programare trebuie să-şi anunţe medicul tot cu 24 de ore înainte, la fel şi medicul – dacă nu poate respecta programarea” – explică dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Arad.
Dacă pacientul merge la medicul de familie înainte de data la care a fost programat sau dacă, pur şi simplu, nu s-a programat (fiind al 21-lea, al 22-lea sau al 23-lea pacient), atunci el trebuie să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de consultaţie medicală. Suma pe care o are de plătit variază, de regulă, între 10.00 şi 20.00 de lei, fiecare cabinet având dreptul să-şi stabilească propriile tarife (fără nicio limitare) şi obligaţia de a le afişa. „Au fost situaţii în care s-au cerut şi 50.00 de lei, dar nu în Arad. Nu-ţi poţi permite să pui tarife foarte mari pentru că rişti să-ţi pierzi pacienţii” – punctează dr. Dărăbanţiu.
Alte servicii pentru care pacienţii ar putea fi taxaţi la cabinetul medicului de familie constă în eliberarea, la cerere, a unor adeverinţe pentru medicina muncii sau medicină sportivă, dar şi a unor acte necesare la comisiile de expertiză medicală (pentru evaluarea gradului de handicap). De asemenea, pensionarii trebuie să plătească trimiterea într-o staţiune la tratament, trimitere fără de care Casa de Pensii nu eliberează biletul de tratament. Preţul recomandării medicale variază, şi în acest caz, între 10.00 şi 20.00 de lei, în funcţie de cabinet.
Asta-i treaba…
„Din păcate, sunt servicii pe care pacienţii asiguraţi trebuie să le plătească la cabinetul medicului de familie. Aceste taxe există, chiar dacă nu ar trebui să existe – nici atunci când e vorba de al 21-lea pacient, nici când e vorba de eliberarea unor adeverinţe care, practic, atestă starea de sănătate a omului” – punctează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
NEMULŢUMIŢII ÎŞI POT SCHIMBA DOCTORUL
Arădenii nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi la cabinetul medicului de familie pot renunţa la acel medic şi se pot înscrie pe lista unui alt doctor. „Ei nu au decât să îşi aleagă un alt medic, să se ducă la el cu actul de identitate şi dovada de asigurat şi să-i spună că vrea să se înscrie pe lista lui. Noul medic are sarcina de a lua foaia de observaţie a pacientului şi alte acte medicale de la vechiul medic” – explică directorul Casei de Asigurări de Sănătate. Dr. Domşa spune, însă, că nu există nicio reclamaţie din partea pacienţilor şi nici mişcarea asiguraţilor de pe o listă pe alta nu e semnificativă.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!