Aproximatov 180 de taximetrişti arădeni au protestat cu maşinile, miercuri, faţă de „pirateria din sistem” şi serviciile alternative de tip car sharing, care ar fi favorizate de legislaţia actuală pentru că se plătesc mai puţine taxe, iar şoferii nu au o serie de obligaţii ce ţin inclusiv de siguranţa pasagerilor.
Taximetriştii s-au adunat cu autoturismele în zona serelor din cartierul Grădişte, de unde au pornit în coloană spre centrul oraşului, dar cu viteză foarte redusă, de 10-15 kilometri pe oră, ceea ce a îngreunat traficul rutier. Ei au trecut prin faţa faţa Palatului Administrativ şi au întors în Piaţa Avram Iancu, claxonând insistent pe tot traseul.
Pentru că acţiunea a fost autorizată, funcţionarea semafoarelor a fost suspendată de autorităţi, iar în toate intersecţiile au fost plasaţi poliţişti care au dirijat traficul.
Taximetriştii acuză că domeniul lor de activitate este foarte afectat de „concurenţă neloială”. „Avem problema serviciilor de tip Uber şi cu pirateria, care ne fură foarte mulţi clienţi. Şoferii aceştia nu au licenţă, atestate, nu au maşinile omologate pentru taximetrie, nu au metrologie sau verificare tehnică la şase luni. Noi avem toate aceste obligaţii şi plătim multe taxe, însă ei au doar beneficii”, a declarat preşedintele Camerei Taximetriştilor Arad, Daniel Tomuţa.
„Sistemul de car sharing e greu de combătut cu legislaţia actuală, trebuie să aibă loc modificări legislative cât mai repede”, consideră Liviu Anca, taximetrist.
„Noi plătim o grămadă de taxe, dacă facem 200 lei pe zi, plătim 100, dar cei care nu sunt autorizaţi rămân cu toţi banii”, a spus un alt taximetrist, Ştefan Deme.
Acţiunea de la Arad a fost autorizată pentru două ore, însă s-a desfăşurat mai puţin de o oră, fără să aibă loc incidente. Taximetriştii spun însă că dacă nu va exista „o reacţie rapidă din partea autorităţilor”, vor relua protstele din stradă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!