Începutul toamnei aduce multă tensiune, revoltă şi nervi în rândul angajaţilor la stat. Dacă înainte de încheierea anului şcolar acţiunile bugetarilor nu au avut vreun impact la nivel naţional, se promitea ca din toamnă să se reia şirul protestelor. Iată că primele ipoteze au apărut deja.
Potrivit informaţiilor furnizate de către liderul Cartel Alfa Arad, Ilie Don, există posibilitatea ca între 7 şi 9 octombrie să se declanţeze greva generală în rândul bugetarilor, însă decizia ar urma să fie comunicată în următoarele zile, întrucât luni s-a întrunit Consiliul de Coordonare al Cartel Alfa.
Nici în cazul profesorilor şi a persoanlului din învăţământ situaţia nu este mai calmă. „Tensiunea este enormă!”, ne-a spus Dănuţ Ieneşescu, lider al Sindicatului Democratic din Învăţământ. Liderul dascălilor a mai spus că în funcţie de situaţia ce va fi raportată în primele săptămâni din septembrie, oamenii vor decide dacă vor acţiona în spiritul unei greve generale. Mai mult, Ieneşescu a spus că s-ar putea ajunge chiar şi la CEDO împotriva statului român.
„Este de domeniul groazei ce se întâmplă cu noi”, aşa a început ieri Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului democratic din Învăţământ Arad, convorbirea cu reporterul Jurnal arădean. Ieneşescu a făcut referire la principalele nemulţumiri ale cadrelor didactice şi a personalului auxiliar şi a explicat ce s-ar putea întâmpla în perioada imediat următoare.
„Noi acţionăm în funcţie de semnalele pe care le primim de la oamenii pe care îi reprezentăm şi pot să vă spun că mult nu mai pot îndura. Trebuie să vedem, să anallizăm, situaţia după începerea anului şcolar, dar dacă colegii mei profesori vor solicita putem organiza chiar şi o grevă generală”, explică Ieneşescu.
Nemulţumirile dascălilor
Acesta a mai spus că printre nemulţumirile ce stau la baza revoltei profesorimii sunt: aplicarea Legii 329 – privind cele 5 zile de concediu fără plată din 2009, Legea 330 – legea salarizării unitare care „nu a fost aplicată pentru că s-a purces la emiterea de ordonanţe şi alte legi care veneau chiar în contradicţie cu respectiva lege”, Legea 221/2008 – lege aprobată de Parlament şi Preşedinţie şi care prevedea majorarea cu 50 de procente a salariilor din sistemul educaţional, dar şi actele normative ce au dispus diminuarea cu 25% a salariilor – „considerate proprietate şi care nu ar fi putut fi reduse legal”.
Încercă dialogul
„Pentru că s-au strâns atâtea şi atâtea nemulţumiri noi încercăm în acest moment calea dialogului la Ministerul Educaţiei, iar apoi ne vom informa colegii cu privire la măsurile ce se impun. Oare chiar nu mai este nevoie de educaţie în România? Sperăm ca totuşi în cele din urmă să nu se ia decizii pentru desfiinţarea sistemului educaţional”, a conchis Ieneşescu.
Şi la Cartel Alfa se vorbeşte despre greva generală. „Aşteptăm să primim deciziile Consiliului de Coordonare ce s-a desfăşurat luni, dar cel mai probabil se va organiza o grevă generală în perioada 7-9 octombrie”, explică Ilie Don.
Merg la CEDO
Dascălii mai au totuşi o speranţă că îşi vor vedea salariile mărite cu 50 de procente, după cum preved actele normative. În fapt, se pregătesc actele pentru ca ei să fie reprezentanţi într-un proces împotriva statului român chiar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În ceea ce priveşte diminuarea cu 25% a indemnizaţiilor de concediu, decizie aplicată aleatoriu, dreptatea se va căuta în tribunalele româneşti.
„Aşteptăm decizia Consiliului de Coordonare privind greava generală” Ilie Don, Cartel Alfa
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!