Arad. În urmă cu un an, locuitorii străzii Diogene erau şocaţi să afle că ar putea plăti taxe de acces pentru a ajunge la casele lor. Terenul pe care se află drumul este proprietate privată, iar cel care îl deţine a instalat un panou prin care locuitorii blocurilor şi caselor erau anunţaţi că vor trebui să plătească o taxă lunară pentru a mai folosi strada. Ulterior, după ce Jurnal Arădean şi www.aradon.ro au scris despre nemulţumirile oamenilor, proprietarul a renunţat la idee şi a redecorat panoul cu un curcubeu. Un nou mesaj transmis de proprietarul terenului i-a pus însă pe gânduri pe localnici.
Întrebările localnicilor
Recent, la intrare pe strada Diogene, din zona rezidenţială Casarom, panoul publicitar şi-a schimbat mesajul. Pe acesta apare scris: “Administraţia Teritoriului Ninja. Acces Subcetate. Caution: May be Ninjas in Area (Atenție: ar putea fi ninja în zonă – n.r.)”. Apare şi un desen cu un luptător ninja cu sabia în mână.
Localnicii şi-au pus imediat întrebări. Ştiu că panoul aparţine proprietarului terenului pe care se află strada Diogene, Paul Tătar, dar nu au înţeles ce mesaj transmite acesta şi cui.
“Nouă nu ne-a spus nimic, am văzut într-o zi că a dispărut curcubelul şi a apărut acest ninja. Ne-am întrebat şi noi, e cumva un cartier al luptelor între locuitori şi cel care a vrut să ne taxeze ca să ajungem acasă? Sau are legătură cu faptul că bâjbâim de cum se lasă întunericul, pentru că strada nu are lumină în secolul 2021, la doi paşi de centrul oraşului. Noaptea e beznă, aşa că doar un ninja s-ar putea descurca mai bine decât noi”, ne-a spus o locuitoare a cartierului numit în trecut Casarom.
“E amuzant pentru cine trece prin cartier, dar pentru cei care cunosc conflictele din zonă poate că mesajul e subtil. Nu ştim exact ce vrea să ne transmită cel care a scris acest mesaj”, ne-a spus un alt locuitor de pe strada Diogene.
Haz de necaz
Paul Tătar, cel care deţine panoul, a acceptat să facă lumină în acest caz şi ne-a transmis că totul are legătură cu întunericul de pe stradă şi că nu are vreun mesaj conflictual către locuitori. El a explicat că de zece ani au fost depuse solicitări la primărie pentru instalarea de lămpi stradale, dar acestea au rămas fără răspuns. Totuşi, a admis că terenul pe care s-ar face lucrările îi aparţine, deci nu este al municipalităţii, şi spune că face demersuri să aducă lumina şi pe strada Diogene.
“Mesajul s-a dorit a fi amuzant, un fel de glumă pe seama necazului. Dacă în zece ani nu s-a reuşit să se rezolve iluminatul stradal, după ce am devenit proprietar am început demersurile în acest sens şi suntem în faza elaborării documentaţiei tehnice”, a spus Paul Tătar.
Schimb de terenuri
Proprietarul terenului spune că există premizele rezolvării problemelor juridice legate de strada Diogene. El a confirmat informaţiile obţinute neoficial de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, conform cărora Primăria vrea un schimb de terenuri.
Astfel, terenul pe care se află strada Diogene ar urma să fie cedat municipalităţii, care se va îngriji pe viitor de întreţinerea drumului şi chiar de iluminat. În schimb, Primăria ar ceda proprietarului actual un al teren, echivalent ca valoare. Pentru asta se vor face expertizele necesare pentru stabilirea valorii de piaţă a terenurilor implicate în schimb.
Deocamdată, este vorba doar de discuţii care se poartă între administraţia locală şi proprietar.
Istoria panoului
În septembrie 2020, pe un panou publicitar instalat la intrarea pe strada Diogene apăreau taxele ce ar fi urmat să fie impuse celor care folosesc drumul. Acestea depăşeau chiria lunară pentru un apartament dintr-o zonă bună a oraşului. “Proprietate privată. Teren în curs de grăniţuire. Locatarii riverani interesaţi de abonamente de acces pot transmite solicitări la adresa de e-mail: acces.subcetate@gmail.com, menţionând tipul de locuinţă folosit (casă sau apartament), numărul de persoane şi numărul de autovehicule. Tarife standard: casă cu teren – 450 euro/lună, apartament 3 camere – 180 euro/lună, apartament 2 camere – 120 euro/lună. Tariful standard include accesul pentru 3 persoane şi un autovehicul” – era textul trecut pe panou.
La vremea respectivă, Jurnal Arădean şi ww.aradon.ro au transmis un mesaj pe adresa de email publicată pe panou, iar răspunsul venit a fost următorul: “În urma discuțiilor purtate pe parcursul zilei de vineri cu reprezentanți ai autorităților publice, care și-au exprimat voința pentru o soluționare a situației de fapt în favoarea cetățenilor de bună-credință afectați, am luat decizia sistării pe termen nedeterminat a demersurilor care i-ar implica pe locuitori”.
Imediat, panoul cu taxe a fost schimbat cu unul decorat cu un curcubeu şi mesajul “Totul va fi bine”.
Trimite articolul
XMacar daca construieste sa si spele strazile ca basculele lui duc noroiul in tot cartierul
Deci pe strada aia putem avea parte de o…PALITURA CRANCENA..in orice moment?
Democratia romaneaaca fura cine poate cat mai mult…daca il cautai pe pwlra asta in 1989 era sarac lipit si cu datorii acum e mare proprietar
-
Bai vrejul de fasole al lui jack, cred ca era proprietar si i s-a confiscat de regimul comuist. A revendicat terenul, l-a impartit in loturi si a lasat un lot pentru drum de servitute (adica de acces, ca sa pricepi si tu), doar ca nu l-a vandut cota parte celor care si-au construit casele alea acolo. Cel mai bine strang bani si ii cumpara dobitoacei terenul. Asa scapa si de grija asfaltarii, a problemelor cu utilitatile, cazand in sarcina si pe cheltuiala lor reparatiile.
-
In 1989 , avea 5 ani , de mic se pricepea la afaceri :))))
Sa stranga bani si sa cumpere terenul pe care este anenajat drumul de acces.
Nu poți sa îți bati joc de proprietatea privată. Dacă facem asta s-a dus naibii democrația. In primul rând nu cumpărăm o locuința fără sa am înscris in CF un drept de servitute de trecere dacă drumul nu este public. Nu avea ce sa se vândă nimic pana când situația terenului nu era clară ca buna ziua!
Ar mai fi o varianta – își fac heliport in curte / parcarea blocurilor și își cumpara elicopter … așa ca nu mai folosesc accesul prin utilizarea fără drept a terenului altuia.
Strada Diogene a ajuns o bataie d joc la adresa locuitorilor de acolo. Primaria, ca de obicei, se spala pe maini. A aprobat PUZ pe un sens ggiratoriu existent, a aprobat autorizatii de constructie fara ca sa se prevada acces liber la noile case etc. Intr-un cuvant, o jecmaneala si un dezinteres caracteristic conducerii locale aradene. Ce face si ce rol mai are Arhitectul sef (pardon – spertarul – sef) al Aradului ? Cariere de case haotice, un amestec de blocuri si vile, fara acces, fara spatiu verde, cu utilitati nepreluate in administrare de catre Compania de Apa Arad (macar furnizeaza apa si canal !), fara iluminat stradal fara…. Jalnic. Primar = 000 (exact ca si o faina de calitate). Bineinteles “calitate” se refera exclusiv la faina.