ARAD. Un proiect care nu pare că poate fi dus la capăt sub nicio formă, respectiv modernizarea drumului judeţean Socodor-Nădab, prin într-un proiect european transfrontalier, mai primeşte o şansă. Consiliul Judeţean Arad doreşte să prelungească termenul până la care această şosea să fie finalizată, totul pentru a nu pierde fondurile europene alocate deja pentru acest drum.
„Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG VA România-Ungaria 2014 – 2020. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Arad si-a asumat modernizarea următoarele drumuri județene: DJ 709B Curtici – Macea – Sânmartin (8,6 km), DJ709B Sânmartin – Socodor, DJ792 Socodor – Nădab (4,848 km). Investițiile în modernizarea infrastructurii rutiere din zona transfrontalieră reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale Județului Arad. Astfel, încă din perioada precedentă de finanțare (2007 – 2013), s-a demarat un program de modernizare a drumurilor județene în regiunea frontierei româno – maghiare, pentru a asigura legătura rutieră între punctele de trecere a frontierei de la Nădlac, Turnu, Variașu Mic, Grăniceri și Vărșand. Pentru ca proiectul să fie declarat funcțional, trebuie finalizate procesele verbale la terminarea lucrărilor până la 31.12.2023. Până în prezent, au fost recepționate lucrările pe tronsonul DJ 709B Curtici – Sânmartin și pe tronsonul DJ 709B Sânmartin-Socodor. Lucrările de pe tronsonul DJ792B Socodor-Nădab ar trebui recepționate până la 31.12.2023. Pentru a evita riscul declarării proiectului ca nefuncțional și returnarea finanțării obținute, s-a decis includerea proiectului pe lista proiectelor nefinalizate din cadrul Programului INTERREG VA România-Ungaria 2014 – 2020. Includerea proiectului pe lista proiectelor nefinalizate presupune acordarea unei perioade de 12 luni pentru recepția tronsonului rămas și declararea proiectului ca fiind funcțional. Conform instrucțiunilor programului, este necesară emiterea unei Hotărâri de Consiliu Județean care sa prevadă prelungirea duratei de implementare a proiectului pana la finalizarea fizică și implementarea integrală a acestuia în vederea îndeplinirii obiectivelor si a indicatorilor acestuia”, se arată în documentele Consiliului Judeţean Arad.
Un an pentru opt milioane
Teoretic, odată cu adoptarea acestei hotărâri, drumul respectiv va putea fi finalizat peste un an de zile, pentru ca nu fi pierdută finanţarea europeană. Firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea acestui drum, Inteco Holding, ar urma să încaseze peste opt milioane de lei pentru această lucrare. Deşi contractul a fost semnat în 2021, când au şi început lucrările, societatea nu a reuşit să identifice soluţia tehnică pentru realizarea acestui drum, nici după doi ani de lucrări. Acum, aceeaşi firmă mai are un an de zile la dispoziţie pentru a finaliza tronsonul care, dacă nu va fi gata, va pierde finanţarea europeană.
Trimite articolul
XVai de noi. Primim mura-n gura și tot nu suntem în stare de nimic
Deci, inca un contract cu o firma de casa, se dovedeste de a fi pagubos. Cine a incasat ciubucul ?