Proiectul de hotărâre vizând Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Arad – mai exact, noile reguli privin amplasarea teraselor – a fost unul din punctele care au stârnit discuţii în rândul aleşilor locali municipali, întruniţi, joi, în şedinţă ordinară.
Ciupe: „Ce înseamnă <după caz>?
Primul care a intervenit pe subiect a fost consilierul Ionel Ciupe. Acesta a cerut eliminarea din proiect a prevederii potrivit căreia terasele pot fi amplasate „inclusiv în zona actualelor locuri de parcare, după caz”. „Nu avem cum să le amplasăm pe locurile de parcare! Iar o chestiune care îmi provoacă mie un semn de întrebare este acest <după caz>. Ce înseamnă <după caz>? În funcţie de cât de mari cunoştinţe ai la Executivul Primăriei?!” – a întrebat Ionel Ciupe.
„Nu!” – i-a răspuns imediat primarul Călin Bibarţ. Şi a continuat: „În funcţie de cât de mare e trotuarul: dacă trotuarele sunt prea înguste şi distanţarea socială nu permite amplasarea pe trotuar, atunci administraţia – deşi, din punct de vedere economic, pierde câteva locuri de parcare actuale – e dispusă să renunţe la o parte din locurile de parcare care vor ieşi din carosabil şi vor trece în trama stradală şi vor putea fi ocupate, punându-se nişte sisteme de protecţie. Şi până în ziua de azi au existat unele terase care au fost şi pe locuri de parcare închiriate şi nu au fost probleme” – a spus edilul.
Contre pe ordinul CJSU
Şi Anca Stoenescu, consilier PSD, a ţinut să ia cuvântul pe tema teraselor: „Vreau să subliniez că prevederile Ordinului 29 din 15 mai al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă fac inutile orice dispoziţii cu privire la terase. Dacă, totuşi, se intenţionează adoptarea hotărârii, se impune aici un amendament. Se introduce art.3 cu următorul conţinut: <Prezenta hotărâre intră în vigoare după încetarea efectelor Ordinului 29/15.05.2020 al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.> Sunt convinsă că dumneavoastră aveţi o bună colaborare cu domnul prefect al dumneavoastră şi veţi ajunge la o înţelegere, că altfel se bat cap în cap ordinele emise” – a punctat Anca Stoenescu.
Primarul Călin Bibarţ a avut replică şi pentru ea: „Eu m-aş bucura foarte mult dacă dumneavoastră aţi avea capacitatea să citiţi şi alineatul 2 din Hotărârea Comitetului Judeţean care spune – citez din memorie –: <administraţia locală va identifica soluţii pentru funcţionarea teraselor>. Tocmai asta facem noi prin această modificare la Regulament. Citiţi hotărârea Comitetului, nu doar prima parte, ci şi alineatul 2 care ne dă nouă prerogativele de a găsi soluţii. Şi asta facem acum.”
În ciuda acestor explicaţii, Anca Stoenescu şi Grupul PSD au ţinut ca amendamentul să fie supus la vot. Cum era de aşteptat, acesta a fost respins.
Dar proiectul de hotărâre privind terasele a fost aprobat, exact în forma propusă de Executivul Primăriei.
Reglementările
În esenţă, hotărârea CLM prevede: „Terasele se vor amplasa pe domeniul public, inclusiv în zona actualelor locuri de parcare, după caz. În funcție de situația amplasamentului se va putea realiza un podium cu respectarea cotei de nivel a trotuarului. Terasele vor fi delimitate de zona carosabilă și parcajele laterale, după caz, prin elemente de delimitare și protecție (de tip jardinieră, ghiveci etc.). Mobilierul va fi adecvat, unitar și se va încadra în ansamblul urban. Acesta constă în mese, scaune și umbrele, care să nu conțină însemne publicitare. În cazul în care este necesară amplasarea unui podium, acesta se va realiza din elemente modulare, ușor manevrabile, care să permită scurgerea apelor pluviale spre gurile de canalizare. Terasele sunt permise în perioada 01.04 – 31.10, proprietarii având obligația să le demonteze cel târziu în data de 01.11.”
