Doamnă director Ana Maria Dragoș, cea de-a doua stagiune estivală a Teatrului de Vară ETHOS a răsplătit aşteptările arădenilor. Veţi menţine această evoluţie ascendentă şi în viitor?
AMD: Vom face toate eforturile necesare pentru a menţine această evoluţie ascendentă şi în viitor. Sprijinul din partea Consiliului Judeţean îmi conferă un sentiment de siguranţă în acest sens, sprijin de care sunt convinsă că ne vom bucura şi în continuare. Avem şansa să fim în subordinea unei instituţii care înţelege perfect cât de important este rolul pe care cultura de calitate îl joacă în viaţa unei comunităţi. Este esenţial să avem un sistem de valori de referinţă, raportat cu cel european sau chiar internaţional pe care să îl respectăm, să avem permanent modele valabile la care să ne raportăm. Din fericire Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, face parte din categoria politicienilor care lucrează în folosul şi interesul comunităţii, care îşi respectă şi îşi asumă promisiunile făcute. La nivelul judeţului Arad, cultura reprezintă o prioritate pe care Centrul Cultural Judeţean Arad şi-o asumă prin definiţie. Teatrul de Vară a fost în mod evident o necesitate, un vis pe care ne bucurăm că l-am transpus în realitate. Argumentul cel mai valabil în acest sens este afluenţa publicului, care a crescut semnificativ faţă de anul trecut. Aradul are nevoie inclusiv în sezonul estival de un program şi un spaţiu dedicate culturii de calitate, cu acces pentru toţi arădenii.
Începând din acest an Teatrul de Vară arădean se numeşte ETHOS. De ce aţi ales acest nume?
AMD: Prin personalizarea acestui spaţiu destinat culturii în general şi artelor spectacolului în special, am ales un termen care întruneşte atât tradiţiile cât şi aspiraţiile unei comunităţi umane spre nou, am dorit să punem accent, cu semnificaţii profunde, identităţii spirituale a judeţului nostru. Respectând valorile autentice, atât cele istorice, cât şi cele acumulate mai recent în imensul potenţial spiritual pe care neamul românesc îl deţine astăzi, am dorit să oferim în continuare publicului de la Teatrul de Vară ceea ce merită: un reper cultural ridicat la nivelul standardelor europene şi în acelaşi timp o imagine a specificului cultural local. Această stagiune a fost pusă sub semnul ETHOSULUI ROMÂNESC, iar deschiderea a reprezentat-o un spectacol simbol cu titlul „Suflet românesc”. Actorul Dan Puric a oferit, astfel, un moment de adevărată înălţare sufletească, o chemare spre introspecţie de care avem atâta nevoie noi românii, mai ales acum. Publicul a răspuns acestei chemări şi probabil nevoia de reîntâlnire cu sinele nostru românesc a făcut ca pe toată durata stagiunii estivale acest filon al Ethosului românesc să străbată inimile celor atraşi spre Teatrul de Vară. Ne-am purificat împreună sufletele prin actul artistic la care am asistat în fiecare miercuri seara. Personalităţi precum Gheorghe Zamfir, Ovidiu Lipan Țăndărică, Grigore Leșe, Ion Caramitru, Maia Morgenstern au făcut să vibreze întreaga noastră fiinţă. Şi pe această cale le mulţumesc pentru momentele de neuitat pe care le-au oferit arădenilor.
