Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat, la 1 octombrie, Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Programul se adresează femeilor sănătoase, cu scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin.
Pot beneficia de acest program toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, cu excepţia celor cu agenezie de col, a celor cărora li s-a scos uterul şi a celor care au fost diagnosticate deja cu cancer de col uterin. Practic, beneficiarele programului vor avea posibilitatea să efectueze gratuit testul PAP.
„Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin este o măsură de sănătate publică extrem de binevenită. Prin implementarea unui astfel de program, se urmăreşte, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie” – subliniază dr. Dana Negru, director ccordonator adjunct sănătate publică şi programe, în cadrul DSP Arad.
Banii nu au ajuns la Arad
În ciuda lansării oficiale, programul MS nu este încă funcţional. „Direcţia de Sănătate Publică Arad a transmis Ministerului Sănătăţii, până la 30 septembrie, numărul prestatorilor de servicii medicale care vor fi plătiţi în cadrul acestui program. Este vorba de 294 de medici de familie şi de planing familial, 16 cabinete de obstetrică-ginecologie (indiferent de forma de organizare: CMI sau SRL, inclusiv cele din ambulatoriile integrate spitalelor) şi opt cabinete de anatomopatologie” – precizează dr. Dana Negru.
Pentru serviciile realizate în cadrul acestui program, cabinetele medicale trebuie să încheie contracte suplimentare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Zilele acestea se lucrează, încă, la înscrierea cabinetelor” – spune dr. Gheorghe Domşa, directorul CAS Arad. În ceea ce priveşte banii, Ministerul Sănătăţii a alocat, din fonduri proprii, 54 milioane de lei pentru derularea acestui program în întreaga ţară. La Arad, însă, nu a ajuns niciun ban, până acum.
Paşii urmaţi de pacientă
Programul începe la cabinetul medicului de familie. Aici, femeia răspunde la setul de întrebări prevăzute într-un chestionar şi primeşte consiliere cu privire la prevenţia bolii. Medicul de familie o va trimite către unul din cele 16 cabinete de obstetrică-ginecologie, pentru consultaţie medicală de specialitate, recoltare şi fixare a secreţiei vaginale de pe col. Proba este trimisă, apoi, medicului anatomopatolog cu care se află în contract ginecologul. Rezultatul ajunge, în cele din urmă, la medicul de familie, pentru a fi prezentat pacientei.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!