În perioada 24 – 28 mai 2023, la Arad, are loc Festivalul Internațional de Teatru Nou, ediția a opta, a cărei teme este „Traiectorii”.
„S-au creat spectacole noi și s-au născut concepte inovatoare. Toate acestea datorită unui impuls venit din dorința de a lăsa în urmă (cât mai departe) cei câțiva ani în care arta nu s-a putut arăta lumii așa cum merită și cum este: vie și dinamică. Oamenii de teatru au acumulat în toată această perioadă o energie creatoare extraordinară pe care acum o dăruiesc publicului în montări care, cu siguranță, vor construi în mintea și sufletul spectatorilor, senzații, experiențe și amintiri speciale. Festivalul Internațional de Teatru Nou se dorește să fie anul acesta, în cea de-a 8-a lui ediție, un loc în care strângem laolaltă: spectacole noi și creatori inspirați. Un eveniment în care ne vom lăsa mintea să urmărească liberă, căile, atât de diverse, alese de artiștii invitați. În care vom urma împreună traiectoriile atât de provocatoare ale teatrului zilelor noastre. Ale Teatrului Nou.”, a spus managerul teatrului arădean, Bogdan Costea, în cadrul unei conferințe de presă.
Ediția 2023 a Festivalului Internațional de Teatru Nou aduce în fața publicului 12 producții teatrale din București, Oradea, Cluj Napoca, Satu Mare și Constanța dar și din Macedonia și Italia.
Programul complet al festivalului este disponibil aici – https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/12-spectacole-in-festivalul-de-teatru-nou-la-finalul-lunii-mai-1708891/
Proiect teatral la Timișoara
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Bogdan Costea a anunțat că Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a dat startul proiectului „Relații.Reacții.Reflecții”, singurul proiect al unei instituții culturale din Arad în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Înscris în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în secțiunea „Grow Timișoara 2023”, proiectul este realizat în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timișoara. În cadrul acestuia se va pune în scenă spectacolului „Boyz and Girlz”, de Sînziana Koenig, în regia lui Ricz Ármin (Serbia), care va fi jucat în trei limbi (română, maghiară și germană) în zece instituții de învățământ din orașul de pe Bega. La conferința de presă prilejuită de startul proiectului au fost prezenți regizorul sârb Ricz Ármin, managerul Teatrului German de Stat Timișoara, Lucian Vărșăndan, respectiv managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Bogdan Costea. Conform acestuia din urmă, după ce perioada de proiect se va încheia, spectacolul va putea fi jucat și la Arad – cel mai probabil anul viitor.
În cadrul aceluiași proiect, actorii arădeni vor prezenta publicului timișorean, pe scena Teatrului German de Stat, spectacolul „Școala și familia”, după I.L. Caragiale, în regia lui Cristian Ban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!