S-a vândut Teatrul Vechi. Informația e veche, a fost făcută publică de către noi, Jurnal arădean și www.aradon.ro acum aproape trei săptămâni, ca urmare a informațiilor pe care le-am aflat atunci și a confirmărilor primite de la apropiații celor care dețineau clădirea. Scriam atunci, în baza acelorași informații, că doar acea clădire a fost vândută, nu și Casa Hirschl, lipită de teatru. Publicasem acea ştire la câteva ore după ce am făcut publică informația că la Primăria Arad se va organiza o dezbatere publică pe tema oportunității achiziționării Teatrului Vechi de către Municipalitate, dezbatere organizată de comisia de cultură din CLM și care, până la acea dată, nu beneficiase de prea multă publicitate.
La acel moment, Jurnal arădean și www.aradon.ro au fost acuzate de dezinformare, de prea multe voci, care fie au susţinut că în cartea funciară a imobilului nu se operase nicio schimbare (în pofida faptului că astfel de schimbări se consemnează într-un interval de câteva săptămâni) şi că potrivit informaţiilor lor vânzarea nu a avut loc, fie că dorim, nu se ştie din ce motive ascunse, să mutăm interesul de la dezbaterea pe care tocmai noi o anunţaserăm la o vânzare pe care nimeni nu o crede.
Fie că vorbim de media, fie că ne referim la cel care gestionează activitatea ONG-urilor reunite pentru a încerca să strângă bani pentru achiziţia Teatrului Vechi şi care se ocupă de gestionarea donaţiilor primite, toţi au decis să sară la gâtul Jurnal arădean şi www.aradon.ro pe motiv că, din vagi, dar foarte ascunse interese, am vrea să dezinformăm. S-a ajuns chiar acolo ca un reprezentantul al unui alt ONG să se arate nemulțumit că Primăria Arad nu a urecheat publicațiile care ar fi venit cu astfel de informații! S-a întâmplat acest fapt în dezbaterea publică în care nimeni, nici inițiatorii, nici Primăria și nici participanții nu au încercat măcar să ia legătura cu proprietarii, oricare ar fi aceștia, pentru a le afla intențiile actuale!
Nimic nou în CLM și la Primărie
Acum, după ce vânzarea, care acum trei săptămâni era doar fumigena Aradon, a fost recunoscută și de alții și etichetată drept oficială, iar numele cumpărătorului indicat ar fi firma Manevi Pro Transilvania, cunoscută drept intermediar pentru Fundația maghiară pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány), interesată în achiziționarea și conservarea imobilelor istorice din fostul imperiu, rămâne de clarificat doar ce va urma.
Pentru că pe subiect suntem deja obișnuiți să ne asumăm roluri criticate de alţii, am decis să continuăm povestea viitorului Teatrului Vechi, aşa cum a ajuns ea la noi. Cu precizarea, încă din start, că nu urmărim nici interese ascunse şi nici nu fuşerim documentările, ci prezentăm informaţiile la care am ajuns.
După dezbaterea publică organizată pe tema oportunității cumpărării clădirii de către Municipalitate, comisia de cultură, care a inițiat această dezbatere, a trimis Primăriei Arad o recomandare privind achiziția Teatrului Vechi. Niciunul dintre membrii comisiei cu care am luat legătura nu a mers mai departe în acest demers, așteptând probabil de la Primăria Arad să întocmească un proiect pe temă, cu toate că e evidentă lipsa de interes a municipalității pe tema achiziției Teatrului Hirschl.
De cealaltă parte, Primăria Arad ne-a reamintit că dezbaterea nu a fost organizată de instituție, ci de o comisie din CLM, că a fost una atipică, așa cum am amintit și noi, și că, pe lângă propunerile formulate în cadrul dezbaterii, nu s-a mai primit nimic pe temă. De inițiat un proiect de hotărâre nici nu poate fi vorba. Un singur lucru e clar în viziunea Primăriei Arad când vine vorba de Teatrul Vechi: „Indiferent cine este proprietarul respectivului imobil, clădirea nu va putea primi o altă destinație, iar, în cazul în care aceasta nu va fi restaurată, va fi în continuare supraimpozitată”.
Schimb de clădiri?
Pe piața zvonurilor, lucrurile evoluează, însă, rapid. Se vorbește de un viitor schimb de imobile între proprietarii Teatrului Vechi și Primăria Arad. Iar în cadrul schimbului, în joc intră fostul Cinema Mureșul, cândva parte a imobilului care găzduiește acum Hotelul Ardealul. Pe scurt, Primăria Arad ar urma să primească Teatrul în schimbul cinema-ului pe care îl deține în proprietate, după ce l-a primit de la RADEF. Faptul ar fi posibil în condiţiile în care, aşa cum precizam mai sus, cei care au achizițioat teatrul au în spate o fundație a Guvernului Ungar, interesată de monumente de valoare, aceeași care, se spune, se regăsește și în spatele proprietarului Hotelului Ardealul. Se mai zvonește că se dorește reîntregirea acelei clădiri, reîntregire care presupune achiziția sălii de cinema, cândva transformată în discotecă.
