Teoretic, la data de 24 iunie ar fi trebui să fie finalizată lucrarea de reabilitare a fațadelor celor două clădiri din piața Mihai Viteazul. Lucrările nu sunt chiar atât de aproape de finalizare, însă, din cauza sistării lucrărilor în timpul sezonului rece.
Fiind vorba despre monumente istorice, se acordă o atenție deosebită aspectelor de restaurare/conservare/reparare, pentru elementele componente, în raport cu plastica de arhitectură. Pofilele și ornamentele ce se vor aplica pe fațadă au fost confecționate de către specialiști atestați de Ministerul Culturii, o atenție deosebită fiind acordată codurilor de culoare atât pentru fațade, cât și pentru tâmplăria ferestrelor. Conform informațiilor noastre de pe șantier, culoarea inițială din proiect a fost schimbată, nefiind conformă cu cea originală.
„Având în vedere faptul că pe perioada iernii constructorul a solicitat sistarea lucrărilor, practic din 24 iunie, acesta mai are la dispoziție încă 2 luni pentru a le finaliza. În cazul în care nu se încadrează, se vor aplica penalități”, spun cei de la Primăria Municipiului Arad, proprietari ai clădirilor.
De săptămâna viitoare se vor monta ferestrele la clădirea care găzduiește secția ORL și se aplică culoarea pe zona de schelă. În ceea ce privește corpul de clădire al secției de Oncologie, constructorul execută tencuieli. „Ritmul lucrărilor de reabilitare a fost afectat de faptul că unele spații nu au putut fi eliberate la timp pentru a se putea schimba tâmplăria, iar executarea lucrărilor în prezența pacienților era exclusă. Vorbim despre pacienți oncologici, vorbim despre pacienți care au suferit intervenții chirurgicale oftalmologice, prin urmare nu puteau fi transportați în orice condiții, având în vedere și contextul pandemic de anul trecut”, adaugă reprezentanții municipalității.
Între lucrările necesare reparațiilor capitale asupra fațadelor ambelor clădiri enumerăm: înlocuirea parțială a învelitorii din țiglă ceramică arsă de tip solzi, la corpurile clădirii ORL; înlocuirea jgheaburilor și burlanelor pentru toate învelitorile; lucrările de reparație /refacere a finisajelor exterioare (tencuieli pe bază de var-ciment, nisip, perlite; placaje soclu marmură de Moneasa; elemente decorative); reparații/ refaceri/ înlocuiri pentru tâmplăriile exterioare din lemn masiv (ferestre, uși, porți); reparații/ recondiționări ale tâmplăriilor exterioare metalice (uși); ferestre și uși din lemn noi (reconstituire după elemente-martor existente); ferestre și uși metalice noi (asimilabile elementelor existente originale sau prin analogie cu alte exemple din apropiere, caracteristice perioadei sfârșitului de sec. XIX).
„Prin actualul proiect se urmărește reabilitarea exterioară a clădirilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Clădirile sunt clasate ca monumente istorice în lista monumentelor istorice 2015 și se află, de asemenea, în cadrul Ansamblului Urban Arad – zonă construită protejată, având astfel, o dublă protecție. Astfel, clădirile vor beneficia de intervenții de calitate, realizate prin lucrări de restaurare/reparare, și unde va fi cazul înlocuire conform elementelor martor. Reparațiile capitale asupra fațadelor și acoperișului celor două clădiri monumente istorice sunt necesare având în vedere degradările continue și accelerate la care acestea sunt supuse”, adaugă cei de la Primărie.
Trimite articolul
Xsa vedeti ce frumos arata spatele cladirii, e o adevarata capodopera aradeana. Cred ca este in acealasi stadiu si are aceeasi tencuiala ca la data constructiei initiale a imobilului, adica acum vreo 150 de ani. abia astept sa fac o poza la exterior si una la interior, sa vedeti contrastul…… doar ca idee, parcarea interioara este pe pamant ! da! pamant, toti medicii ORL-isti isi parcheaza masinile de lux pe pamant….. asta e nivelul!
-
Pacat ca au plecat ungurii,si au venit ai nosri !!
Tocmai pentru ca este un Monument Istoric ma mir ca licitatia a fost castigata de o firma de instalatii electrice care nu are Restauratori angajati si sa bazat pe subantreprinza! Eu zic ca va mai dura cel putin 6 luni daca au noroc sa gaseasca oamenii ce stiu sa restaureze !
Ar trebui privita cu atentie aceasta restaurare de catre Beneficiar si mai ales de Dirigintele de Santier angajat de Beneficiar care si el ar trebui sa fie atestat MCC conform Legii 422/2001 , sa speram ca respecta legea si normele ce trebuie aplicate Monumentelor si nu ne trezim ca simplifica Fatada asa doar ca nu stiu ce fac… asta ar fi deja dosar penal. Ar trebui IScul si comisia de Monumente a orasului sa fie poate cu un ochi acolo !!!