Decizia medicilor de familie arădeni de a-i taxa pe toţi pacienţii, inclusiv pe cei asiguraţi, pentru consultaţie nu a rămas fără ecou. Dacă simplii oameni şi-au manifestat nemulţumirea (doar) pe la colţuri, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad a emis un comunicat de presă în care se fac următoarele precizări:
Medicii de familie sunt plătiţi pentru activitatea pe care dânşii o desfăşoară, prin două modalităţi: plata per capita şi plata per serviciu medical. Aceste două modalităţi de plată includ toate activităţile pe care medicii de familie le fac în folosul asiguratului. Medicii de familie pot percepe taxe pentru situaţiile în care pacienţii nu vor să fie programaţi pentru consultaţie la o dată ulterioară. Această modalitate de taxare este stabilită în Normele de aplicare ale Contractului Cadru care stau la baza relaţiei contractuale între Casa de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie şi trebuie să se desfăşoare după o metodologie bine stabilită.”
Alte situaţii
Potrivit comunicatului CAS Arad, medicii de familie mai pot percepe taxe pentru: *serviciile medicale la cererea asiguratului; *serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor; *eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor; *asistenţa medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap.
Verdict
„Prin urmare, intenţia medicilor de familie de a stabili taxe suplimentare faţă de prevederile legale, este abuzivă şi nelegală – concluzionează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad. Casa de Asigurări de Sănătate Arad solicită medicilor de familie respectarea cu stricteţe a normelor legale precum şi a drepturilor asiguraţilor, astfel încât aceştia să nu fie supuşi plăţii unor taxe abuzive şi ilegale.”
Întâlnire
La sediul CAS Arad a avut loc, ieri, o întâlnire între conducerea Casei şi reprezentanţi ai medicilor de familie din Arad. Au participat dr. Adrian Dărăbanţiu (cel care a anunţat public introducerea sistemului de taxare a consultaţiilor acordate pacienţilor), dr. Titus Ududec (medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Arad) şi dr. Ana Vamoşiu (medic de familie şi reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicină Generală). Ultimii doi au declarat că nu-şi însuşesc comunicatul dr. Dărăbanţiu şi că nu vor face ce scrie acolo: nu vor aplica taxe nelegale asupra pacienţilor, ci vor taxa doar ceea ce e prevăzut în norme şi în situaţiile speciale amintite mai sus.
„Dacă dr. Dărăbanţiu şi alţi medici de familie vor taxa ilegal consultaţiile pacienţilor asiguraţi care au programare, se vor aplica sancţiuni: diminuarea veniturilor cu 10% la prima constatare, cu 20% la a doua şi cu 30% la a treia constatare” – avertizează dr. Gheorghe Domşa.
Uite preşedintele, nu e preşedintele!
Cu ocazia întâlnirii de ieri de la sediul CAS, am aflat că dr. Adrian Dărăbanţiu nu mai este preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Arad! Se pare că, în decembrie 2011, dr. Dărăbanţiu s-a autosuspendat din această funcţie pentru a putea face parte din Consiliul Colegiului Medicilor. Până acum, însă, dr. Dărăbanţiu nu a făcut nicio informare în această privinţă. În plus, pe site-ul PMFA, el încă figurează ca fiind preşedinte. Am fi vrut să ne explice situaţia, dar, din păcate, dr. Dărăbanţiu nu a putut fi contactat.
[poll id=”30″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!