ARAD. Fie că este vorba despre plata impozitului auto, fie că vorbim de impozitul pe clădiri, arădenii vor să afle de ce plătesc o anumită sumă de bani şi vor să ştie care este exact modul de calcul al acestor taxe.
Diferenţe de impozite
Una dintre problemele ridicate de arădeni vizează diferenţa impozitelor calculate pe diverse pagini de internet şi cele afişate de Primăria Arad. „Deţin un autoturism de 1.239 cm3 şi aş dori să ştiu pe baza cărei formule s-a ajuns la suma de 67 lei impozit. Pe diverse site-uri impozitul apare de 56-57 lei”, întreabă o arădeancă pe forumul primăriei – www.primariaarad.ro. Răspunsul a venit promt din partea administraţiei locale, explicându-i-se că impozitele se claculează în baza Codului Fiscal, dar şi a hotărârilor luate de Consiliul Local: „Impozitul pentru un mijloc de transport cu capacitatea cilindrică de 1239 cm3 se stabileşte astfel: se determină numărul de fracţiuni a 200 cm3: capacitatea cilindrică a autoturismului se împarte la 200 cm3, respectiv: 1239 cm3: 200 cm3 = 6,19; pentru calcul se rotunjeşte la 7 fracţiuni. Conform tabelului de mai sus, suma corespunzătoare unui autoturism cu capacitatea cilindrică de 1239 cm3 este de 9,60 lei /an/200 cm3. Astfel, impozitul datorat pentru anul 2013 este de 67 lei (7 x 9,60 lei /an/200 cm3 )”.
Diferenţe pe clădiri
O altă mare nelămurire este cea privind modul în care se calculează impozitul diferenţiat pentru arădenii care deţin mai multe clădiri. Un arădean s-a adresat serviciului online a administraţiei locale solicitând lămuriri în acest sens. „Să presupunem că un cuplu deţine un număr oarecare de locuinţe, să presupunem pentru simplitate 4 locuinţe si toate locuinţele sunt proprietate comună 50%-50%. Impozitul este calculat conform legii astfel: domiciliul – normal, a doua + 65%, a treia +150 %, a patra +300%. Dacă proprietăţile ar fi deţinute astfel: soţul 2 locuinţe şi soţia 2 locuinţe, atunci fiecare dintre ei ar avea de plătit un impozit normal şi un impozit majorat cu 65%. Este corect?”, se întreabă arădeanul.
4 locuinţe şi 2 soţi
Serviciul Informare Cetăţeni l-a lămurit pe arădean, explicându-i că: „În conformitate cu prevederile art. 249 alin.(l) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare «orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit.» Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează: cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu”. În concluzie, Primăria i-a transmis arădeanului că într-adevăr dacă locuinţele sunt deţinute separat de cei doi soţi atunci impozitul se va calcula diferenţiat, decât în cazul în care locuinţele sunt deţinute în comun de ambii parteneri.
Întrebări pe forum
Forumul Primăriei Arad – www.primariaarad.ro, este luat cu asalt de arădenii care doresc să afle amănunte fie în ceea ce priveşte aplicare unei legi, fie pentru a vedea ce nelămuriri au alţi concitadini.
CITESTE SI:
CLC vrea dezbatere pe taxele locale
Razboi pe taxele locale din Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!