Mesajele cu caracter de înșelăciune privind acordarea de premii valorice au început să reapară pe rețelele de socializare. Arădenii trebuie să știe că marile magazine nu organizează astfel de campanii, că nu vor câștiga vouchere – tichete valorice de sute de euro sau bilete de avion gratuite. Și totuși, chiar dacă practica este una consacrată de câțiva ani, încă mai există suficient de multe persoane care se încred în aceste mesaje promoționale, potenţialele câştiguri fiind prea tentante.
Doar în ultimele două săptămâni au fost lansate pe rețelele de socializare nu mai puțin de trei astfel de campanii în numele unei firme de cosmetice, a unei firme de zboruri low-cost, dar și a unui foarte cunoscut retailer de îmbrăcăminte. În majoritatea cazurilor vorbim de acordarea unor premii cu valori de sute de euro. Iar tentaţia arădenilor se pare că a fost prea mare. Gândindu-se că pot face rost de un voucher pentru îmbrăcăminte de 500 de euro, ei accesează adresa de internet indicată în articol, urmează indicațiile și ajung să distribuie prietenilor, cunoștințelor mesaje false, iar de cele mai multe ori conturile și datele personale le sunt infestate cu viruși. Există, însă, și cazuri ceva mai grave în care se merge chiar mai departe, celor care cad în plasa acestor campanii solicitându-li-se și date bancare. Magazinele dezmint de fiecare date aceste campanii, iar Poliția le recomandă celor care au fost înșelați, să facă plângere.
„Această activitate promoțională nu este organizată de noi. Din păcate, astfel de activități false au loc mereu. Ofertele noastre speciale și activitățile promoționale sunt comunicate pe pagina noastră oficială de Facebook și Twitter, în magazinele noastre și în revistele de modă. Dacă ți se solicită o plată este foarte important să știi că noi nu solicităm nicio plată pentru a putea lua parte la o activitate promoțională. Nu sprijinim acest gen de acțiuni și te sfătuim să nu iei parte la ele. Îți dorim o zi frumoasă!”, explică un retailer de îmbrăcăminte implicat în ultima campanie de acest tip.
Pe de altă parte, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, prin inspector principal Lorena Radu, recomandă denunțarea actelor de înșelăciune: „Toți arădenii care au fost înșelați, chiar dacă vorbim de campanii în mediul virtual, trebuie să depună plângere. În cazul în care există și un prejudiciu material, este cu atât mai important să fim sesizați”.
Verificați adresa
Recomandarea noastră este ca atunci când arădenii văd asemenea mesaje prin care li se oferă sume importante de bani să verifice informația direct la compania care ar fi implicată. De asemenea, ca o măsură de precauție trebuie verificată adresa paginii către care sunteți direcționați. În cazurile unor campanii de tip spam – înșelăciune, se folosesc adrese de tipul http://vouchercadou.win/ . Deși ca imagine pagina de internet este o clonă a paginii reale, adresa dovedește că de fapt vorbim de o țeapă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!