În următorii patru ani, teoretic, munca arădenilor va fi răsplătită cu mai mulţi bani. Salariile nete vor creşte cu aproximativ 230 de lei, cel puţin aşa spune Comisia Naţională de Prognoză, urmând ca previziunile să fie modificate în funcţie de situaţia concretă din fiecare an.
Ultima prognoză în profil teritorial relevă faptul că salariaţii arădeni vor fi din ce în ce mai bine plătiţi, însă comparând cu prognoza din 2011 se poate observa o uşoară temperare a creşterilor salariale. Cu toate acestea, Aradul se numără printre judeţele care vor avea creşteri semnificate ale salariilor nete, având a doua creştere după Bucureşti.
Prognozele, însă, confirmă şi faptul că diferenţele salariale între Capitală şi restul judeţelor vor fi din ce în ce mai mari, arădenii spre exemplu urmând să fie plătiţi cu aproximativ o mie de lei mai puţin decât salariaţii din Bucureşti.
La nivel regional, arădenii nu se ridică peste media stabilită de Comisia Naţională de Prognoză. Nivelul salariilor mult mai ridicat din judeţul Timiş, fac ca restul de trei judeţe din regiune – Arad, Caraş Severin şi Hunedoara, să se claseze sub medie.
Cert este că, prognozele le dau arădenilor speranţe pentru un trai mai bun, o muncă mai bine plătită şi un trai mai liniştit. Rămâne de văzut cât din prognoza naţională se va regăsi şi pe fluturaşii de salar din următoarea perioadă.
La nivel naţional Aradul este unul dintre judeţele în care sunt prognozate unele dintre cele mai mari creşteri salariale nete pentru umătorii ani, la nivel de regiune judeţul nostru continuă să se claseze sub medie. Salariile nete mult mai mari din judeţul Timiş ridică media regiunii – ce mai include pe lângă Arad şi Timiş şi judeţele Caraş Severin şi Hunedoara. Spre exemplu, media salariului net pe regiune în acest an este prognozată la 1.471 lei. Defalcat pe judeţe, sumele cele mai mari vor fi obţinute de salariaţii din Timiş – 1.608 lei, în timp ce arădenii vor trebui să se mulţumească cu 1.426 lei.
Vestul, referinţă în dezvoltare
În ceea ce priveşte dezvoltarea regională, Comisia Naţională pentru Prognoză a considerat regiunea de Vest ca fiind un etalon. Practic, Vestul a reuşit să obţină cea mai bună a doua dezvoltare economică, exlcusă fiind regiunea Bucureşti-Ilfov.
Astfel, toate rezultate din celelalte regiuni au fost raportate la reigunea Vest, atât în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut, cât şi la nivel de câştig salarial. Dacă la nivel de PIB, Vestul s-a impus cu realizările obţinute, celelate regiuni nereuşind să atingă decât puţin peste 60% din PIB-ul regiunii noastre, nu acelaşi lucru se poate spune despre câştigul salarial. Deşi per ansamblu regiunile comparate cu Vestul nu au reuşit să obţină rezultate mai bune, regiunile de Sud şi Sud – Vest a reuşit ca în perioada 2001-2015 să depăşească câştigurile salariaţilor din Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!