„Şi pentru ca filmul să fie complet, deşeurile trebuiau descărcate într-un container înalt de aproximativ un metru şi jumătate. Am terminat de descărcat, am plătit şi, înainte să plec, le-am spus angajaţilor de la groapa de gunoi că voi duce o remorcuţă de moloz şi a doua zi. Cei de acolo mi-au promis că îmi vor pune la dispoziţie ajutoare care să mă ajute să descarc manual cea de a doua remorcuţă. A doua zi, după cum am stabilit, dimineaţa la ora 8:00, eram la groapa de gunoi. Surpriză: nici de această dată nu a fost cine să mă ajute la descărcat. Am luat din nou lopata, am golit din nou remorcuţa, am plătit, m-am scuturat de praf şi am plecat spre birou”, ne spune Marcel Marcea, arădeanul care a vrut să respecte legea până la capăt. Descurajat de atitudinea celor de la FCC Environment, care administrează groapa de gunoi, dar care nu au gândit un sistem prin care să ajute arădeanul, chiar dacă îl taxează, Marcel Marcea a decis să facă publică această întâmplare. „Cum să mai meargă arădenii să depoziteze deşeurile legal, la groapa de gunoi? În afară de faptul că te taxează, cei care administrează groapa de gunoi nu îţi oferă nimic. Parcă îţi vine să îi înţelegi pe cei care scapă de moloz pe unde apucă. În cazul meu, a fost vorba despre o remorcuţă mică. Dar sunt alţi oameni, care produc mai mult moloz, camioane întregi, şi care trebuie să fie descărcat manual în containerele celor de la FCC”, ne-a transmis Marcel Marcea.
Trimite articolul
XDaca transporti deseurile intr-o basculanta, tot in container trebuiesc descarcate si cum?
Comunele din judet au locuri de depozitare deseuri din constructii?
Acesta este unul din rezultatele celor care de sai’spe ani se screm pe la conducerea Aradului reusind sa scoata doar un ” part” urat mirositor !
-
👍
Si in aceeasi situatie sunt si deseurile vegetale, care, desi sunt mau multe, ar fi mult mai usor de reciclat!
Dar daca nu iese “safteaua” sau nu exista vreo “firma de casa”, care sa preia activitatea la preturi astronomice, iar apoi sa gaseasca zeci de pretexte pt care nu poate “sa presteze”, atunci “Gașca Falcă&Co.” NU E INTERESATĂ !!!😠
Primaria Arad , anul 2020 , jenant. Sunt locuri cu gropi unde proprietarii vor sa inalte terenul , acolo trebuie un aviz de la garda de mediu si molozul se poate depozita acolo , primaria ar trebui sa faca doar partea de hartogaraie si FCC sa puna un om acolo va monitorizeze , cand e plin sa treaca la alta.
In momentul in care se cere o Autorizatie de Construire, sau demolare, esti obligat sa prezinti un contract cu firma de colectare pentru deseurile rezultate. Adica cu unica firma. Contractul inseamna si o plata, in avans de minim 500lei, chiar daca constructia va incepe peste cateva luni. Cu alte cuvinte, ca sa poti obtine o Autorizatie de Construire esti nevoit sa adopti si unica firma cu care Primaria are contract pentru colectarea deseurilor, ca intr-o adevarata economie de piata locala.
Pe langa ca le plătim tot avem gunoaie luate de vant printre blocuri, ca nu sunt in stare sa le ia la timp . Trebuia domnule sa le descarci gunoiul acolo, sa plătești si sa pleci. Astia trebuie bătuți
Măcar o rampa puteau face și ăstia ,încât remorcile sa fie mai sus ca și obloanele containerelor.Iar descărcara sa fie mai ușoară.
Totul este teorie și fațadă. Se cere respectarea a tot felul de norme (multe copiate de prin străinătate), dar nu se asigură variante pentru cetățean. Te amendează dacă parchezi, dar nu sunt locuri de parcare, umbli cu punga după rahatul cățelului, dar la 10 m mai încolo maidanezii spurcă trotuarul, plătești salubritate dar stai cu gunoiul la ușă, măsurile anticovid nu sunt gândite și nu ajută la nimic, ci sunt luate doar ca să se justifice autoritățile că nu stau cu mâna în sân, ș.a.m.d. O nebunie de țară, de județ și de municipiu, de care unii profită din plin, iar cetățeanul suferă. Ce-i mai rău este că nu avem nicio perspectivă de îndreptare, oricine ar fi la conducere.
