Mai mult un exerciţiu de imagine decât o mutare benefică. Aşa pare relocarea secţiei TBC din clădirea de pe strada Eminescu în cartierul Grădişte, pe strada Ludwig Roth. Imobilul nou construit a fost finalizat încă de anul trecut, dar autorităţile, în speţă Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Judeţean Arad, nu au reuşit să achiziţioneze mobilierul şi aparatura necesare pentru noul spital. Pe surse, se pare că mutarea ar fi fost făcută sub presiune, dar nimeni nu vrea să confirme acest lucru. Dar, uneori, şi tăcerea este un răspuns. La finalul săptămânii trecute, am contactat două dintre cele mai importante personaje ale secţiei TBC, respectiv doctorii Gheorghe Nini şi Dana Olar. Întrebat despre posibile probleme în noua clădire din Grădişte, doctorul Nini a spus că el nu doreşte să comenteze. Nici dr. Olar nu a dorit să vorbească la subiect, dar a spus că „dorim să ne mutăm, pentru că această clădire ne este destinată nouă. Sunt nişte probleme care acum se pun la punct”. Apoi a mai spus, pentru cine are urechi să audă, că „sunt convinsă că cei din conducerea spitalului nu vor forţa mutarea până când pacienţii nu vor fi în siguranţă în clădirea nouă”. Dar se pare că nu au fost urechi să o audă. Aşa că, în zilele de weekend, mutarea bolnavilor de pe Eminescu în Grădişte s-a făcut în mare grabă.
Există probleme
Potrivit unor informaţii primite de noi, clădirea nouă de pe strada Ludwig Roth ar avea probleme destul de importante: aparatul de radiologie nu ar fi complet funcţional, laboratorul nu ar fi funcţional din cauza lipsei mobilierului şi aparatelor necesare, ar fi anumite probleme la instalaţiile din interior, ba chiar ar şi ploua în noul imobil. Într-o oarecare măsură, Mihai Şeran, şeful Serviciului Managementul Spitalelor din cadrul Consiliului Judeţean, a recunoscut câteva dintre situaţiile expuse mai sus: „în cursul anului 2014, Consiliul Judeţean Arad a alocat suma de 133.000 lei pentru dotarea spitalului TBC cu un aparat de radiologie. Aparatul achiziționat la finele anului 2014 este de tip analog cu posibilitate de upgradare, în sensul digitalizării sale. Cu alte cuvinte, poate funcționa în prezent la locația unde este amplasat în baza autorizațiilor de instalare emise de CNCAN (autoritate competentă în materia autorizării acestui tip de echipamente). Astfel, dacă ne referim la «digitizor» (n.r. un aparat despre care am aflat că lipseşte de la noua secţie TBC), este vorba despre un accesoriu al aparatului radiologic, avut în vedere la alocările bugetare din acest an, care va fi utilizat pentru citirea radiografiilor la distanță, în format electronic, nu pe film developat”.
Referitor la instalaţiile interioare, Şeran a spus că le-a verificat personal şi că toate sunt în perfectă stare de funcţionare. Totuşi, „a fost identificată de către personalul de la întreținere o țeavă într-un grup sanitar care curgea, deficiența fiind remediată imediat”, ne mai spune şeful spitalelor. Mihai Şeran nu a ascuns nici faptul că mai sunt de făcut mici retuşuri, de achiziţionat diferite piese de mobilier şi aparatură, dar toate acestea vor fi aduse în noua secţie TBC până la sfârşitul lunii martie. „Cât despre condițiile hoteliere, cred că nu pot fi puse în discuție. În noua locație fiecare pat are priză de oxigen, fiecare salon are grup sanitar, iar cadrele medicale dispun de condiții spațiale deosebite”, a mai spus Şeran. Reţeaua de oxigen nu funcţionează deocamdată, chiar dacă fiecare pat are priză de oxigen, am mai adăuga noi.
Fără autorizare?
Surse demne de încredere ne-au mai declarat şi faptul că noua secţie TBC nu are autorizaţie de funcţionare. Asta chiar dacă documentul putea fi solicitat la Direcţia de Sănătate Publică Arad. Se pare că acest pas nu a fost făcut încă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!