De curând aţi susţinut un workshop foarte interesant la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Vă rugăm să ne spuneţi mai multe despre acest workshop.
Grossmann: Am condus un workshop legat de introducerea în hipnoza clinică, iar medicii, psihologii, stomatologi, masteranzii si studenţii care au participat au învăţat cum se hipnotizează in scop terapeutic un pacient. A fost un workshop iniţiat de dl. rector Ardelean şi decanii Facultăţii de Medicina si Psihologie, iar ceea ce m-a surprins plăcut este că au participat şi medici din Târgu Mureş, Cluj şi Baia Mare.
Hipnoza este recunoscuta ca procedura terapeutica oficial in Germania ?
Grossmann: Da, este recunoscută de Ministerul Sănătăţii, de toate asociaţiile profesionale oficiale, poate mai important este că terapia prin hipnoză nu doar că este recunoscută, dar este şi decontată prin sistemul de asigurări de stat şi toate companiile de asigurări private şi cel mai important este că este foarte bine acceptată de toată societatea germană. Majoritatea pacienţilor mei plătesc individual, adică din buzunarul lor tratamentul prin hipnoză.
Ce ne puteţi spune despre Societatea Germană de Hipnoză pe care o reprezentaţi?
Grossmann: Societatea Germană de Hipnoză se numeşte DGH (Deutsche Gessellschaft für Hypnose und Hypnotherapie) si este cea mai prestigioasa societate de hipnoza din Germania si poate chiar din toata Europa. Eu sunt referent la DGH, pentru hipnoza clinică şi susţin workshop-uri în Germania, dar si in Romania în fiecare an. Următorul Congres internaţional a Societăţii Germane de Hipnoză va avea loc în luna noiembrie anul acesta şi va avea ca subiect problemele sănătăţii ce pot fi tratate cu ajutorul hipnozei. Societatea Germană de Hipnoză este după câte ştiu cea mai mare societate de hipnoză cu statut integrativ (medici, psihologi, stomatologi) din Europa, cu mii de membri din continent, dar şi din China sau S.U.A. La noi se pune foarte mult accent pe standardul calitativ astfel că este singura societate care emite certificat de hipnoterapeut numai medicilor, stomatologilor şi psihologilor, care au terminat deja facultatea, studenţi şi masteranzi având un statut special.
Câţi medici, psihologi si stomatologi fac parte din această societate şi vă rog să ne spuneţi dacă aveţi membri din România…
Grossmann: După cate ştiu, sunt per total aproximativ 4.500 de membri, din care cca jumătate sunt medici, restul sunt psihologi şi stomatologi. Din România nu am avut nici un membru până în acest an în care am invitat două persoane, din Arad, de la UVVG, care vor fi înscrise în societatea noastră de hipnoză clinică şi hipnoterapie.
Sunt destui pacienţi care vin la terapia prin Hipnoza clinica ?
Grossmann: Pot să vă asigur ca cine este hipnoterapeut cu certificat de calificare sau formare, emis de societatea noastră DGH si va practica hipnoterapia, nu va avea probleme cauzate de lipsa de pacienţilor, chiar din contra avem cereri mult peste capacitatea noastră de a trata, eu de exemplu nu pot face programări de pacienţi noi in anul acesta, sunt ocupate toate şedinţele în cabinetul meu de hipnoză clinică până la începutul anului 2012.
Studenţii care vin la d-voastră urmează şi cursuri despre hipnoză, de fapt, care este specialitatea d-voastră?
Grossmann: Sunt medic specialist in psihoterapia analitica dinamica si hipnoza clinica in Germania. La UVVG susţin în afară de cursuri în fiecare lună, două workshop-uri de o zi în fiecare an despre hipnoza clinică, care este o metodă modernă, acceptată din punct de vedere ştiinţific, chiar dovedită prin metode de imagistică modernă ca RNM şi CT. Vă asigur ca hipnoza funcţionează şi are rezultate chiar spectaculoase, cum este în cazul bolnavilor care au avut un accident vascular sau cerebral acut, care au ramas paralizati si nu pot mişca suficient mâinile sau picioarele, iar după şedinţe de hipnoză pot merge sau îşi pot folosi membrele mult mai bine. Pot să vă dau exemplul unui bolnav căruia medicii i-au spus acum un an când a plecat de la spital să-şi cumpere un cărucior, pentru că nu va mai putea merge, eu lucrez cu el câte o şedinţă pe săptămână de 6 luni, iar acum pacientul poate juca fotbal cu copiii lui.
De ce este atât de importantă hipnoza clinică?
Grossmann: Ea este importantă pentru că hipnoza lucrează cu părţile neconştiente, sau inconştiente ale sufletul sau psihicului pacientului, parti care nu sunt accesibile bolnavului dar si terapeutului in stare de veghe, este o metodă în care se poate ajuta pacientul aflat in stara de transa mai uşor, fara efort deosebit din partea pacientilor si fara medicatie, s-a dovedit in nenumarate studii aprofundate ca hipnoza in scopul ei terapeutic are rezultate foarte bune acolo unde celelalte metode terapeutice clasice psihice, fizice sau medicale au eşuat.
Harry Leon Grossmann
Conf. Univ. dr. Harry Leon Grossmann este colaborator al spitalului St. Vinzenz din Hanau (Germania), director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică, profesor asociat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Catedra de Medicină a Facultăţii de Medicină şi Catedra de Psihologie a Facultăţii de Psihologie a UVVG.
Citiți principiile noastre de moderare aici!