Dacă toată lumea a crezut că, după aproape un an de blocaj, telenovela parcării de la fostul Hotel Astoria s-a terminat, odată cu adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Arad, prin care parcarea a fost închiriată, atunci toată lumea s-a înşelat. Pentru că, la numai două luni de la momentul în care acea hotărâre a fost adoptată, reprezentanţii Hotelului Continental solicită modificarea contractului. Noile prevederi nu se referă la preţul de închiriere, nici la perioada chiriei. În schimb, reprezentanţii lanţului hotelier vin cu propuneri care să „blindeze” contractul de închiriere şi să nu lase loc de interpretări. La capitolul „Obligaţiile proprietarului”, respectiv obligaţiile Consiliului Judeţean, cei de la Hotel Continental au solicitat introducerea unui paragraf care spune aşa: „să asigure folosinţa liniștită și utilă a obiectului închirierii pe toată durata contractului, garantând chiriașul contra tulburării de fapt și de drept a folosinței bunului închiriat și să răspundă pentru viciile ascunse, cu excepția perioadei de timp în care proprietarul realizează lucrări de investiții și reparații pentru a menține imobilul închiriat în stare corespunzătoare de întrebuințare, conform destinației, caz în care proprietarul va notifica chiriașul în prealabil cu 60 de zile. În situația efectuării de reparații de către proprietar care implică lipsa de folosință totală sau parțială a imobilului, lucrările se vor efectua într-o perioadă de timp rezonabilă raportat la reparația efectuată. Prețul chiriei va fi diminuat proporțional cu durata și partea din imobil de care chiriașul a fost lipsit de folosință”. Practic, juriştii vor să se asigure că, în cazul în care CJA va efectua lucrări în parcare, hotelul nu va trebui să plătească chirie pentru perioada în care locurile de parcare sunt blocate.
Şi taxele
O altă modificare a contractului, solicitată tot de către reprezentanţii hotelului, se referă la o clarificare prin care hotelul poate să ceară taxă celor care vor parca în faţa la Continental. La capitolul „Obligaţiile chiriaşului” apare precizarea: „să nu subînchirieze, cesioneze sau greveze cu sarcini locurile de parcare închiriate. Chiriașul are dreptul să încaseze de la clienți contravaloarea parcării conform listei proprii de prețuri (care poate fi definită pe ore, pe zi sau lunar), activitate care nu este considerată subînchiriere în condițiile prezentului contract”.
Va trece?
Cererea de modificare a contractului solicitată de juriştii hotelului pare una justificată. Însă rămâne de văzut dacă aleşii judeţeni din opoziţie, care au blocat închirierea parcării aproape un an de zile, vor vota aceste modificări. Pentru că, trebuie precizat, fiind vorba de patrimoniul judeţului, este nevoie de votul a două treimi dintre consilierii judeţeni. Iar, fără votul celor din opoziţie, hotărârea va fi respinsă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!