Fiecare Punct de Trecerea Frontierei cu problemele lui. Spre exemplu, cele din județul Timiș, la granița cu Serbia, sau cele din nordul țării, la granița cu Ucraina, se confruntă cu traficul cu țigări de contrabandă. Granițele din vest, în special cele din județul Arad, la granița cu Ungaria, se confruntă cu problema migranților, însă au fost cazuri, de-a lungul anului trecut, când la frontiere au fost descoperite și autovehicule furate, precum și țigări și alcool de contrabandă.
Contrabanda cu țigări și alcool
Reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad spun că „fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate, s-a manifestat atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din/în ţară”. Anul trecut, polițiștii de frontieră arădeni au confiscate aproximativ 250.000 de țigarete de contrabandă. Cea mai mare captură de țigări de contrabandă, în 2018, la granițele din județul Arad, a avut loc la PTF Nădlac de pe autostradă în 5 septembrie. Aici s-a prezentat, pe sensul de intrare în România, un cetăţean maghiar, conducând un autoturism înmatriculat în Ungaria. Cu ocazia controlului de frontieră au fost descoperite, ascunse și nedeclarate – în bara de protecție din spate și în spatele farurilor -, 39.920 de ţigarete. Șoferul s-a ales cu dosar penal pentru contrabandă. În ceea ce priveşte traficul cu alcool, în anul 2018 au fost confiscați 1.771 litri de băuturi spirtoase și vinuri. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au confiscat 77 de litri de alcool etilic netimbrat, în concentrație de 96 la sută, de la un cetățean român – bărbatul alegându-se cu dosar penal pentru fapta sa. Totodată, au mai fost constatate şi șase fapte de natură contravențională, toate înregistrate la Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, în cadrul cărora a fost ridicată în vederea confiscării peste o mie de litri de băuturi spirtoase și vinuri, în valoare totală de 30.400 de lei. Cazurile au fost predate spre competentă soluţionare lucrătorilor din cadrul Direcția Regională Antifraudă 5 Deva, care au ridicat întreaga cantitate menționată, aplicând șase sancțiuni contravenționale în valoare de 100.000 lei.
Traficul cu autovehicule furate
Un alt domeniu al infracţionalităţii transfrontaliere îl reprezintă traficul internaţional cu autovehicule furate. Anul trecut au fost descoperite în punctele de frontieră de pe raza judeţului Arad 47 de autoturisme, care au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor. Potrivit reprezentanților Serviciului Teritoral al Poliției de Frontieră Arad, autoturismele furate și descoperite de polițiștii de frontieră arădeni sunt din categoria celor de lux și SUV și provin, majoritatea, din state precum Italia, Germania și Franța, însă au fost înregistrate și cazuri în care mașinile erau înmatriculare în țări ca Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia. Care sunt modalități prin care se încearcă introducerea acestor autovehicule în România, pe la PTF-urile de pe raza județului nostru? Ei bine, o metodă este cea prin care se fură mașinile, apoi se falsifică documentele şi se repoansonează neautorizat seriile de şasiu. În anumite cazuri de furt la comandă, s-a folosit modul de operare denumit clonare – caz în care se folosesc documentele şi plăcuţele unei maşini care are caracteristici similare şi singura modificare operată este repoansonarea seriei, corespunzător documentelor autentice deţinute.
Destinația
Autovehiculele furate au ca destinație țări precum România, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Transnistria, Belarus, Rusia și Turcia. În ceea ce privește cetățenia „cărăușilor” acestor autoturisme, polițiștii de frontieră arădeni spun că în mare parte sunt cetățeni români, urmați de ucraineni, moldoveni, maghiari și polonezi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!