ARAD. O „ţeapă” care a fost dată în 2006 a ajuns în 2010 pe masa procurorilor DIICOT Arad. Un grup de peste 20 de persoane care au contractat credite cu acte false de la mai multe bănci din Arad a ajuns în faţa justiţiei. Prima dată în faţa procurorilor DIICOT Arad, cei care au instrumentat cazul, apoi în faţa judecătorilor Tribunalului Arad. După judecare, magistraţii au dat pedepse cu închisoare inculpaţilor din acest dosar: între 12 ani (cu executare) şi un an şi 10 luni (cu suspendare). Apelul înaintat la Curtea de Apel Timişoara de către inculpaţi a luat o altă întorsătură.
Judecătorii de aici au desfiinţat sentinţa Tribunalului Arad şi au trimis dosarul spre rejudecare. Cum a motivat Curtea de Apel Timişoara această hotărâre? Magistraţii de aici au precizat faptul că inculpata Florica Dâmb (considerată ca fiind „pionul principal”) „nu a fost citată legal cu dată la toate adresele cunoscute şi nu a avut posibilitatea de a se prezenta la proces şi nici nu a avut posibilitatea de a înştiinţa instanţa despre aceasta”. Aşadar, dosarul a făcut cale întoarsă la Tribunalul Arad în 28 martie 2012. După 10 termene de judecată, ultimul având loc luni, 28 ianuarie, judecătorii au anunţat pronunţatea sentinţei pentru 11 februarie.
Firme pe identităţi false
Conform dosarului instrumentat de procurorii DIICOT Arad, în 2006, prezentat în trecut de ziarul nostru şi www.aradon.ro, inculpaţii au preluat firme pe identităţi false. Firmele aveau singura menire de a face ”angajări” ale unor persoane care să scoată apoi credite bancare pentru ei. Emil G. a luat legătura cu Florica D. care i-a făcut cunoştinţă cu o angajată a ITM Arad, Rodica O.. Aceasta urma să-i întocmească bărbatului contractele de muncă pentru persoanele angajate fictiv şi să le înregistreze la ITM. Serviciul angajatei de la ITM Arad nu a rămas nerăsplătit: câte 350 de euro pentru fiecare persoană ”angajată”, spun procurorii. Pentru fiecare credit luat, Florica D. îşi lua şi ea partea.
Metoda angajării retroactive
Adeverinţele de venit ale ”angajaţilor” erau falsificate de Emil G., Florica D. şi de angajata ITM Arad, la fel ca şi facturile pentru utilităţi, acte cerute la acordarea unui credit bancar. Pentru că solicitantul unui credit bancar trebuie să facă dovada că lucrează de mai multe luni la firma angajatoare, Rodica O. de la ITM Arad a găsit o ”soluţie”: i-a angajat pe oameni retroactiv. Adică, ITM Arad făcea o verificare prin care ”constata” că ”angajatul” lucrează de mai mult timp fără a avea însă înregistrat contractul de muncă la ITM şi aplica o sancţiune firmei angajatoare. În baza procesului întocmit, se putea înregistra retroactiv angajarea persoanei, iar aceasta avea vechimea necesară. Angajata ITM Arad se ocupa şi de întocmirea în fals a fluturaşilor de salariu şi de documentaţia necesară la CAS. Unităţile bancare s-au sesizat în momentul în care ratele pentru credite nu au fost plătite.
Infracţiuni
În acest dosar sunt inculpate 23 de persoane acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, fals privind identitatea în formă continuată şi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciu cauzat de inculpaţi a fost estimat la 750.000 de lei.
CITESTE SI:
Ai credite? Vezi cum te-a afectat cursul valutar!
Citiți principiile noastre de moderare aici!