Ediția cu numărul 23 a Festivalului Internațional de Teatru Clasic din Arad va debuta pe 11 noiembrie cu premiera spectacolului „Geniul Crimei”, al teatrului arădean. În festivalul întins pe nouă zile vor ajunge la Arad actori ai 12 teatre din România și Ungaria, care vor aduce în fața publicului arădean tot atâtea producții.
Teatrele invitate
Teatrul de Comedie din București, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Teatrul Excelsion, Teatrul Mic, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca și Teatrul „Regina Maria” din Oradea sunt instituțiile care vor fi prezente în FITCA23.
Spectacole de excepție
Aceștia vor sosi la Arad cu spectacole precum „O scrisoare pierdută”, „Don Juan”, „Crima din strada Lourcine” sau „Shakespeare, Sonet 66”. Ca un bonus, pe lângă cele 12 spectacole cuprinse în cele nouă zile de festival, arădenii vor avea parte și de un spectacol special, de 21 noiembrie. Este vorba despre „A mumus – Bau-bau”, muzical pentru copii al celor de la Teatrul Național din Pecs, Ungaria.
Premiera inaugurală
Ediția 23 a FITCA va debuta cu prima premieră a stagiunii arădene – Geniul crimei, după George F. Walker. Sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a TCIS, arădenilor le va fi oferită cea de-a treia producție a regizoarei Antonella Cornici pe scena teatrului arădean.
„Ziua Moliere”
După deschiderea specială a festivalului, vor începe și spectacolele teatrelor invitate. Pe 12 noiembrie, de la 17, Sala Studio îi va găzdui pe cei de la Teatrul de Comedie din București, care vor aduce pe scena arădeană spectacolul „Don Juan”, adaptarea regizorilor Andrei și Andreea Grosu după un text de Moliere. În aceeași zi, însă de la ora 19, în Sala Mare, actorii ploieșteni de la „Toma Caragiu” vor urca pe scenă cu „Avarul”, adaptare de Cristi Juncu, după același J.B.Moliere.
Bucureștenii
Luni, 13 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare vor fi prezenți actorii teatrului Metropolis din capitală, care le vor oferi spectatorilor o comedie clasică, din creația lui Caragiale – „O scrisoare pierdută”, cu o durată de două ore și patruzeci și cinci de minute, cu pauză.
Și ziua următoare, cea de 14 noiembrie, va fi destinată tot actorilor bucureșteni, însă de data aceasta de la „Odeon”. Aceștia vor sosi la Arad cu „Soldatul de ciocolată”, de George Bernard Shaw. În regia lui Andrei Șerban, spectacolul va fi reprezentat de la ora 19, în Sala Mare.
Williams și Labiche
„Un tramvai numit dorință”, de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale, este spectacolul cu care actorii Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca vor participa la cea de-a XXIII-a ediție a FITCA, miercuri, 15 noiembrie, de la ora 17, în Sala Studio. Actorii Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București vor veni și ei cu un spectacol deja cunoscut publicului arădean. „Crima din strada Lourcine”, piesă a lui Eugene Labiche, va fi pusă în scenă de către bucureșteni în Sala Mare, de la ora 19:30.
Un spectacol pe zi
Următoarele trei zile – 16-18 noiembrie, vor avea fiecare câte un spectacol, în cadrul FITCA. Pe 16, de la ora 19, în Sala Mare, „Skaespeare, Sonet 66” va fi adus la Arad de către actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din orașul de pe Bega.
Data de 17 noiembrie le este rezervată actorilor de la „Excelsior”, din București. De la ora 18, aceștia vor pune în scenă în Sala Mare spectacolul „Fluturii sunt liberi”, de Leonard Gershe. A doua zi, pe 18, Sala Mare îi va găzdui, începând cu ora 18, pe artiștii Teatrului Mic din București, care vor aduce în fața auditoriului spectacolul lui Wedekind – „Deșteptarea primăverii”.
Ultima zi
Ziua cea din urmă a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad va aduce pe scenele celor două săli ale Teatrului Clasic două spectacole din Cluj-Napoca și Oradea. Primul, de la ora 17, va fi jucat la Sala Studio, fiind vorba despre „Grand Hotel Caragiale”, o adaptare a textelor lui Caragiale, spectacol cu regie colectivă. De la 19, în Sala Mare vor fi prezenți actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, cu „Scripcarul pe acoperiș”, un musical regizat de Korcsmaros Gyorgy.
Bonusul…
Ca un bonus, publicul arădean va primi un spectacol special, oferit de Teatrul Național din Pecs, Ungaria. Aceștia vor sosi la Arad pe data de 21 noiembrie când, de la ora 12, vor oferi celor mici un musical în două părți: „A mumus – Bau-bau”.
Festivalul
Lansat în 1995, Festivalul Internațional de Teatru Clasic a reunit la Arad de-a lungul anilor unii dintre cei mai importanți actori și regizori ai teatrului românesc, precum Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Florina Cercel sau Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu ori Alexandru Dabija.
Citiți principiile noastre de moderare aici!