Uşor-uşor, proiectul de management integrat a deşeurilor solide în judeţul Arad intră în linie dreaptă. Luni, la sediul Consiliului Judeţean Arad, a fost semnat primul contract de operare între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad şi societatea Retim Ecologic Service SA, cea care a câştigat licitaţia pentru lotul I al judeţului nostru. Practic, judeţul a fost împărţit în cinci loturi, fiind organizată câte o licitaţie pentru fiecare lot în parte. Acum, s-a parafat înţelegerea pentru lotul I, care cuprinde 25 de localităţi din partea de vest a judeţului, inclusiv municipiul Arad. La conferinţă au participat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Adrian Ţolea, directorul ADI Deşeuri, Dan Pascu, director în cadrul Retim, şi reprezentanţii celor 25 de localităţi care sunt cuprinse în lotul I. „Ajungem la finalitatea acestui proiect european în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro. Au fost închise toate gropile de gunoi neconforme din întreg judeţul, mai puţin din Lipova, care nu aparţine Consiliului Judeţean, iar primăriile vor prelua acum acele gropi de gunoi pentru a continua ecologizarea lor”, a spus Sergiu Bîlcea.
Ulterior, s-a vorbit despre ce înseamnă implementarea acestui proiect care a fost demarat în urmă cu zece ani de zile. „Potrivit contractului, în şase luni de zile societatea câştigătoare va ajunge pe străzile localităţilor din Arad pentru colectarea deşeurilor. Dar noi vom încerca să reducem acest termen. Urmează ca firma să primească avizele şi autorizaţiile necesare, să preia pubelele şi containerele de la aeroport, să preia utilajele achiziţionate în cadrul proiectului, după care va începe să colecteze deşeurile din localităţile aflate în acest prim lot”, a spus Bîlcea.
Preţul deşeurilor
În ceea ce priveşte costurile pe care le vor plăti arădenii, acestea sunt, se spune, mai mici decât cele practicate în prezent. „Locuitorii din mediul urban vor plăti aproximativ 8 lei pe lună pentru colectarea deşeurilor, în timp ce locuitorii din mediul rural vor plăti cam 3 lei pe lună”, a mai declarat vicepreşedintele CJA. Prezentarea făcută de reprezentanţii Consiliului Judeţean a fost urmată de întrebări puse de către primarii din sală. „Ce se va întâmpla cu cei care nu respectă colectarea selectivă? Ştiţi cum e la ţară, mai aruncă oamenii o găină moartă printre plasticuri sau hârtie…”, a spus Valetin Bot, primarul din Şiria. Răspunsul primit s-a referit la educarea populaţiei, la promovarea colectării selective în tot judeţul. O altă întrebare, foarte pertinentă, de altfel, a venit de la Petru Antal, primarul din Pecica: „Când renunţăm la actualii operatori? Ce facem noi, cei care avem contracte care expiră la 31 decembrie?”. „Termenul maxim până la care poate fi prelungit contractul cu actualii operatori este de şase luni începând de astăzi. În cel mult şase luni, noul operator va colecta deşeurile. Dar aceste probleme le vom discuta în perioada care urmează cu fiecare dintre primarii care au nelămuriri”, a explicat Sergiu Bîlcea. După finalizarea discuţiilor, toţi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale au fost chemaţi să semneze contractul. Surpriza a venit chiar din partea Primăriei Municipiului Arad, care nu şi-a trimis niciun reprezentant la Consiliul Judeţean. Aşa că, în dreptul Primăriei Arad, nu a fost pusă nicio semnătură. Deocamdată.
Mii de contracte
Trebuie precizat de la bun început că Retim va încheia contracte direct cu locuitorii judeţului. Aşa că, în următoarele luni, angajaţi ai societăţii de salubrizare vor bate la porţile arădenilor. Primăriile vor fi „sărite din schemă”, nemaiavând statut de intermediar între cetăţeni şi firma de salubrizare. Pubelele şi containerele achiziţionate în cadrul proiectului vor fi preluate tot de către firmă, care le va împărţi locuitorilor din judeţ. După cum am precizat deja, în primă fază, vor fi semnate contracte doar cu arădenii din localităţile prinse în lotul I. Licitaţiile pentru celelalte loturi sunt încă în desfăşurare.
Ţinta: colectarea selectivă
Toţi cei prezenţi au pus accentul pe colectarea selectivă a deşeurilor. Potrivit proiectului, finanţat de Uniunea Europeană, până în anul 2020 arădenii vor trebui să colecteze selectiv cel puţin 30 la sută din totalul deşeurilor. Altfel, riscăm amenzi din partea Uniunii Europene. Ce înseamnă asta? Înseamnă că gunoiul menajer va trebui pus într-un sac, hârtia în alt sac, iar plasticul şi metalul în alt sac. „Cea mai mare provocare a acestui proiect este conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte colectarea selectivă. În acest demers ne bazăm foarte mult pe primarii localităţilor din judeţul Arad şi pe Consiliul Judeţean, care va trebui să promoveze colectarea selectivă”, a spus Dan Pascu, reprezentantul Retim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!