De la Studio la Mureșul?
Informațiile de acum nu sunt de neglijat dacă amintim doar faptul că, încă de pe vremea viceprimarului Bognar Levente, exista dorința din partea comunității maghiare, dorință făcută publică de viceprimar, de a oferi Sala Studio, un alt cinematograf deţinut de Primăria Arad, companiei de teatrul maghiar independent din Arad, devenită celebră datorită zecilor de premii câștigate la mai toate festivalurile. Acel plan prin care sala de cinema urma să fie una cu destinație multiplă – sală de cinema, respectiv sală pentru alte activități artistice, precum spectacole de teatru, muzică etc. – a rămas în aer, deşi s-au făcut studii acolo şi s-au alocat fonduri pentru schițarea acestui proiect. De la Sala Studio la Mureşul drumul nu e lung, aşa că rămâne să vedem care sunt mişcările care vor avea în centrul lor de interes Teatrul Hirschl şi Hotel Ardealul şi dacă un astfel de schimb cu o proprietate publică a statului ar fi posibil, dincolo de zvonuri.
Pe lege, acest schimb ar fi, pe moment, imposibil, pentru că înstrăinarea unui bun se poate face doar dacă acesta este în patrimoniul privat al primăriei, nu în cel public, iar trecerea acestui imobil din public în privat e şi ea interzisă tot prin lege. Dar niciodată nu iese fum fără foc.
Trimite articolul
XIata cum presa, aservita unuia interesat sa isi umple buzunarele din banii municipiului, face atmosfera in favoarea a trei ziduri nerecuperabile, ce stau sa cada de macinate ce sunt, numite pompos ,,teatrul vechi, monument istoric de cultura,, .
Si unde sunt ONG cuplate cu secte e clar ca se intampla manarii o stiu toti aradenii, din experientele traite alaturi de administratiile perindate de peste 30 de ani . De aceea ne punem intrebari ingrijorate si asupra viitorului Casei de Cultura de la Padurice lasata si ea sa fie degradata de susnumitele organizatii dubioase.
-
Buna interpretare! De acord.
E foarte grav daca se gandeste un astfel de schimb, in fond vorbim totusi despre patrimoniul public, nu despre proprietatea privata a unor persoane. Dar intrebarea este de ce de ani de zile Primaria Arad nu a preluat cinematografele Dacia si Muresul si a facut acest lucru abia in acest an? Cine le-a administrat in tot acest timp? Cine a incasat chiria de la cultul penticostal? Si de ce Primaria a uitat de Cinema Studio? Cum e posibil sa renunti la spatii culturale de sute de locuri cand tu nu ai in oras o sala de evenimente? Dar tot e bine ca mai e cineva in presa locala care se preocupa de aceste subiecte, daca nu ar fi presiunea mediatica ar fi si mai jalnica situatia.
Foarte tendențios scris cu tentă din astea dar șobolanii mea și lucru care nu au un sens anume de a aduce la un viitor comun aceste clădiri oricare ar fi toată treaba trebuie făcut un contract care nu depinde de primărie și depinde de utilitate acelei clădiri ceea ce scrie ziarul lasă mult de dorit suntem mulți care lucrăm de pe-o zi pe alta trăim de pe o zi pe alta la oameni care poate câștigă 3000 RON 4000 RON în asemenea circumstanțe în careÎn care se află România este urat și tendențios scris avem nevoie de investiții avem nevoie de locuri de muncă dar avem nevoie de o infrastructură a lucrurilor sau mai bine zis a interesului legat de munca fiecărui om în acest oraș haide să utilizăm toate discuțiile într-un interes și anume fiecare să aibă treaba lui și munca lui din asta câștigă foarte mult din acest oraș
-
Ai pus punctul pe igrec,clar si concis te-ai exprimat;e un pic de dezordine in tartacuta ta,insa se poate trata,exista medicamente eficiente.
Da acuma ce este in fostul cinema Muresul ca vad mereu ca intra si ies multi oameni de acolo?
Sala Studio, un monument istoric al orașului!
Levente Bognar, jos labele de pe acea sală! Nu ai făcut nimic pentru Arad ca viceprimar, doar pentru comunitatea maghiară!
ONG-ul a urecheat Primăria că nu este transparentă prin faptul că nu oferă informaţii clare, respectiv că nu clarifică zvonuri în privinţa monumentului istoric local. până la urmă, chiar în cea dezbatere publică au declarat că nu ştiu de vreo intenţie de cumpărare. dacă într-un final s-a dovedit reală informaţia, bravo jurnalistului şi ruşine administraţiei pentru ceaţa în care îşi învăluiesc cetăţenii.