ARAD. La inițiativa UVVG Arad, prin doamna rector, prof. univ. dr. habil. Coralia Cotoraci și directorul filialei Sebiș, dr. ec. Gheorghe Feieș, la sfârșitul săptămânii trecute, la Sebiș, a fost organizată o întâlnire cu reprezentanți CJA, autorități locale, personalități locale, cadre didactice ale Facultății de Științe Economice, Informatică și Inginerie, elevi, studenți, reprezentanți ai Băncii Transilvania, antreprenori locali, reprezentanți HORECA din zonă etc.
Workshop-ul a avut ca scop identificarea și punerea în aplicare a proiectelor cu potențial de a relansa turismul și economia în zonă. Directorul filialei Sebiș a UVVG Arad, primarul Sebișului, Cristian Feieș, viceprimarul Monesei, Doru Miron și invitații, au prezentat mai multe idei, care ar avea succesul scontat. Printre acestea, se găsesc: punerea în valoare a dealului Plesa Sebișului, unde crește o plantă pe cale de dispariție – paliurul (studiat de rector fondator prof. univ. dr. Aurel Ardelean) -, punerea în valoare a identității etnografice, prin portul popular, fanfara orașului (nou înființată), regândirea traseului Mocăniței, trasee cu bicicleta/ATV Sebiș-Moneasa, dezvoltarea industriei lemnului, pielăriei, credite avantajoase pentru activități de turism, linii de finanțare pentru micii întreprinzători, dezvoltarea infrastructurii rutiere, redeschiderea unor obiective turistice: peșteri, cariera de marmură Moneasa.
Pentru comunitatea locală, au fost gândite alte proiecte, menite să îmbunătățească activitățile de zi cu zi, multe dintre ele în derulare: siguranța cetățenilor și turiștilor în zonă, servicii medicale de calitate – spital, cabinete medicale, stomatologice etc. În acest context, UVVG va înființa două baze de practică pentru elevi și studenții de la turism, la Moneasa și Izoi.
În cadrul acestei întâlniri, d-na rector Coralia Cotoraci a acordat diploma de onoare d-lui dr. ec. Gheorghe Feieș, pentru toată activitatea în cadrul UVVG Arad, filiala Sebiș, care funcționează neîntrerupt de 23 de ani, printre absolvenți numărându-se personalități politice și locale foarte cunoscute.
Prof. univ. dr. habil. Coralia Cotoraci: „Sebișul a dat, de-a lungul vremii, chiar de la înființarea primei școli din localitate, diverse personalități, în toate domeniile de activitate: medici, ingineri, profesori, demnitari, scriitori; oameni de onoare, cu simț al responsabilității. Pornind de la acești primi pași ai educației, ni s-a părut firesc să se facă trecerea la învățământul superior, astfel că azi putem vorbi despre Sebiș – oraș universitar. Datoria noastră morală – și nu numai – este aceea de a sprijini dezvoltarea acestei zone superbe, iar prin prezența noastră aici, pe lângă o educație superioară, ne bucurăm că putem oferi tinerilor o alternativă la plecarea în alte zone”.
Trimite articolul
XFrumos
Ar trebui aduse si niste marmote ..