31.436.400 de lei va încasa asocierea dintre Tehnodomus SRL, Kubo Investments SRL (Baia Mare) și Rheinbrucke (Timișoara) pentru proiectarea, execuţia lucrărilor și asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare, modernizare și dotare Centru de îngrijiri paliative”, contractul fiind semnat de firme cu Compania Națională de Investiții pe data de 30 decembrie 2024.
Clădirea fostului spital TBC, de pe strada Mihai Eminescu 44, fost Gimnaziu Român de Fete, construită în 1912, va fi reabilitată și transformată într-un centru de îngrijiri paliative. Clădirea este deținută de către Arhiepiscopia Aradului. Durata de proiectare a lucrărilor este de 3 luni, iar cea de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni. Suprafața desfășurată totală a clădirilor cuprinse în proiect este de peste 3.350 de metri pătrați.
„Destinația actuală a Corpului C1+C7 – Cladirea principală, este de construcție administrativă și social culturală, ea a funcționat până acum câțiva ani ca Secție TBC a Spitalului Clinic Municipal Arad. Destinația Corpului C2 – construcție anexă (magazie). Destinația Corpului C3 – construcție administrativă și social culturală (capelă). Destinațiile corpurilor de clădire C4, C5 si C6 – Contrucții anexe (magazii). Construcția existentă pe amplasament, Corp C1 cu regim de înălțime D+P+2E este o construcție valoroasă de importanță locală, inclus în Lista Monumentelor Istorice la pozitia 185, cod AR-II-m-B 00506, în conformitate cu Anexa la Ord. Nr. 2314/2004 modificat prin Ord. Nr. 2828/2015 al Ministrului Culturii și Cultelor privind aprobarea Listei Monumentelor Istorice, imobil categoria II, ce nu se poate modifica”, se arată în documentația care a însoțit licitația publicată de CNI în SEAP.
În România există în momentul de față doar 3 ambulatorii de îngrijire paliativă, 2 în județul Brașov și 1 în București, respectiv 5 centre de zi de îngrijiri paliative, câte unul în Argeș, Dolj și București și două în Brașov. Toate cele 5 centre de zi funcționează în cadrul unor organizații neguvernamentale. Proiectul de la Arad va fi pus în practică în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, care desfășoară și alte proiecte de sprijin pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi Așezământul Social „Cantina Sf. Ierarh Nicolae”, Centrul de Incluziune Socială Arad, Așezământul Medical „Sf. Cozma și Damian” sau Școala „Episcop Ioan Mețianu”.
Necesitatea realizării unui centru de îngrijiri paliative în Arad a fost motivată de faptul că „În regiunea de dezvoltare Vest, formată din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, incidența bolilor canceroase este ridicată, mai ales din cauza poluării remanente a zonei, iar asistența medicală în faze terminale nu poate acoperi nevoile efective ale populației”. Astfel, „Înființarea unui Centru de îngrijiri paliative va avea o importanță zonală deosebită, atât bolnavii, cât și familiile acestora putând beneficia de ajutor specializat”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern prin care s-au alocat banii necesari investiției.