ARAD. În urmă cu trei săptămâni, Direcția Generală Poliția Locală anunța într-un comunicat de presă că pe tot parcursul lunii iulie s-au desfășurat o serie de verificări pe toată raza municipiului Arad, pentru identificarea zonelor și terenurilor aflate în proprietate privată, invadate de ambrozie.
„Polițiștii locali au înmânat mai multe somații pe acestă linie, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Proprietarii au primit drept termen sfârșitul lunii iulie, pentru eradicarea prezenței ambroziei de pe terenurile deținute. În cazul în care nu se vor conforma, poliția locală precizează că nerespectarea prevederilor legale pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii respective se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se arăta în comunicatul de presă remis pe data de 24 iulie.
Fără ecou
Campania de informare pe acest subiect, cât și avertismentele trimise de poliția locală nu par să fi avut efectul scontat în toate cazurile. Acest fapt ne este confirmat recent de către un cititor care face referire la terenul de la Tricoul Roșu invadat și în acest an de ambrozie.
R.M. a făcut, în data de 27 iulie, și o sesizare către Poliția Locală pentru a face cunoscut acest aspect:
„Vă semnalez faptul că și în acest an este foarte multă ambrozie pe terenul fostei fabrici “Tricoul Roșu”, din centrul Aradului, întocmai ca în anii anteriori. Ca dovadă stau fotografiile din atașament. În perioada de înflorire a acestei buruieni, care va începe curând, ne este serios afectată sănătatea celor care locuim în prejmă. Mulți dintre cei care locuim aici am dezvoltat forme mai severe ale alergiei la polenul acestei plante, care duce la scăderea severă a imunității în perioada de înflorire a buruienii, situație deosebit de periculoasă în contextul pandemiei Covid-19. Vă rugăm să luați măsuri măcar acum, acum când legea vă permite, dacă ani de zile această situație a fost tolerată de autorități.”
Fără urmări
Cu toate că de la această sesizare au trecut trei săptămâni, situația nu s-a schimbat, terenul cu pricina este, în continuare, invadat de buruiana provocatoare de alergii, ceea ce l-a determinat pe reclamant să se adreseze mass-media, pe acest subiect:
„Iată că promisiunea electorală s-a îndeplinit. Avem parc, nu blocuri, cu lanuri de ambrozie până în piept! Deși am sesizat poliția locală, după împlinirea termenului legal până la care proprietarul trebuia să tundă buruienile, situația este neschimbată. Strănutăm și ne ustură ochii, dar ne bucurăm de virginitatea naturii regenerată urban”, remarcă ironic M.T.
Ce spune municipalitatea
Am solicitat și Primăriei un punct de vedere pe acest subiect:
„Proprietarul terenului fostei fabrici “Tricoul Roșu” a fost somat să desfășoare lucrări de distrugere a ambroziei. Din păcate somația s-a întors la expeditor. Vom relua procedura pentru a ne asigura că, în cele din urmă, proprietarul ia act de avertismentul nostru și se conformează măsurilor impuse de Legea nr. 62/2018, privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările și completările ulterioare și prin HG 707/2018 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Conform legislaţiei în vigoare, proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. Nerespectarea obligațiilor de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment. Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri și se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”
Situația terenului
Reamintim că în urmă cu mai bine de cinci ani primăria a lansat ideea achiziţiei terenului cu scopul amenajării unui parc. Discuţiile cu firma care deţine suprafaţa nu au ajuns la nicio finalitate, municipalitatea declarase că s-a renunţat la idee pentru că investiţia ar fi prea mare pentru bugetul local. Ulterior, Primăria s-a răzgândit şi a anunţat că nu va permite ridicarea unor blocuri într-o zonă deja foarte aglomerată a oraşului. Chiar dacă există decizii ale instanței pe acest subiect, Primăria se judecă în continuare cu proprietarii terenului, astfel că situația nu a fost încă tranșată.
Fabrica de textile “Tricoul Roşu” a fost închisă în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar ulterior clădirile au fost demolate, terenul fiind acoperit mulţi ani cu buruieni şi vegetaţie deasă, ceea ce i-a ajutat oamenii străzii să-şi găsească refugiul în acel loc.
Trimite articolul
XAsta este ”privatizarea” din Romania !
Asa s-au ”privatizat ” si CPL STRUNGUL FCA DE SPIRT SI DROJDIE LIBERTATEA REFACEREA SERELE GRADISTE IFET FCA DE PAPUSI ARADEANCA, TEHNOMETALICA OROLOGERIA FCA DE CEASURI TEBA UTA ELECTROMETAL etc etc .
A mai ramas oare ceva in Arad de … distrus , pardon de ”privatizat”??
-
comunistule, te doare ca nu mai poti pune mana pe terenuri valoroase a statului, asa-i? dap!
-
roman, n-ai inteles nimic, treci la loc, nota 4
-
si eu pt român
Nu vroiam o dispută cu tine căci nu am cu cine in fond ,iti spun doar că postacul de care te iei are dreptate
De unde p… mea ai dedus că omul e comunist si vrea terenuri că din text nu reiese asa ceva dimpotrivă omul vorbeste despre tot ce au construit arădenii părintii si bunicii nostri in industria arădeană
Cine mama naibii a vrut să pună mâna pe terenuri cum zici tu , părintii si fratii nostri mai mari care au fost dati afară din fabrici cumva sau cei ce au cumpărat fabricile la pret de nimic zicând că le privatizează si le-au vândut la fier vechi având nevoie doar de terenurile respective ?