Deschise de la 1 iunie
„Mulțumesc consilierilor care au votat conceptul de terasă în municipiul Arad, cu atât mai mult cu cât înțelegem că începând cu data de 1 iunie va fi posibilă funcționarea lor, într-un spațiu deschis, cu distanțare socială. De asemenea, așa cum s-a promis, în acest an ocuparea domeniului public se va face la un preț modic de 10 bani, tocmai pentru cei care au fost obligați să țină sub lacăt acest domeniu” – a declarat, la finalul şedinţei CLM, primarul Călin Bibarț.
Trimite articolul
Xtoate terasele din zona teatru trebuie date jos!! si asta numai pt ca sunt exagerat de urate!
-
taci bre k sunt faine de tot.
sa mai faca eu zic k ar trebui. -
Si exagerat de labartate, ioani !
1. Nu! Nu este nevoie sa ai cunostinte la primarie (official – pt presa si cititori).
2. Normal ca DA! Unde crezi ca traiesti? Vezi ca alalalt a dat mai mult…vezi cum faci daca vrei loc! (neoficial – realitate)
Domnule Bibart , mai umblati si pe jos, pe trotuare sa va dati seama ca mai toti cei cu terase s-au prea labartat pe trotuar, considerand cu tupeu ca pietonii nu au ce circula in zona teraselor lor. Ca vezi-doamne deranjeaza chelnerii si pe trantorii- stalpi de cafenea ce zac acolo cat e ziulica de lunga. Pe bulevard ar mai merge fara sa se stranga si sa se teama ca i se toarna pe haina cine stie ce si lume ce are treburi la banci, primarie, ANAF … Un rand de mese tip bistro le era deajuns pentru terase , dat fiind ca au si spatii interioare. Orasul asta e dominat de soferi nesimtiti ce parcheaza pe spatiile verzi, de-a curmezisul pe pista de biciclete, pe zebra ori la intersectie obturand vederea si mai nou de indivizii ce sa-u imroprietarit pe trotuare cu terase late sa iasa banul, ca bonuri de casa oricum mai ca nu dau. ce bine e la podgoria ca au disparut asa -zisele terase niste infectii populate in mare de vagabonzii si ceretoarele ce isi cheltuiau acolo banul vaduvei naive ce ii miluieste
-
D-nule Primar pentru spatiile de pe centru ex(fosta librărie Slavici)când veți găsi o soluție, în centrul Aradului nu e posibil asa ceva, mi-e greu sa cred ca nu poate fi găsită o soluție. Nu impozite și amenzi care oricum nu sunt plătite, ci hotărâri ale CLM cu aplicare imediata.
D-nule Primar pentru spatiile de pe centru ex(fosta librărie Slavici)când veți găsi o soluție, în centrul Aradului nu e posibil asa ceva, mi-e greu sa cred ca nu poate fi găsită o soluție. Nu impozite și amenzi care oricum nu sunt plătite, ci hotărâri ale CLM cu aplicare imediata.
ȘI așa aveți locuri de parcare berechet, de nu le puteți umple în zona centrală, așa că mai desființați câteva zeci și puneți terase în locul lor. Incaabililor
Care distantare sociala daca se intersecteaza 2 persoane care vin din sens opus in aceele spatii inguste dintre terase si cladiri ce poate sa se intample in 2 secunde sau indepartat una de cealalta, dau exemplu hala de la piata mica intre zonele comerciale din mijloc si stalpi laterali este aproximativ aceeasi distanta si nu sau mutat zonele comerciale sau sa inpus sens unic deci nare nici o logica ci doar INTERESE DE BUZUNAR sau electoral
-
deci daca te plimbi pe centru trebuie sa tragi in nas fumul de tigara rezultat de la terase…in germania s a dat lege ca vecinul care are curte apropiata sa aibe doar 2 ore pe zi dreptul aa fumeze…practic primaria cu aceste terase incurajeaza consumul de alcool si tigari ce idiot ar lua masa im apeopierea traficului de masini de pe centru?e cancer sigur!
Cum se face diferența între terasele de pe centru și cele din cartiere? (Vlaicu) nu se supun toți acelorași hotărâri???
Ce luminoasa si aerisita si linistita e strada fara baracile alea urate ! Puneti in locul lor vase frumoase cu flori colorate, ca in alte parti ! Fauna specifica terselor poate sta si ascunsa la interior, ca nu suntem incantati sa o vedem