ARAD. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) reaminteşte că, în conformitate cu prevederile legale, persoanele care nu au calitatea de pensionari, pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă din sistemul public, pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.
„Contractul de asigurare poate fi încheiat pentru perioade în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare” – informează reprezentanţii CJP Arad.
Până la finele anului viitor
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
„Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor OUG nr. 163/2020, cu modificările ulterioare, poate fi solicitată până la data de 31.12.2024, faţă de 31.08.2023 prevăzută la art. II alin. (1) din OUG nr. 163/2020. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31.12.2024. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată, care se achită într-o tranşă, se calculează astfel încât să fie corespunzătoare unei/unor luni întregi din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. Pentru contractele de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 (anterior datei de 31.08.2023), în cazul persoanelor care nu au achitat contribuţia de asigurări sociale datorată până la data de 31.08.2023 inclusiv, plata contribuţiei se poate face în continuare până la data de 31.12.2024” – anunţă Casa de Pensii.
Trimite articolul
Xbun, cumpara pensionarul X vechime plateste o groaza de bani dar in cati ani ii va recupera si abia apoi sa ii creasca pensia? a calculat cineva?
-
Nu este nevoie de calcule. Statul, este in foame de bani. Vinde iluzii. Daca eu am fost plecat la munca in vest si am adunat ceva banuti, vin aici si imi cumpar ani de vechime. Mai cumpar si o masina si o casa. Tu daca ai stat aici, ai muncit pentru mancare si eventual o amarata de masina. Intelegi? Asa ca, sa muncim, sa ridicam tara. Banii din vechimea cumparata se duc direct la pensii speciale si alte furtisaguri.
Mai exista o problema mare pe care cei de la Casa de Pensii o ignora ! E vorba de dat bani celor indreptatiti . Adica aplicarea Legii 252/2023 din 21iulie 2023 in care s-a modificat art.65 alin.(5) din Legea 263/2010 publicata in Monitorul Oficial nr 678 din 24 iulie 2023. Concret este vorba de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare !!! Adica cei care sunt in pensie anticipata si indeplinesc toate conditiile : ani de munca si cotizatie si domiciliul stabil (conform legii 30 de ani intr-o zona contaminata) Adica ar trebui sa beneficiez la implinirea varstei cu doi ani mai repede de o pensie fara penalizari ! Ce este asa de greu mai ales ca in decizie e deja calculat. Dar de ce sa nu te jupoaie de niste banuti pana la sfarsit !