Terenul de pe Calea Iuliu Maniu, aflat în imediata apropiere a Sălii Polivalente din Arad, un teren de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, cu o valoare de piaţă foarte mare, ţinând cont de localizarea lui, continuă să fie „măr al discordiei”. Asta chiar dacă a fost pierdut de către Consiliul Judeţean Arad, în urma unei asocieri păguboase în care instituţia judeţeană a intrat cu mulţi ani în urmă. În paginile ziarului nostru aţi putut citi mai multe materiale referitoare la situaţia terenului care, într-un final, a fost executat, fiind vândut de o firmă care se ocupă de insolvenţe. Lovitura primită de CJA prin această executare a fost una dură.
Dar, imediat după această lovitură, a mai venit una: Primăria Arad a solicitat, în instanţă, ca CJA să dea terenul către…municipalitate. Dacă nu terenul, atunci contravaloarea lui în bani. Cum s-a ajuns aici?
Primăria Arad a cedat, gratuit, parte din terenul respectiv către Consiliul Judeţean. Totul, cu o condiţie: ca acolo să se construiască un complex hotelier dedicat sportivilor. Ulterior, CJA s-a asociat cu firma care deţine lanţul de hoteluri Continental, urmând ca, în parteneriat, să se ridice respectivul complex hotelier. Numai că, ani întregi, nu s-a întâmplat nimic. Între timp, însă, firma Continental Hotels a reuşit să devină acţionar majoritar al firmei din care făcea parte şi Consiliul Judeţean. După care firma respectivă, Continental Vest, a fost băgată în insolvenţă şi, ulterior, în faliment. Drept urmare, a fost executat singurul bun deţinut de societatea respectivă: terenul de la Polivalentă. Ulterior, acest teren a ajuns în proprietatea a două persoane: Lucian Florin Paşca şi Mihai Paşca, ultimul membru marcant al PNL Arad.
L-a cerut Primăria
După vânzarea terenului, Primăria Arad s-a „trezit” că îşi vrea bucata înapoi. Şi asta pentru că nu a fost ridicat hotelul promis. Ani de zile, cei de la primărie nu au observat acest lucru, ci doar după executarea terenului respectiv. Drept urmare, municipalitatea a intentat un proces în care i-a chemat, în calitate de pârâţi, pe CJA, firma de insolvenţă care a vândut terenul, dar şi pe cei doi Paşca, noii proprietari ai „comorii” de la Polivalentă.
În instanţă, Primăria Arad a solicitat anularea hotărârii de Consiliu Local Municipal prin care terenul a fost cedat Consiliului Judeţean, dar şi anularea hotărârii CJA prin care terenul a ajuns la firma Continental Vest. Practic, municipalitatea a solicitat ca terenul respectiv să revină în proprietatea Primăriei Arad. Mai mult decât atât, dacă restituirea în natură nu era posibilă, Primăria accepta şi contravaloarea terenului.
După ce procesul s-a judecat aproximativ un an şi jumătate, Tribunalul Arad a dat şi sentinţa: „Respinge acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanţii Municipiul Arad şi Consiliul Local al Municipiului Arad, prin primar, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Arad şi Judeţul Arad, reprezentaţi prin Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, pârâtul Mitu Insolvency IPURL, pârâţii Paşca Lucian Florin şi Paşca Mihai, având ca obiect: anularea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 18 din 26 ianuarie 2005, prin care a fost transmis în domeniul public al Judeţului Arad imobilul teren situat în municipiul Arad, Calea Iuliu Maniu FN; anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Arad nr. 49 din data de 25.02.2005, privind majorarea patrimoniului Judeţului Arad, cu imobilul (teren) şi trecerea acestuia în domeniul privat în vederea realizării unei investiţii; anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Arad nr. 61 din data de 28.04.2006 privind constituirea ca aport de capital în natură, de către Consiliul Judeţean Arad, a unui teren situat în Municipiul Arad, Calea Iuliu Maniu, la înfiinţarea unei societăţi comerciale mixte; anularea tuturor actelor subsecvente încheiate de pârâtul de ordinul 3, Mitu Insolvency IPURL, prin care a fost vândut la licitaţie publică imobilul proprietate publică a Municipiului Arad, situat în Arad; cererea de revenire a imobilului teren, situat în municipiul Arad, Calea Iuliu Maniu FN în proprietatea publică a Municipiului Arad”. Aşadar, rămâne cum s-a stabilit: terenul rămâne pierdut.
Cu recurs
Tribunalul Arad este prima instanţă care judecă acest proces. Drept urmare, părţile nemulţumite de această sentinţă pot înainta recurs, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Timişoara.
Trimite articolul
XSunt un simplu cetățean,locuitor al Aradului,neangajat politic. Vreau să-mi explic pe scurt părerea despre acest caz.Consider că povestea acestui teren miroase de la o poștă despre un aranjament între ,,baronii,,locali aflați la cârma Aradului la acea vreme,având un scop bine țintit,bine camuflat,cu întorsături surpriză,menit să favorizeze clientela politică a vremii,să sifoneze banul public spre buzunarele unora sau altora.. Deci un subiect interesant pentru DNA care se pare că nu mai activează și uită de existența pe harta României a Aradului. DNA se aude? Cum vă justificați enormele salarii și privilegii? Așa o întrebare de bun simț.Sper că nu am supărat pe nimeni? Sau da?
falcone la puscarie…inca un tun pe langa cssarom …asta e justitia sa nu faca falca puscarie?
Sunt total apolitic, dar citez: “Mihai Paşca, ultimul membru marcant al PNL Arad”. Pai CJA si Primaria Arad sunt practic vacile celor de la PNL. Ar fi culmea sa fi avut castig de cauza municipalitatea. Hai serios? Astia chiar ne cred prosti sau? E evident ca s-a favorizat aceasta pierdere a terenului, care da, ar fi trebuit avuta in vedere de cei de la DNA…. Dar probabil ca si DNA-ul ia in colimator doar pe cine vrea! Daca faraonul a scapat pana acum dupa toate cele, ar fi ceva sa-l ia pe sus azi…. Nici vorba! Poate daca vine USR la putere sau alt partid….