-
Raul e in noi.Natzie de cakao.Budosh olay.
Intr-o economie care se pretinde a fi capitalista si de piata FCC este monopol pentru judetul Arad exact ca pe vremea comunistillor , nu este normal ca doar o firma sa preia tot gunoiul din judet sub pretextul ca doar ea detine spatiu de depozitare a deseurilor autorizat , trebuie facute spatii de depozitare in orasele sau localitatile mai mari , nu e posibil ca tot gunoiul din judet sa fie transportat la Arad pentru ca sa se construiasca o uriasa groapa de gunoi .De ce acest monopol pe piata ? AAAA autorizatiile de la mediu … AAA posturi caldute pentru clientela politica … ma ajuti in campanie electorala si te ajut sa fi director la o multinationala sau la stat .
In orice tara cu apa calda poti plati firma care primeste molozul sa vina sa il ridice, ca nu are fiecare om care face o renovare remorca / duba / alte cele. Doar la noi trebuie sa te descurci pentru ca firmele sunt mana in mana cu politicienii si efectiv nu ai nicio alta optiune. Bibart, scapam si noi de viermii astia incompetenti odata?
dupa ce am fost cantarit mi s-a spus sa merg sa descarc.dar intreb unde?cum unde ?SUS PE DEAL.adica am urcat cu camioneta inchiriata pe o panta destul de abrupta iar sus surpriza:acolo nu se separa deseurile ,se arunca toate la gramada-am avut teava de fonta,caramida sparta,faianta,etc.Dupa care vine nenea cu buldozerul se acopera cu pamant si ….gata.
FCC Environment deține (ILEGAL) un monopol fiindcă așa este gestionat de tovarăși Aradul.
Eu nici n-am auzit de ei și am plătit transportul deșeurilor din construcții cu 350 lei mașina. Sunt și transportatori cu 300 mașina. În țările mai coerente închiriez un container de la deschiderea șantierului și până la finalizarea lui care se golește de firme specializate (firme, mai multe, concurență, copetiție, presiune pe calitatea serviciilor și pe scăderea tarifelor), simplu, eficient, elegant etc. La noi de ce nu se poate, a cui interese au fost avute în vedere, care a fost comisionul și cine l-a încasat?
Ar fi fost o informație utilă și necesară tarifele practicate de firma monopolistă.
De fapt un jurnalist adevărat nu s-ar fi mulțumit să transmită o plângere ci trebuia să atace problema monopolului firmei:
– care sunt normativele?
– de ce s-a ales constituirea unui monopol, de către cine și cine este persoana responsabilă din administrație?
– de ce trebuie să negocieze PMA un serviciu de transport pentru și în numele cetățenilor?
– Cum au reușit să rezolve problema alte orașe mai puțin proaste – exemple de bună practică?
– Care este opinia instituțiilor cu atribuții în domeniu (Consiliul Concurenței, Garda de Mediu, ANRSC etc.)
– Care este opinia persoanelor responsabile de buna administrare a orașului (cam pretențios spus oraș – un sat cu blocuri)?
– Cât tupeu și câtă nemernicie îți trebuie ție administrație locală să amendezi oameni că nu respectă ceva chiar tu au făcut dificil sau chiar imposibil de respectat?
Eu am stat afara cativa ani buni si am dus deseuri la reciclat dar nimeni nu ma ajutat la descarcat.cred ca tu trebuie sa ti le descarci.
-
și cât ai plătit?
-
Eu cred ca ai stat ” inauntru” cativa ani ,Ionele ca daca daca stateai afara ne si spuneai, unde,cam cat a costat kilu’,etc, etc…
In tarile normale pentru deseuri din constructii pina la 1 mc exista saci de rafie de 1 mc in magazinele de bricolaj care costa x ron,pret in care este inclus si ridicatul si transportul de la santier. Ai umplut sacul suni la numarul de telefon de pe el si cineva vine si te scapă de el! Simplu nu? De ce să nu complicăm lucrurile pentru plătitorul de taxe.