Mars d-aici că esti dus cu pluta rău de tot sau poate esti unul din cei ce au cumpărat fabricile si le-au făcut pulbere lasând fără loc de muncă jdemii de oameni?Spune tu dacă poti câte din fabricile asa zis privatizate mai produc ceva? Nimic in afară de niste blocuri si ceva ambrozie eventual ca si pe terenul lui Tr Rosu . -
roman,cred esti in greseala. Localnic spune ca Aradul era un prosper centru industrial unde zeci de mii de oameni aveau unde munci. Acum e un decazit si paraginit oras al bisnitarilor, talharilor, traficantilor romani si tigani si trantorilor ce proptesc usile caselor de pariuri si mesele cafenelelor
-
ia vedeti ce puzderie de vegetatie este in curtea unor case ( nelocuite) din portiunea dintre Calea Romanilor si faleza Mures unde balariile ating si 1-2 m inaltime
-
Acelea le-au achizitionat satrarii ce vantura fetite si prafuri prin vest.
Dacă nu își face curat primăria, ia amenda de la politia locala 😄
-
vezi să nu…..
Intrebarea e Piedone cum poate interveni pe terenuri private apoi trimite factura proprietarului?
Bibart dute fa un internship la Piedone la Primarie ca ești expert in explicat de ce nu se pot face lucruri in afară de carpeli nu ai demarat nici un proiect major pt oraș, pacat de locuitorii acestui oraș ca sunt atât de toleranți cu incompetenta hotia si prostia care ne conduc.
Ăsta e rezultatul policii pline de succes al gunoierului Falcă de distrugere al Aradului. Mulțumim că acestt nume ce a adus dezastrul arădenilor, este din păcate liber și ne creează greață fiind în permanență în presă cu indicații.
regenerarea urbana a falkosului, pardon deregenerare adica distrugere a toturor simboluriloe aradului.
fata de orade suntem in urma cu ani lumina!!
votati falka si urmasii lui bibi si cionca!!
mai bine ai face acolo falka un lidl sau un kaufland ca la asta te pricepi!!
ai si ceva de daramat acolo,,
Parca ex-primarul si actualul oprimar se bateau cu caramida in piept si clamau ca vor prelungi pe acel teren parcul Padurica, zona fiind puternic poluata cu gaze de esapament din cauza circulatiei intense de pe bulevarde. De ce nu materializeaza promisiunea ? O tin in sertar pentru ametirea electoratului in camăpania pt viitoarele alegerti ? Acolo cladiri nu mai sunt, trebuie repusa in functie reteaua de curent a fabricii,, apa de la vreun put pe care precis fabrica l-o fi avut, pt udarea zonei verzi , se pot trasa rapid alei si se pot incepe plantari de arbori si flori. Puteti convoca la voluntariat si ONG urile care se lauda cat sunt de ecologiste ba chiar si pe toti aradenii ce doresc.sa participe
De ce primaria nu incepe urgent procedura de luare in patrimoniu a acelui teren lasat in ăparagina si la cheremul boschetarilor ? Terenul e in zona centrala si e o rusine ca e lasat asa de municipalitate. Proprietarul ce ignora voit somatiile si genereaza mizerie in oras trebuie sanctionat nu cu amenzi ci cu aplicarea legii celei mai aspre privind terenurile neglijate.Ne-am saturat sa tot tineti la piept speculatorii , bisnitarii si toate categoriile de golani ce trag Aradul in jos
Zilele Aradului cu balarii toxice, sobolani porumbei si tigani jegosi ce misuna in centru si la centrele comerciale, cu Faleza Muresului si parcuri in paragina jalnica .
,,Va multuimim,, dupa cum va meritati, edili ce nu iubiti acest oras !
Rugam publicati lista proprietarilor (persoane juridice si persoane fizice) care au fost amendati. Subliniez, nu atentionati, ci amendati.
Terenul statului vândut pe 2 bani.La răscumpărare pentru parc va fi cumparat poate cu 2 milioane.Ăsta da afacere.
de ce nu se publica , cu cat s-a vandut Tr Rosu?
de aici scazand masinile si utilajele date la fier vechi se vede clar cu cat s-a cumparat de fapt acel teren care acum valoreaza mult mai mult. Cam asa s-au facut privatizarile din Arad.
Cat valoareaza acum uriasul teren detinut de fosta fabrica de mobila (CPL) cu cat s-a cumparat si cat s-a scos din utilajele date la fier vechi Faceti un calcul. si va lamuriti cum se castiga bani din ”privatizare”………..
Sa vedem cand se va darâma TEBA si ce se va face acolo. Precis niste blocuri ca asta inseamna privatizare ……….la unii..
Apropos , mai e ceva de ”privatizat” in Arad ? Pe cand palatul cultural ca e teren ultracentral………..?
nu este o hotarare a clm arad care sa ii amendezepe detinatorii de terenuri care nu ole ingrijesc ? dar nu o singura amenda, unele progresive ar trebui, tot mai mari, ca altfel nu se conformeaza nimeni. niste nesimtiti ! i-as pune sa taie ambrozia cu cutitul ! sa stea cu nasul in buruiana !
Conform unor studii ambrozia e folosita in tratarea a aprox 40 de boli.