Cluj Napoca. Cel mai recent anunț făcut de organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF2022) este legat de reîntoarcerea ucrainenilor de la DakhaBrakha la Cluj Napoca. Celebra formație urcaineană va concerta pe 23 iunie, la Iulius Parc Open Air, după ce în trecut aceștia umpluseră Casa TIFF și Casa de Cultură a Studenților, tot în cadrul unor ediții TIFF.
Ce spun organizatorii despre noua ofertă din cadrul festivalului, aflat la ediția 21?„Una dintre cele mai cunoscute și apreciate formații din Ucraina, DakhaBrakha (în ucraineana veche „dă/ia”), se întoarce la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) pentru un concert extraordinar, parte din inițiativa TIFF For Ukraine. Fondată în 2004 la Kiev, de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troițki, DakhaBrakha își definește stilul ca fiind „haos etnic”/„ethnic chaos”. Esența muzicii lor vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Rezultatul e un spectacol fascinant și original, care va putea fi urmărit la Cluj-Napoca pe 23 iunie 2022, la Iulius Parc Open Air. Biletele au fost puse în vânzare online: https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2022-concert-dakhabrakha”.
DakhaBrakha se află, în aceste luni, într-un turneu internațional, în care promovează muzica ucraineană și transmite mesaje de pace. „A fost greu să ne părăsim țara, dar suntem aici pentru că suntem artiști. Este foarte important pentru noi să simțim sprijin și solidaritate cu Ucraina, să facem cunoscute în lume muzica și tradițiile noastre în aceste vremuri de război”, au punctat membrii formației.
DakhaBrakha este formată din Marko Halanevych, Iryna Kovalenko, Olena Tsybulska și Nina Garenetska.
Istoria DakhaBrakha la TIFF
Potrivit organizatorilor TIFF, în 2013, „DakhaBrakha a acompaniat live, la TIFF, proiecția filmului Earth/Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 – 1956). Show-ul lor a fost atât de apreciat de public încât, a doua zi, DakhaBrakha a mai susținut un concert în plus pentru fanii din Cluj, la Casa TIFF. Formația s-a întors la TIFF și în 2018, unde a electrizat audiența.
În acest an, concertul DakhaBrakha face parte din TIFF for Ukraine, o inițiativă specială care va fi dedicată comunității, dar și cineaștilor ucraineni. Aceasta include proiecții de film ale unor regizori ucraineni, proiecții cu subtitrări în limba ucraineană pentru copii, o zi care va sărbători mâncarea și tradițiile țării, dar și o campanie de donații. Piesa folk Specially for You, cântată de DakhaBrakha, se regăsește și pe coloana sonoră a documentarului Bucolic (r. Karol Pałka, Polonia) care va fi proiectat la TIFF 2022 în secțiunea competițională What’s Up, Doc?”.
Cvartetul DakhaBrakha a lansat șase albume și a cântat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.
Vine și Johnny Cash cubanez
Dar concertul urcainenilor nu va fi singurul care merită bifat de la TIFF. Eliades Ochoa vine și el la Cluj. Muzicianul cubanez va interpreta aici melodii din perioada Buena Vista Social Club, dar și de pe cele mai recente albume ale sale. Eliades Ochoa a devenit faimos la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, fiind considerat „unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale” (The Guardian), o figură emblematică a muzicii latino-americane.
„Cunoscut și ca un <<Johnny Cash cubanez>>, datorită pălăriei sale de cowboy, Eliades Ochoa s-a născut lângă Santiago de Cuba, al doilea cel mai mare oraș din țară după Havana, de care este extrem de atașat. <<Nu aș da Santiago pe niciun alt oraș din lume. Nu mi-am schimbat niciodată ritmurile și muzica, sunt doar un copil de la țară care cântă și azi așa cum a învățat de la părinții lui>>. În 2018, viața și cariera muzicianului au fost subiectul documentarului <<Eliades Ochoa: from Cuba to the World>>, regizat de Cynthia Biestek. Filmul a făcut parte din selecția oficială a Miami Film Festival”, amintesc organizatorii TIFF, în anunțul făcut cu privire la corectul susținut de cubanez pe 24 iunie, la Iulius Park Open Air.
Cine-concretele TIFF: Nosferatu și Moonwalk One
Tot la TIFF, pasionații de cine-concerte vor putea viziona Nosferatu, capodopera germană semnată de legendarul regizor F.W. Murnau. Acesta va rula, în primul weekend de festival, în aer liber, acompaniat live de artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Proiectul este co-prezentat de Goethe-Institut și Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Filmul lansat pe marele ecran în 1922 și care avea să revoluționeze lumea cinematografiei, definind genul horror, vine peste 100 de ani la Festivalul Internațional de Film Transilvania într-un cine-concert de excepție, prezentat în premieră pe 18 iunie, în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida.
Piesa de rezistență la capitolul cine-concerte s-ar putea să fie însă Moonwalk One, documentarul realizat în 1969 care surprinde prima expediție a omului pe Lună, în timpul misiunii Apollo 11. „Regizat de Theo Kamecke, filmul surprinde acest eveniment lunar așa cum a fost trăit la acea vreme, drept o aventură umană incredibilă. Această epopee științifică a fost montată într-un scenariu tensionat, iar muzica celor de la Invaders întărește dramatismul misiunii legendare. Compoziția este nuanțată de Kraut și Space Rock, două stiluri muzicale apărute la sfârșitul anilor ’60 și inspirate din explorarea spațiului”, punctează organizatorii.
Cine-concertul sprijinit de Institutul Francez este o coproducție Clair Obscur / Traveling Festival, Le Jardin Moderne, Les Tontons Tourneurs cu sprijinul Consiliului Departamental al orașului Rennes. Cei trei muzicieni de pe scenă promit o seară (aproape) în imponderabilitate. Evenimentul va avea loc pe 21 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 19.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!