ARAD. Conducerea Spitalului Clinic Căi Ferate Timişoara a decis să închidă punctul de lucru de la Arad. Aşadar, în foarte scurt timp – probabil, de luna viitoare – Policlinica CFR va deveni istorie. Aici erau angajate 12 persoane: doi medici şi zece asistenţi medicali.
Explicaţii
Cum se justifică decizia desfiinţării acesteia? Pe scurt, e vorba de lipsa banilor. Ne oferă detalii dr. Ion Cristian Moţ, manager al Spitalului CF Timişoara: „Singurul obiect de activitate al Policlinicii din Arad era desfăşurarea serviciilor de asistenţă medicală Siguranţa Circulaţiei (SC-n.r.), întrucât am fost o unitate afiliată Ministerului Transporturilor. În urma OUG 8/2013, unităţile din subordinea Ministerului Transporturilor au trecut la Ministerul Sănătăţii, serviciile SC fiind bugetate de Ministerul Transporturilor până la sfârşitul anului 2013. Începând de la 1 ianuarie 2014, Policlinica nu a mai avut finanţare. Putea furniza servicii SC doar în urma obţinerii unei acreditări de la Ministerul Transporturilor. Din păcate, Policlinicii din Arad îi lipsea un număr de minimum cinci doctori, necesar obţinerii acreditării. În plus, din dosarul de acreditare lipseau o serie de documente. Din aceste motive nu s-a reuşit agrearea Policlinii pentru SC. Ar mai fi de adăugat faptul că Policlinica CFR nu desfăşura activitate medicală cu nicio Casă de Asigurări de Sănătate, nici din Arad, nici din Timişoara.”
S-a pierdut trenul?
L-am întrebat pe dr. Ion Cristian Moţ dacă acreditarea nu poate fi obţinută acum, după completarea dosarului şi îndeplinirea condiţiilor de acreditare. Managerul Spitalului CF Timişoara a explicat că „există o perioadă de aşteptare de două-trei luni până la obţinerea acrdeitării, timp în care trebuie plătite salariile angajaţilor şi utilităţile. Din ce bani, dacă acolo nu au niciun venit? Nu putem tergiversa şi nu putem aştepta acreditarea” – punctează dr. Moţ.
Pensionări şi redistribuiri
În ceea ce priveşte personalul angajat în cadrul Policlinii CFR, managerul Spitalului CF Timişoara susţine că în cazul a trei angajaţi e viabilă opţiunea pensionării, iar în cazul celorlalţi intră în calcul opţiunea redistribuirii la Spitalul CF… Timişoara, evident. Şi cum cheltuielile de transport pentru navetă nu au fost asumate de nimeni, doar o singură persoană – asistent medical – a acceptat să se transfere la Timişoara. Ce se-ntâmplă cu ceilalţi angajaţi? „Dacă refuză propunerea oferită de spital – iar necomunicarea acceptului va fi considerată refuz – se trece la disponibilizarea acelor persoane. Apoi, aşa cum prevede Ordinul 39/2008, vom solicita Direcţiei de Sănătate Publică din Arad să se ocupe de reinserţia profesională a acestora.”
Ar mai fi de spus că dr. Carmen Corina Corcoz, cea care conducea Policlinica CFR Arad, a demisionat la începutul anului 2014.
Sediul…
Policlinica CFR Arad funcţionează chiar în centrul oraşului, pe Bulevardul Vasile Milea, nr.47. Clădirea aparţine statului, iar Spitalul CF Timişoara o are în administrare şi „o poate închiria atâta timp cât spitalul nu este preluat de nicio autoritate locală” – ţine să precizeze dr. Ion Cristina Moţ.
O mică ciudăţenie
În contextul prezentat alăturat, este cel puţin ciudat faptul că la data de 16 ianuarie 2014, dr. Ion Cristian Moţ a solicitat şi a obţinut de la Direcţia de Sănătate Publică Arad autorizaţie sanitară de funcţionare pentru Policlinica CFR. ˜„În urma examinării documentaţiei şi a evaluării obiectivului s-a acordat autorizaţie sanitară de funcţionare Policlinicii CFR, având ca obiect de activitate asistenţa medicală specializată – medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, psihiatrie, neurologie, ORL – şi alte activităţi referitoare la sănătatea umană – laborator analize medicale, radiologie” – precizează dr. Laura Nicolescu, director al DSP Arad.
La doar cinci zile după obţinerea autorizaţiei de funcţionare, pe 21 ianuarie 2014, conducerea Spitalului CF Timişoara i-a înştiinţat pe angajaţii Policlinicii din Arad că unitatea se închide.
Citiți principiile noastre de moderare aici!