Nu renunţă sub nicio formă la ideea de a se întoarce în primărie. Şi nici nu concepe să accepte o sentinţă care confirmă faptul că este vinovat de înşelăciune. Florin Ion Moţ, fostul primar al comunei Zărand, se zbate cât poate de tare să scape de sentinţele primite la Arad. Pe rolul Curţii de Apel Timişoara există două dosare care îl vizează pe şpăgar. Unul se referă la ordinul prin care Moţ a fost demis din fruntea primăriei Zărand, iar al doilea se referă la sentinţa de un an de închisoare cu executare primită de Moţ la Judecătoria Chişineu-Criş. Dar să le luăm pe rând. La finele anului trecut Prefectura Arad a emis un ordin prin care l-a demis din funcţia de primar al Zărandului pe Florin Ion Moţ, acesta având la activ o condamnare cu suspendare pentru luare de mită. Primarul Zărandului a primit această „pedeapsă” după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Şpăgarul a fost prins în flagrant în timp ce a primit bani pentru a elibera anumite documente din calitatea de primar. Moţ nu s-a împăcat cu gândul că nu va mai fi primar, aşa că a atacat ordinul respectiv la Tribunalul Arad. Tribunalul a respins plângerea lui Moţ, aşa că acesta din urmă a contestat decizia magistraţilor din Arad la Curtea de Apel Timişoara. Primul termen al acestui proces a fost stabilit pentru data de 13 mai 2016.
Al doilea dosar
În luna martie a acestui an, Judecătoria Chişineu-Criş l-a condamnat pe Moţ la un an de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune. Fostul primar al Zărandului ar fi vândut teren agricol care nici măcar nu există unei companii din străinătate. Moţ ar fi încasat sume uriaşe, de ordinul milioanelor de euro, dar nu a dat nimic la schimb. Aşa că societatea respectivă a depus plângere penală împotriva lui, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş a întocmit rechizitoriu şi l-a trimis pe Moţ în judecată. Deşi este recidivist, Moţ a fost condamnat la numai un an (1) de închisoare cu suspendare. Ciudat este că procurorii s-au mulţumit cu această decizie şi nu au declarat apel la Timişoara.
Dar societatea străină şi chiar Florin Ion Moţ nu au fost mulţumiţi de decizie. Prima are pretenţii financiare mai mari, în timp ce Moţ vrea să scape nevinovat. Parchetul tace. Dar şi fără intervenţia procurorilor, procesul merge mai departe. Primul termen stabilit de Curtea de Apel Timişoara în acest dosar este în data de 23 mai.
Cinci ani cu executare
Recent, Florin Ion Moţ a mai primit o sentinţă într-un alt dosar de înşelăciune, infracţiunea fiind comisă la fel ca şi cea pentru care a fost condamnat la Chişineu-Criş. Doar că magistraţii de la Judecătoria Arad au decis că, pentru infracţiunea aceasta şi pentru faptul că este recidivist, Moţ este condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Nici această sentinţă nu este definitivă, urmând să fie atacată, cel mai probabil, la Curtea de Apel Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!