Arad. O practică bine cunoscută în vămile arădene, dar nu numai. Despre care, însă, nu prea vorbește nimeni. O parte a celor care intră în țară prezintă adeverințe false cu rezultate NEGATIVE la infecția la SARS-CoV-2, ale testelor PCR în momentul în care li se face triajul epidemiologic obligatoriu. Potrivit informațiilor noastre, aceste adeverințe false sunt “intermediate” chiar de către șoferii autocarelor, în schimbul unor sume de bani. În baza acestor adeverințe false, românii care se întorc din țările aflate pe lista galbenă își scurtează perioada de carantină de la 14 la 10 zile, pentru mai puțini bani și fără timpi de așteptare pe la centrele de testare din occident.
Falsurile au fost observate de către lucrătorii DSP Arad, în momentul efectuării formalităților de carantinare. Nu mai departe de săptămâna trecută, personalul de la triaj a ridicat suspiciuni la verificarea acestor teste prezentate de mai mulți români care se aflau într-un autocar al unei firme de transport din România, ce se întorceau din Italia. Prin urmare, în loc de cele 10 zile de carantină, oamenii au fost trimiși cu decizie pentru 14 zile.
Potrivit informațiile noastre, astfel de cazuri se întâmplă săptămânal, iar descoperirea lor se bazează doar pe vigilența personalului DSP.
Cazuri similare
Trei cazuri similare sunt relatate și de către Ziua de Vest.
“3 autocare cu câte 60 de pasageri și-au dat întâlnire la autogara din Barcelona, în data de 9 martie. Acolo, reprezentanții firmei de transport le-au cerut oamenilor câte 30 de euro, ca să primească în schimb o hârtie pe care scrie “NEGATIV la infectia cu Sars Cov 2”. Asta fără să li se facă testul. Iar oamenii au fost de acord. Au plătit şi au luat hârtia. Câteva zile mai târziu au ajuns la graniţa cu România, unde angajaţii DSP Arad care făceau triajul au descoperit că de fapt hârtiile sunt false. Iar oamenii au şi recunoscut că au cumpărat test Covid fals de la șoferul autocarului”, relatează ziarișitii de la Ziua de Vest.
24 de adeverințe false
Pentru că adeverințele false au fost prezentate în vama Nădlac, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad (STPFA), pentru informații suplimentare cu privire la astfel de cazuri, având în vedere că personalul DSP poate să decidă doar asupra duratei carantinării, nu și a eventualelor investigații care se impun. Astfel, potrivit subinspectorului de poliție Dincă Andrei, purtătorul de cuvânt al STPFA, în astfel de cazuri, Poliția de Frontieră întocmește dosar penal pentru fals și uz de fals.
„În urma unor verificări efectuate împreună cu Direcția de Sănătate Publică Arad, au fost descoperite 24 de adeverințe false, care atestau rezultatul Negativ la virusul SARS-Cov2, al unui test PCR. În astfel de cazuri, s-au întocmit dosare penale pentru fals și uz de fals”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al STPF Arad.
Trimite articolul
XNu este ceva nou, este o meteahnă la români să facă așa ceva. Problema este secretomania ( a aradonului) că nu divulgați numele șoferului de autocar și numele firmei de transport….
-
vrei sa mergi sa il pupi sau ce?
-
Evident e transparenta sa ii faca de cacat sa ramana fara loc de munca si daca avem noroc, sa mearga la rece putin..cum si ar merita..
-
Dar ca incaseaza 50 de Euro de persoana sa nu il introduca in carantina, de ce nu se autodenunta.
Vameșii de la Nădlac pentru 20 de euro nici nu te trimit să faci controlul DSP,ajunge sa pui 20 de euro în pașaport și zici că doar ai fost până în Ungaria……
-
În foarte puține cazuri se mai prezintă pașaportul, iar cei care îl prezintă, aproape sigur ca nu vin din Ungaria,deci….nu tine.
Care este metoda de verificare a testelor in vama Nadlac .O “aruncare de ochi peste rezultatul testului” si o conversatie intre cei patru reprezentanti ai dsp_ului “haidei sa vedeti ….ati vazut…si raspunsul ….Da”.Aceasta este metoda de verficare al testului. Intro incapere de 2 metri patrati sunt 4 reprezentanti “dsp” unde mai intra inca doua persoane pentru triere in total 6 persoane si unde nu exista nici un mijloc informatic pentru a se verifica daca testele sunt false sau nu.Acesti reprezentanti ai “dsp” dispun de hartie si pix.De eu cred ca pot avea indoieli in privirea efectuari testelor dar nu inteleg cum pot intocmi un dosar penal pentru fals daca nu dipun de metode de vericare a testelor.
-
Draga Carmen, majoritatea se vad de la o posta ca sunt teste false…oricat de destepti se cred unii doamnele de la DSP au experiență. Nu au decat sa dovedească la tribunal ca sunt adevărate.
Nu ar strica un pic de respect pentru persoanele care trebuie sa analizeze sute de documente si persoane, zilnic in condițiile astea.
I-
Draga Marcel,unde vezi dumneata lipsa de respect fata de angajatele dsp in comentariul meu.Da,eu prin comentariul meu critic o institutie care risipeste bani publici pe “SUSPICIUNI”.Si ca sa fiu mai concreta eu cred ca acele doamne nu sunt voluntare ci sunt platite din buget(bani din impozitele populatiei) acele domne sau domni de la triere in vami isi fac datoria la “o privire” peste un test pe care nu il pot verifica domnule Marcel.Cele 4 salrari pe tura platite de impozitele romanilor in vamile nu isi au rostul.
-
Da, aveți dreptate.
In orice caz oricat de binevoitori ar fi angajații DSP, ei asculta ordinile de sus si legile.Seful DSP a spus ca ar fi o aplicație care ar simplifica procesul dar nu a fost aprobat de aia de sus…ce vina are DSP Arad?
Păcat ca suntem conduși de incompetenti.
-
-
Spagari din vami sant speriati ca le sare randul la bani cam asta e faza aici
Si ne miram ca a crescut numarul imbolnavirilor in Arad ! Un sfert din tiganii ce vin din vest raman aici in asteptarea urmatoarei relaxari in vest sa se poata intoarce rapid la ,,produs,, Pana atunci agaseaza aradenii cu ,,da si mie,, ii vezi in piete, ii vezi pe strazi, peste tot. Au invadat orasul. Cei ce ar trebui sa o faca , se fac a nu-i vedea
Prin ce metoda și au dat seama ca sunt false, ochiometric?
Psi nu statul asta de rahat cu dsp-ul lor de rahat te forteaza sa faci smecherii? Pana cand mai cred gurvernantii ca ne pot vraji cu mizeria de covid?
15 zile in carantina sechestrat nu este o crima??
Nu e mare filozofie, la alegere:
1 – fa test Covid pe bune
2 – fa vaccin
3 – nu călători daca nu e cu motiv (acte doveditoare)
altfel risti carantină (adica stai acasa, ce nasoool, vai ce greu e) sau pt amatorii de senzații tari dosar penal pt mită sau fals în acte.
Distracție plăcută.
-
Test de calatorie in limba tari din care pleci si in engleza cu rezultat inainte de 72 de ore de a intra in Romania cu cod de verificare inseamna carantina de 10 zile in Romania domnule Marcel pentru ca angajati DSP-ului nu dispun de mijloace de verificare.
-
Da inteleg.
Dar sa știți ca in Scotia parca si Anglia si daca ai test intri in carantină, 10 zile in loc de 14.Pacat ca nu sa aprobat aplicatia despre care vorbea șeful DSP.
-