Aţi avut în programul stagiunii şi spectacole de balet, operetă, operă pentru copii, musical…
AMD: Am ales ca programul stagiunii să fie variat, să respecte tradiţia teatrului de vară arădean, unde aşteptările publicului sunt pentru o paletă largă de spectacole de divertisment, mai ales muzicale. Invitaţii au fost pe măsură: patru solişti ai Ansamblului de Balet de la Opera de Stat din Viena, cunoscuți publicului internaţional de la celebrele concerte de Anul Nou, iar spectacolul de musical „My fair lady” s-a desfăşurat într-o distribuţie de excepţie Evenlin Marinaș, Andrei Lazăr, Vicențiu Țăranu, spectacol în regia lui Marcel Stănciucu din Suedia. O apariţie nouă pe scena Teatrului de Vară a fost Corul de cameră „Voces amicitiae”, dirijat de maestrul Lucian Oniță, care a realizat partea muzicală în spectacolul de muzică şi poezie în care a fost invitat marele actor Ion Caramitru. Finalul stagiunii a fost încununat de un spectacol de excepţie. Celebra soprană Felicia Filip a oferit publicului în ultima seară un regal de melodii alese din operete şi musical. Alături de tenorul Andrei Lazăr de la Opera Națională Română din București, Felicia Filip a dat strălucire Teatrului de Vară ETHOS. Maestrul Tiberiu Soare, un alt nume de referinţă al scenei muzicale româneşti, a moderat concertul şi a dirijat Ansamblul Johann Strauss Modern, ansamblu orchestral arădean care se bucură de o tot mai înaltă apreciere din partea publicului.
Ce prevede în viitor politica repertorială a Teatrului de Vară ETHOS? Veţi păstra criteriul diversităţii spectacolelor sau vă veţi axa cu precădere doar pe un anumit tip de spectacol?
AMD: Vom alcătui în continuare stagiunea estivală a Teatrului de Vară ETHOS pe criteriul diversităţii pentru că dorim ca porţile noastre să rămână deschise unui public la fel de eterogen ca şi până acum. Suntem onoraţi de faptul că numeroase personalităţi ale vieţii cultural-artistice din ţară şi din străinătate se simt atrase de Teatrul de Vară ETHOS din Arad. Spectacolele susţinute aici au avut ecou în toată ţara, ele constituindu-se în acest sens într-un excelent exerciţiu de imagine pentru Aradul cultural. Am primit nenumărate apeluri din partea unor artişti de mare notorietate care şi-au exprimat dorinţa de a face parte din programele stagiunii viitoare. Strădaniile şi eforturile noastre au dat roade nu numai în rândul publicului, dar şi între marii noştri artişti.
Aţi adăugat începând din această vară o nouă serie de spectacole dedicate cu precădere celor mici şi familiilor lor. Cum a fost primită această nouă serie, ETHOS FAMILY, de către public?
AMD: Excelent! Am programat serile de marţi din fiecare săptămână pentru aceste spectacole sau activităţi dedicate familiei și celor mai tineri dintre membrii familiilor. Pe lângă spectacolul de debut „Dorothy și prietenii ei”, am mai avut plăcerea să asistăm la un spectacol de operă, „Don Pasquale” de Donizetti, o adaptare muzicală şi scenică pentru copii, realizată de Opera Comică pentru Copii din București. În general întâlnirile grupate în seria ETHOS FAMILY au oferit familiilor arădene posibilitatea de a se recrea, de a gusta împreună actul artistic.
Ne puteţi dezvălui câteva repere repertoriale sau câteva nume ale invitaţilor din următorul sezon?
AMD: În acest moment încă rezonează în sufletul meu emoţiile trăite în această vară. Dar, am şi conturat deja, împreună cu echipa mea, câteva dintre reperele stagiunii viitoare. Am început deja să contactăm o parte dintre artiştii cu care vom colabora anul viitor, dar aș prefera însă în acest moment să vorbesc mai puțin despre perspectivă, să „nu ucid cu mintea tainele ce le întâlnesc în calea mea”, până când forma noii stagiuni va fi complet conturată. În schimb, lucrăm la un proiect pentru o instalaţie tehnică stabilă de protecţie în caz de vreme nefavorabilă şi ne vom completa arsenalul de dotări necesare susţinerii spectacolelor în aer liber. Până atunci, însă, doresc să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei frumoase stagiuni, personal domnului preşedinte Nicolae Ioţcu pentru sprijinul şi încrederea acordate, echipei mele de la Centrul Cultural Județean Arad şi nu în ultimul rând admirabilului public arădean. Aştept revederea noastră la vară, în luna iunie 2015, iar până atunci îi invit pe toţi arădenii să participe la evenimentele noastre programate până la sfârşitul acestui an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!